Кариерно консултиране: Какво да правиш с живота си?

0  КОМЕНТАР/И

Определянето какво да правиш с живота си не е еднократно заявление, което правиш в началото на трудовия ти път. То по-скоро представлява поредица от вземане на решения в различни етапи от развитието ти като човек и професионалист.

Осъществяването на тези решения ти помага да изградиш живота си около интересите и страстите ти, които те правят щастлив. Те ти дават и яснота къде да фокусираш времето и енергията си, така че да си в синхрон със себе си.

В настоящата статия ще се съсредоточим само върху това как да решиш какво да правиш с живота си при желание за кариерно развитие и промяна.

Има няколко стъпки, които можеш да предприемеш. Ето кои са те.

More...

Какво да правиш с живота си?

какво да правиш с живота си

Няколко са ключовите момента в живота ти, когато ще е необходимо да помислиш за най-добрите кариерни пътища, които да поемеш: точно преди завършване на средното ти образование, след завършване на висшето ти образование и при промяна на кариерното ти развитие. 

Независимо обаче на кой етап вземаш конкретното решение, отдели време да намериш отговори на следните въпроси:

 • Кои са основните ти ценности?
 • Какви са твоите краткосрочни и дългосрочни цели?
 • Какви са уменията ти? Какво правиш най-добре?
 • Какво наистина те интересува?
 • С какво не би направил компромис?

Стратегия при промяна на кариерно развитие

стратегия за промяна на кариера

Ето и какво трябва да направиш последователно при желание за кариерно развитие или промяна на кариерния ти път.

1. Установи кои са твоите работни ценности

Познаването на работните ти ценности ще ти помогне по-бързо да откриеш възможностите, които са в съответствие с важното за теб в живота.

Когато работните ти задължения и корпоративните ценности на работодателя ти са в синхрон с твоите ценности, удовлетвореността от работата ти ще е гарантирана.

Приложение

Ако основните ти работни ценности включват спокойствие и добър баланс работа-личен живот, определено няма да е полезно за теб да кандидатстваш в развиващи се компании с динамична работна среда. 


Би било разумно и да избягваш работни места, на които ще има извънреден труд или конкурентна атмосфера.

2. Определи краткосрочните и дългосрочните си кариерни цели

Предварителното определяне на това, което искаш да постигнеш в дългосрочен и краткосрочен план, и задаването на кариерни цели ще ти помогне впоследствие лесно да определяш дали решенията ти са били правилни, и да ги коригираш при необходимост от промяна.

Приложение

Ако си си поставил цел да изкараш конкретна сума пари до определена възраст, съсредоточи енергията си върху започване на работа в компании и на позиции, които могат да ти осигурят точно това.


Проучи какви са възнагражденията в бранша, който те интересува, и какво трябва да направиш, за да ти бъде увеличена заплатата във всяка избрана от теб компания.

3. Разпознай твоите таланти

Направи инвентаризация на твоите най-добре развити професионални умения и способности. Идентифицирането им ще ти помогне да разпознаеш по-ясно професиите, в които би бил успешен.

Талантите ти може да са твои добре развити технически умения, професионално ноу-хау, "меки" умения, които са ти били полезни в работата до момента, и др. 

Ако не си сигурен кои са талантите ти, помисли за ситуации, в които си получавал комплимент или признание за работата си. Кои твои умения или способности са ти позволили да постигнеш тези резултати?

Приложение

Ако нямаш голям професионален опит, изброй всички твои умения и ги сравни със списъка с умения, които работодателите са посочили в обявите си за работа.


Откриването на съвпадения ще ти помогне да създадеш отлични автобиография и мотивационно писмо, и ще ти осигурят покана за интервю.

4. Реши какво наистина те интересува

Важно е да определиш ясно и какво наистина те интересува, когато решаваш какво да правиш с живота си. 

Намирането на позиции, компании и браншове, които ти допадат, ще ти помогне да стесниш търсенето си на работа до такава, която наистина ще те мотивира да работиш отлично.

Първо реши кои работни задължения ти допадат - презентиране, организиране на данни или модериране на групова дискусия например.

След това реши кои са браншовете, които са ти интересни. Дори и да не можеш да идентифицираш конкретна работна позиция, която да искаш да заемеш, започвайки от бранш, който ти харесва, ще насочиш кариерата си в правилната за теб посока.

Приложение

Ако например се интересуваш от опазване на природата, можеш да насочиш усилията си към намиране на работа в организация с нестопанска цел, която защитава околната среда, научна лаборатория или пък компания за продажба на спортни стоки за отдих на открито.

5. Прецени с какво не би направил компромис

И накрая, отдели време, за да идентифицираш нещата, с които не би направил компромис. 

Определянето на това, което не желаеш да се случва на работното ти място, ще ти помогне да избегнеш тези позиции, които не пасват на твоите ценности и начин на живот.

Освен елементите, с които не би направил компромис, идентифицирай и тези, които предпочиташ да съществуват. Така ще имаш още по-ясна представа какво наистина търсиш. Това обикновено са детайли за работата, които следва да са налични, за да приемеш предложение за работа.

Приложение

Нещата, с които не би направил компромис могат да включват:

 • Наличие на извънреден труд
 • Работното време
 • Възнаграждението и придобивките
 • Времето за пътуване до и от работа
 • Мениджърският стил на ръководителите ти
 • Чести отсъствия от дома (командировки) и др.

За финал

Определянето какво да правиш с живота си е непрекъснат процес.

В продължение на години ще се налага да вземаш важни решения, докато израстваш лично и професионално. Ще продължиш и да дефинираш още по-точно твоите интереси, цели и ценности.

Този продължаващ процес ще ти даде предимство, когато се наложи да вземаш важни решения, като например промяна в кариерното ти развитие, придобиване на нови умения или определяне на най-подходящата за теб професия.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!