Как да напишеш CV-то си, за да те поканят на интервю (+21 бланки)

Най-накрая взе решение да смениш работата си. Избрал си и няколко подходящи обяви за работа, по които да кандидатстваш. Сега седиш пред компютъра и се чудиш кое CV да им изпратиш:

  • Европейския формат на CV (имаш си го готово, просто трябва да добавиш последния работодател и ще си готов след 10 минути)
  • или друго, по-описателно, но то пък ще ти отнеме доста повече време да го напишеш

Не губи време, тъй като отговорът е: нито едното.

Ето защо.

More...

Какво става!?

Пуснал си CV-то си на няколко места. Знаеш, че си подходящ, защото си работил точно това, но... нищо. И нямаш никаква представа защо.

Всъщност най-вероятно:

  • Отдавна вече не търсят човек и дори не са прочели автобиографията ти. Причините за това могат да са различни, но най-честата (може би за твоя изненада), е че изведнъж мениджмънтът е решил, че не му трябва нов служител и че някой от настоящите ще поеме и тези задължения срещу същия разход за него. Следователно, проблемът е извън твоя контрол.
  • Автобиографията ти не посочва какво можеш да правиш и как ще си полезен на фирмата. Вероятно съдържа изредени наименования на фирми и позиции, може би съдържа и доста общо написани твои задължения. Това обаче нищо не говори на четящия служител, отговорен за подбора, затова и CV-то ти е преместено в папка „не“. Проблемът е в уменията ти да се презентираш.

И докато върху първия случай не може да влияеш, то вторият проблем е поправим.

Преди да разбереш как обаче, представи си следното:

Реалността

CV

Изморен и отегчен служител седи зад бюро в офис и се взира в монитора на компютъра. През една минута (максималното време за преглед на една автобиография) се мести на следващия файл. Часът е 15:00, а той прави това от сутринта.

И ще прави същото по около 6 часа всеки ден.

Сега нека пресметнем нещо за секунда:

Да предположим, че по дадена обява за работа са кандидатствали 150 човека. Ако вземем 1 минута за средно време за преглед на едно CV, това прави точно час и половина непрестанно четене.

Не звучи много, нали?

Трябва да имаме предвид обаче и нещо друго.

Възможността на човек да се концентрира продължително време върху една задача, така че да я изпълни както трябва, рязко спада в последните години, особено ако работата е монотонна – при повечето от нас времето, в което можем да сме напълно фокусирани без прекъсване е само 10 минути

След това или „изключваме“ мислите си или започваме да мечтаем да правим нещо друго, но не и това, което вършим в момента.

Нашият отегчен служител, четящ CV-та, със сигурност не е изключение.

Най-вероятно на всеки 10-15 минути му се налага да спира за малко, защото се е разконцентрирал и не може да се съсредоточи – вижда, движи се, говори, но всъщност не е тук, защото мозъкът му си почива, независимо дали тялото му го прави или не.

Сега, представи си, че в тази монотонност служителят ЧАСОВЕ наред вижда само един формат автобиография – обикновено този на Европейския формат на CV.

Освен, че не носи никаква полезна и смислена информация за кандидата за работа, този формат на CV е убийствен, ако се налага да разглеждаш постоянно него. Всички кандидатури се сливат и не запомняш нищо.

Съществува огромна вероятност сред отхвърлените още по време на първата селекция всъщност да има и подходящи кандидати. И това се случва, поради невъзможността ни като човешки същества за продължителна концентрация и заради незапомнящите се CV-та.

Как да се отличиш сред масата?

Какво можеш да направиш, за да имаш добро CV?

CV

Имаме добра и не толкова добра новина.

Добрата: каквото и CV да направиш, стига да не е прословутия Европейския формат на CV, ти вече се отличаваш. Честно казано, дори и няколко прости изречения едно под друго във word ще се запомнят повече.

Защо?  Защото повече от 90% от кандидатите изпращат едно и също CV с различни данни в него.

Не толкова добрата: ще ти отнеме много повече от 10 минути, за да го създадеш, напишеш и форматираш.

Затова решихме да ти помогнем

Създадохме бланки за изготвяне на CV в 21 различни варианта – с различен брой работодатели, със или без снимка, със или без секция Проекти, и с различна дължина, за да използваш точно това, което ти е нужно.

Написахме и подробна инструкция как да попълниш бланките.

Изтегли бланките за CV

Следвай инструкцията и изготви своето ново CV.

Твоето по-добро бъдеще

Нека се върнем на служителя, четящ едно и също CV с различни лични данни и работодатели в него.

Както си разглежда автобиографии, изведнъж вижда НЕЩО РАЗЛИЧНО - твоето CV, което е:

  • кратко
  • ясно - пълно само с важните за фирмата му думи
  • с оптимална информация - без нищо излишно
  • и с различно форматиране

Ако си и подходящия като опит и образование кандидат, служителят ще те постави в папката „да“ и ще получиш покана за среща.

За финал

Далеч сме от мисълта, че ползвайки нашите бланки, ще започнеш да получаваш автоматично покани за интервюта.

Това, в което сме сигурни обаче е, че ползвайки ги ще се отличаваш от масата кандидати, ще си се представил в най-добрата светлина за съответната позиция, и ще увеличиш драстично шансовете си за намиране на нова работа.

Пробвай.


Имаш нужда от подкрепа при изготвяне на документите ти за кандидатстване? Довери ни се.

forjobhunters.com ще ти помогне да изготвиш впечатляваща кандидатура за работа: 

изготвяне на кандидатура

Наръчник "Изготвяне на кандидатура за работа"

Инструкции и бланки за създаване на кандидатура.

кандидатура за работа

Изготвяне на кандидатура за работа

Изготвяне на персонализирани CV и мотивационно писмо.

цялостна подкрепа

Професионална кариерна подкрепа

Професионална подкрепа до намиране на нова работа.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!