Съвети за отлично представяне на интервю за работа за интроверти

0  КОМЕНТАР/И

Кои хора са интроверти?

Според Psychology Today, интровертите притежават следните характеристики:

  • Обичат да бъдат насаме със себе си
  • Мислят най-добре, когато са сами
  • Стараят се да не привличат вниманието върху себе си
  • Не споделят мнението си, освен ако не бъдат попитани
  • Предпочитат да не комуникират с прекалено емоционални хора
  • Не стартират сами разговор, дори и по имейл

Въпреки това, интровертите не са срамежливи и затворени в себе си хора. Те просто предпочитат да наблюдават и слушат повече от това да говорят и да са в центъра на вниманието.

Ако притежаваш няколко от тези характеристики, ще ти е трудно да се представиш добре на интервю за работа. Целият процес по „продажбата ти“ по време на интервюто също ще е изключително стресиращ за теб.

More...

Ако не си сигурен дали си интроверт или екстраверт, направи този безплатен тест преди да продължиш да четеш.

Какви проблеми срещат интровертите по време на интервю за работа

Хората не разчитат правилно поведението на интровертите

Един от основните проблеми, ако си интроверт, е че хората често не разчитат правилно поведението ти.

Непознатите, каквито са и интервюиращите, често смятат, че си притеснителен, необщителен или просто отегчен.

Което, разбира се, въобще не е вярно.

Интроверите са също толкова общителни, колкото и екстравертите. Те просто не демонстрират емоциите си така открито. Интровертите имат нужда и да балансират времето, което прекарват с други хора, с време, прекарано насаме, за да се презаредят.

Интровертите не са добри импровизатори

Еднa от отличителните черти на екстравертите е способността им да импровизират. Те могат да отидат на интервю без никаква подготовка и въпреки това да успеят да оставят добро впечатление.

Ако си интроверт, това, за съжаление, не е сред силните ти страни.

Ако отидеш на интервю за работа неподготвен, ще се тревожиш и притесняваш през цялото време, че ще се провалиш, което ще се отрази върху излъчването и поведението ти. А това няма да остави добро впечатление у интервюиращите.

Съвети за подготовка за интервю за работа за интроверти

Разбери къде ще се проведе интервюто

Това ще ти помогне да намалиш малко стреса от предстоящото ти интервю за работа.

Предварително пропътувай маршрута, за да видиш колко време ще ти отнеме придвижването до мястото. Така ще знаеш кога да тръгнеш в деня на интервюто, за да бъдеш там навреме.

Проучи интервюиращите

Опитай се да ги проучиш в интернет. Разгледай сайта на компанията, както и профилите им в социалните мрежи.

Колкото повече научиш за тях (дори и несвързана с интервюто информация), толкова по-спокоен ще си на интервюто, тъй като информираността ти ще отнеме елемента на неизвестното. Това ще направи много по-лесно общуването ти с тях.

Проучи компанията

Научи повече за компанията и какви са целите ѝ

Това ще ти помогне да синхронизираш твоите лични цели с тези на фирмата и ще бъдеш подготвен, ако интервюиращият попита какво знаеш за компанията или защо искаш да работиш там.

Анализирай внимателно обявата за работа

По този начин ще научиш в детайли какви са задълженията и изискванията за заемането на позицията, и ще можеш да отговориш защо смяташ, че си перфектният кандидат.

Ако пък по време на анализа възникнат въпроси относно позицията, ще знаеш какво да попиташ, когато чуеш: „Имате ли някакви въпроси към нас?“

Предварително запиши примерни твои отговори на често задавани въпроси

Едно от нещата, с които интроверите обикновено имат проблем, е да отговарят бързо на зададен въпрос. Те предпочитат да обмислят отговора си, преди да го дадат.

За съжаление, по време на интервю за работа паузата, която правиш преди да отговориш, може да изглежда като неподготвеност.

За да предотвратиш това, преди интервюто напиши твоите отговори на често задаваните въпроси. Ще отговориш бързо и задълбочено, ако ти бъдат зададени подобни въпроси по време на действителното интервю.

Предварително запиши няколко теми за поддържане на разговора

Интроверите не се справят добре с незначителните разговори за времето или как са намерили офиса.

Интервюиращите обаче често използват точно такива безобидни теми, за да започнат интервюто и да преценят личността на кандидата.

Затова се подготви, като предварително запишеш няколко твои отговора на подобни теми.

Научи автобиографията си наизуст

Интровертите не могат и не обичат да хвалят сами себе си, и да говорят за силните си страни. Те смятат това за арогантност.

По време на интервюто за работа обаче твоята задача е да се продадеш. А това може да стане само ако говориш уверено за уменията и постиженията си.

Разгледай внимателно автобиографията, която си изпратил. Запамети всички факти, за да можеш да ги ползваш по време на интервюто, ако се наложи. 

Планирай правилно деня на интервюто ти

Интроверите обичат да бъдат сред другите, но взаимодействието с хората ги изтощава емоционално. Екстравертите се зареждат от социалното взаимодействие. Интровертът трябва да има време за себе си между две социални взаимодействия.

Затова планирай добре деня си, така че преди и след интервюто за работа да имаш достатъчно време да останеш сам.

Няма да е добре за теб да се срещнеш с група хора непосредствено преди интервюто, тъй като няма да имаш никаква енергия да говориш ентусиазирано с интервюиращите. Ако можеш, дай си 30 минути или час преди интервюто, за да останеш насаме със себе си и да събереш мислите си.

Съвети за отлично представяне на интервю за работа за интроверти

Понякога мълчаливата самоувереност на интровертите може да изглежда като като арогантност, срамежливост или незаинтересованост.

Ето няколко съвета как да се държиш по време на интервю за работа, за да оставиш положително впечатление у интервюиращите.

Носи автобиографията си

Носи копие на автобиографията или портфолиото си с теб.

Така ще можеш да погледнеш и да си припомниш дадена информация, ако интервюиращите зададат специфичен въпрос за твоя предишен опит.

Облечи се подходящо за интервю

Облечи се възможно най-професионално. Така ще покажеш, че приемаш интервюто сериозно

Не се опитвай да бъдеш екстраверт

Най-лошото, което можеш да направиш, е да се преструваш на такъв, което не си. Дори да успееш да поддържаш образ на екстраверт по време на цялото интервю, ще създадеш фалшиво впечатление за теб.

Не се притеснявай от това, че си интроверт - почти 50% от населението на Земята е като теб, включително доста успешни хора като Бил Гейтс и Уорън Бъфет например.

Използвай добре уменията си за слушане

Интровертите са отлични слушатели, което е доста полезно умение, особено по време на интервю за работа.

Когато слушаш внимателно, можеш да отговориш конкретно и пълно на всеки въпрос. Възползвай се от твоя природен талант.

Копирай интонацията и позата на интервюиращия

Независимо дали интервюиращия е сериозен и мълчалив, или приказлив и енергичен, опитай се да копираш интонацията, с която говори.

Обърни внимание и на жестовете му. Ако жестикулира усилено, жестикулирай и ти.

Ако поведението и интонацията ти се приближава до темперамента на интервюиращия, то ще активираш т.нар. огледални неврони в мозъка му. Което несъзнателно ще го накара да те харесва повече, защото ще приличаш на него. 

Как да говориш за себе си

Като интроверт, знаем че ти е трудно да се хвалиш сам.

Ето един трик: Използвай мнението на твои колеги и предишни работодатели за теб. Така ще ти бъде по-лесно да говориш за себе си.

„Моят пряк ръководител смяташе, че се справям отлично под напрежение и при кратки срокове. Например, когато трябваше да завърша ………, аз препразпределих задачите си и се справих навреме.“

Задавай въпроси

Интервюиращият вероятно ще попита дали имаш въпроси в края на интервюто.

Задаването на въпроси демонстрира истински интерес към позицията. Освен това, интервю за работа е момента, в който можеш да разбереш дали този работодател е подходящия за теб.

Задай смело всички въпроси, които те вълнуват.

Приключи интервюто правилно

За интровертите интервюто за работа е стресиращо събите. Затова и тяхната първосигнална реакция при приключване на интервюто е да си тръгнат възможно най-бързо.

Не прави тази грешка. Не бързай.

Имай предвид, че последното нещо, което направиш, ще остави най-дълготрайно впечатление. 

Приключи интервюто така силно, както и го започна. Ръкувай се с всеки от присъстващите, усмихни се и им кажи, че е било удоволствие да се запознаеш с тях. 

За финал

Тихите хора притежават най-шумния ум. Стивън Хокинг

Търсенето на работа е труден процес за интровертите. Те срещат много трудности по време на интервюто за работа, поради което трябва да прекарат повече време, за да се подготвят предварително за срещата.

Надяваме се тези съвети да ти помогнат да се подготвиш добре и да комуникираш по-ефективно с интервюиращите, за да оставиш положително впечатление у тях.

Успех!


БОНУС: Видео с превод на български език, в което Susan Cain говори за силата на интровертите:


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!