4 неща, които да премахнеш от твоя LinkedIn профил още днес

0  КОМЕНТАР/И

Ако имаш LinkedIn профил, тази статия е за теб. В нея ще ти дадем насоки как да го направиш по-ефективен и атрактивен за потенциалните работодатели.

С една от последните си актуализации LinkedIn промени начина на организиране на информацията в профила ти, с цел да го направи по-фокусиран и да избегне претрупването на информация в него.

Следвайки тези промени, е добра идея да актуализираш профила си.

Ето какво следва да направиш, за да организираш по-добре работната си история и квалификациите си в платформата:

More...

4 неща, които да премахнеш от твоя LinkedIn профил

професионален опит

1. Остарял професионален опит

Ако е профила ти е посочен стажа ти отпреди 8 години, съветваме те да го премахнеш от твоя LinkedIn профил.


Подробностите за остарялата ти професионална история отвличат вниманието от най-новия и най-важния ти професионален опит.


Опиши в детайли само последните си 2 работни роли, а останалия ти опит назад в годините (от 7 до максимум 10 години) съкрати само до най-важното, което в някои случаи може да включва само твоята длъжност и името на компанията.

професионални умения

2. Непотвърдени умения

Секцията с умения в твоя LinkedIn профил се състои от максимум 50 ключови думи, чрез които потенциалните работодатели ще те открият.


Избягвай изкушението да посочваш максимален брой ключови умения, само за да запълниш пространството. Посочи само тези, които наистина притежаваш и имат отношение към професията ти. След това проследи кои от тях получават потвърждения (endorsements).


Премахни тези умения, които никой от контактите ти не потвърждава. Те по-скоро повдигат повече въпроси за потенциалните работодатели, отколкото да предизвикат интерес. Ако никой не ги е потвърдил, това може да се изтълкува като умение, което не притежаваш.


Прочиствай раздела си с умения редовно и периодично искай потвърждаване на тези от тях, които са ключови за професионалното ти развитие.

професионални постижения

3. Нерелевантни постижения

Много от отделните допреди секции, като например Проекти, Отличия и награди, Патенти (Projects, Honors & Awards, Patents ), вече са обединени в нов раздел, наречен Постижения (Accomplishments).


Така съдържанието вече е организирано лесно, като е елиминирана ненужната информация. Тези твои постижения обаче сега вече пряко се конкурират помежду си за вниманието на читателя.


Разгледай внимателно това, което си изброил в тази секция, и определи коя информация би искал да се вижда на всяка цена, и коя би могъл да премахнеш.
Подчертай само тези твои постижения, които биха ти помогнали да изградиш отличен кариерен бранд.


Ето няколко примера за информация, която спокойно би могъл да премахнеш:

  • езици, ако не владееш добре и никога не си ползвал. 
  • сертификати с изтекъл срок
  • онлайн публикации с вече невалидни URL адреси
  • незавършени проекти
  • награди от началото на кариерата ти, които вече не са толкова релевантни

Премахването на тези елементи ще позволи на по-впечатляващите ти постижения наистина да се откроят.

препоръки

4. Стари препоръки

Разбира се, отличните препоръки за теб като професионалист са нещо чудесно. Но тези от тях, особено тези отпреди 10-15 години, може би наблягат на твои умения, които вече не са актуални или не ползваш. Или още по-лошо – не споменават изобщо твои настоящи ключови умения, тъй като тогава все още си ги притежавал. А това означава, че те могат по-скоро да ти навредят, отколкото да помогнат.


Например, ако да речем си прекарал първата половина от кариерата си в маркетинг сферата, но сега вече се интересуваш единствено от уеб дизайн, то тези препоръки, които хвалят само отличните ти маркетингови умения могат да изкривят впечатлението какъв професионалист си днес и в каква насока се развиваш.


Ако някой обаче е написал, че си най-добрият професионалист, с когото е работил, запази препоръката му – особено ако е по-обща и описва теб като професионалист, а не се фокусира върху конкретни твои умения и квалификации.


В повечето случаи обаче те съветваме да премахнеш старите препоръки, за да поставиш акцент само върху онези, които са в синхрон с посоката ти на професионално развитие в момента.

За финал

LinkedIn е мястото, на което следва да представиш точна, смислена и убедителна информация за твоите актуални професионални умения и квалификации, а не е място за хронологично описание на работната ти история и на всичко, което знаеш и можеш.

Затова намаляването на разсейващото съдържание в твоя LinkedIn профил е от съществено значение за успешното предаване на посланието, което искаш да достигне до потенциалните ти работодатели и бизнес партньори.

Възползвай се максимално от новия опростен дизайн на платформата, за да впечатлиш всеки, който посети профила ти.

Успех!


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!