Интервю за работа: Видове и как да се подготвиш за всяко от тях

0  КОМЕНТАР/И

Като търсещ нова работа е логично да очакваш да бъдеш поканен на повече от едно интервю, преди да получиш предложение за работа.

Не всички от тези интервюта обаче ще бъдат традиционни. 

Те могат да бъдат телефонни интервюта, особено в по-ранните етапи от процеса по подбор, панелни интервюта с няколко интервюиращи едновременно или пък интервюта-казуси, за които следва да подготвиш презентация. Или дори може да получиш покана за обяд с представители на компанията.

Независимо от вида интервю обаче, твоята цел е да се представиш като най-подходящия кандидат за свободната позиция. А колкото повече информация имаш за видовете интервю за работа, толкова по-голям шанс има да се справиш отлично с всеки от тях.

Затова в тази статия ти представяме 10-те най-често срещани интервюта за работа, с които може да се сблъскаш, какво да очакваш, както и как да се подготвиш за тях.

More...

1. Телефонно интервю

Какво представлява телефонното интервю

В повечето случаи телефонното интервю е първата стъпка в процеса по интервюиране и представлява кратък телефонен разговор (максимум 30 минути), обикновено с представител на ЧР отдела.  

Целта на телефонното интервю е да се установи дали притежаваш изискваните знания, опит и квалификация за свободната позиция, както и дали би паснал на културата на компанията. 

Съвети за подготовка и представяне по време на телефонно интервю

Отговаряй на входящите си обаждания енергично и професионално, в случай че ти звъннат с покана за интервю. 

Не приемай да проведеш телефонно интервю, ако не си подготвен. Кажи на интервюиращия, че в момента не се намираш на удобно място и уговори друг ден и час.

Преди интервюто

 • Проучи компанията. 
 • Маркирай конкретни части от автобиографията си, които смяташ, че са важни за тази позиция.
 • Направи списък с твои качества и умения, с които можеш да бъдеш полезен на компанията.
 • Подготви няколко въпроса, които да зададеш в края на разговора.
 • Избери тихо и комфортно за теб място.
 • Седни до маса или бюро с бележките си, автобиографията си, обявата за работа и листове и химикал за писане. Подреди ги така, че да виждаш веднага информацията, която може да ти е необходима.

По време на интервюто

 • Преди да отговориш на позвъняването поеми дълбоко въздух ... и се усмихни! Усмивката ще се усети в гласа ти.
 • Бъди енергичен, ентусиазиран и учтив.
 • Говори ясно и с нормално темпо.
 • Не върши нищо друго по време на телефонния разговор.
 • Обръщай се към интервюиращия с госпожо или господин, освен ако не те помолят да използваш малкото им име.
 • Слушай внимателно.
 • Опитай се да бъдеш кратък в отговорите си.
 • Ако ти е зададен труден въпрос, отдели време да си помислиш. Ако пък не чуваш добре или не разбираш даден въпрос, поискай интервюиращия да повтори или да ти го разясни.
 • Води си бележки по време на интервюто или напиши всичко, което си спомняш, веднага след като то приключи. Записките ще са ти изключително полезни по време на подготовката за следващото интервю.

След интервюто

Изпрати благодарствено писмо, точно както би направил и при традиционното интервю - среща. Ако друг служител е уговорил телефонното интервю с теб, изпрати имейл с благодарност и на него.

Повече информация за подготовката за този тип интервю ще намериш тук.

2. Видео (Skype) интервю

Какво представлява Skype интервюто

Видео интервюто, и по-специално Skype интервюто, се използва за предварителна селекция на кандидати за работа и вече е част от процеса по подбор в много компании.

По време на това интервю ще разговаряш (и в повече случаи и ще се виждаш) с интервюиращия чрез Skype видео разговор.

Съвети за подготовка и представяне по време на Skype интервю

Преди интервюто

 • Твоят Skype акаунт ще бъде първото впечатление за теб. Избери подходяща снимка и професионално звучащо потребителско име. Можеш дори да си направиш изцяло нов профил в Skype за целта.
 • Усещането за увереност пред камера се учи с практиката. Упражнявай се с приятел. Обърни внимание на езика на тялото си - ръкомахаш ли много, правиш ли странни физиономии или говориш много тихо, гледайки надолу?
 • Проучи работодателя.
 • Гледай на Skype интервюто като на истинско интервю за работа. Облечи се по подходящ начин.
 • Избери тихо помещение и провери фона, който интервюиращия ще вижда, докато разговаря с теб. Ако се налага, разчисти пространството зад себе си. За да си сигурен, че ще те виждат добре, пусни завесите и светни лампата.
 • Тествай приложението преди интервюто, за да си сигурен, че картината и звукът работят.

По време на интервюто

 • Гледай в камерата, а не в екрана на компютъра.
 • Изчакай, докато си сигурен, че интервюиращият е приключил да говори и чак тогава отговори. Говори бавно и отчетливо.
 • По време на това интервю ще отговаряш на въпроси, свързани с автобиографията или мотивационното ти писмо. Ако обаче гледаш към разпечатаното си CV по време на разговора, отклоняваш погледа си от интервюиращия, което прекъсва потока на разговора. Вместо това, постарай се да запаметиш основното преди интервюто.
 • Съветваме да напишеш важното според теб за интервюто на 1 лист. Това обикновено са твои умения, които наистина искаш да подчертаеш или отлични твои  постижения. Залепи листчето на екрана на компютъра точно под камерата. Така интервюиращият няма да разбере, че гледаш надолу, защото погледът ти ще продължава да е насочен в неговата посока.

След интервюто

Не забравяй да изпратиш благодарствено писмо след приключване на интервюто.

3. Традиционно интервю - среща

Какво представлява традиционното интервю - среща

Това е интервюто, което повечето хора познават – среща на живо с един представител на компанията, най-вероятно ЧР-ът или мениджърът на позицията, за която кандидатстваш.

По-вероятно е да получиш покана за такова интервю от по-малка по размер компания. 

По време на този тип интервю, отсрещната страна иска да разбере дали и как ще се впишеш в компанията, и ще ти зададе серия от въпроси, за да прецени дали притежаваш изброените в автобиографията ти умения и опит.

Твоята цел е да изградиш добра комуникация с интервюиращия и да го убедиш, че може да бъдеш полезен на компанията.

Съвети за подготовка и представяне по време на традиционно интервю - среща

Преди интервюто

Проучи работодателя, анализирай обявата за работа и подготви отговори на най-често задаваните въпроси. Подготви и твои въпроси, които да зададеш на интервюиращите.

По време на интервюто

Ще ти бъдат задавани въпроси относно опита ти, посочен в автобиографията ти, както и какво можеш да предложиш на компанията, като например "Защо смятате, че бихте бил подходящ за тази работа?" или "Разкажете ми за себе си".

Oпитай се да изградиш приятелски, професионални взаимоотношения с интервюиращия. В края на краищата компаниите наемат хора, които са приятни и могат да се впишат в културата им, дори и да не са много подготвени, отколкото хора, които са професионалисти в работата си, но не са особено приятни за комуникация.

След интервюто

Изпрати благодарствено писмо на интервюиращия.

Повече информация за подготовката за този тип интервю ще намериш тук.

4. Групово интервю

Какво представлява груповото интервю

Понякога компаниите провеждат групово интервю, в което се срещнат едновременно с възможно най-много кандидати.

Груповото интервю обикновено започва с кратка презентация на компанията. След това интервюиращите разговорят с кандидатите или ги въвличат в разговор помежду им и наблюдават.

Груповите интервюта не са често срещани. Обикновено се ползват при подбор на търговци или други позиции, при които компанията търси да наеме няколко служители  за една и съща позиция.

Едно от най-важните неща, които работодателят наблюдава по време на груповото  интервю, е как си взаимодействаш с другите кандидати. А твоята цел - да се откроиш (по добър начин) от останалите кандидати.

Съвети за подготовка и представяне по време на групово интервю

Преди интервюто

Проучи работодателя, анализирай обявата за работа и се подготви за най-често задаваните въпроси. Подготви и твои въпроси, които да зададеш на интервюиращите.

По време на интервюто

 • Дори и да си изненадан да видиш, че на интервюто ще присъстват и други кандидати, но не го показвай. Как реагираш на ситуацията е показателно за работодателя. По твоята реакция той съди за това как би си взаимодействал в бъдеще с останалите служители и как би реагирал на изненади по време на работа.
 • Сприятели се с останалите кандидати. Представи се и си поговори с останалите, докато чакате. Така, когато интервюиращите влязат в стаята, ще забележат кой води разговора. Твоето взаимодействие с групата ще им покаже, че можеш да създаваш контакти (винаги плюс) и ще изглеждаш уверен (дори и да си нервен).
 • Въвлечи всички в разговор. Обръщай се към другите кандидати по име или спомени разговор, който сте имали. Например, ако ти и друг кандидат сте обсъждали актуални събития преди интервюто, и на самото интервю ти зададат подобен въпрос, можеш да кажеш следното: "С Ирина обсъждахме новина, която е много сходна с казаното от Вас. В тази ситуация аз бих ... "
 • Надграждай идеите на другите кандидати. Ако някой отговори на въпрос, спомени неговия отговор и добави към него твоите собствени мисли: "Бих искал да допълня ..." , "В продължение на мнението на Иван, смятам, че ..."
 • Не забравяй, че интервюто трябва да включва всички присъстващи, включително интервюиращите. Обръщай се и към всички тях, когато говориш.
 • Говори премерено и ясно.
 • За съжаление груповото интервю е стресово преживяване за по-затворените хора. Ако не ти е присъщо да си толкова комуникативен, постарай се, когато отговаряш на въпрос или даваш своето мнение, да отговаряш ясно, точно и изчерпателно. Ако това, което казваш е запомнящо се, уникално и по темата, ще направиш добро впечатление и ще бъдеш забелязан.

След интервюто

Изпрати благодарствено писмо след интервюто. Посочи в него част от разговор, в който наистина си се отличил - например дал си интересен отговор или си разказал забавен виц. 

Всичко, което може да накара интервюиращия да си спомни лицето и представянето ти (по положителен начин), ще ти бъде от полза.

5. Панелно интервю

Какво представлява панелното интервю

Панелно е интервю, в което интервюиращите са повече от един – ръководители, ЧР специалисти, други служители. 

Всеки от тях може да ти задава въпроси, свързани с допирните точки, които свободната позиция има с тяхната. И всички те имат думата дали да бъдеш назначен или не.

Обикновено това интервю се провежда от по-големи компании, за да спестят време и средства или като начин да се види как се справяш под напрежение. 

Съвети за подготовка и представяне по време на панелно интервю

Преди интервюто

Проучи работодателя, анализирай обявата за работа и се подготви за най-често задаваните въпроси. Подготви и твои въпроси, които да зададеш на интервюиращите.

По време на интервюто

 • Ръкувай се с всеки от тях и се постарай да запомниш имената им при представянето им.
 • Когато говориш, обръщай се към всеки интервюиращ. Отговори на този, който ти е задал въпроса, но не забравяй да включиш в комуникацията и останалите с няколко кратки погледа към тях. 
 • Ако ти зададат един и същи въпрос втори път, просто отговори на въпроса ... отново. Очевидно се случва поради невнимание от тяхна страна, което, разбира се, не е разумно да посочваш. Вторият ти отговор е и идеална възможност да допълниш информация, която може да си пропуснал първия път.
 • Третирай всички интервюиращи с респект, тъй като мнението на всеки от тях ще е от значение при избора на подходящия за позицията кандидат.

След интервюто

Изпрати благодарствено писмо на интервюиращите.

6. Поведенческо интервю

Какво представлява поведенческото интервю

В поведенческото интервю, понякога наричано и интервю, базирано на компетенции,  интервюиращият ще ти зададе въпроси, базирани на общи ситуации от миналият ти трудов опит и работата, за която кандидатстваш. 

Логиката зад това интервю е, че твоето бъдещо работно представяне се базира на миналото ти представяне в подобна ситуация. Затова в поведенческите интервюта интервюиращият разглежда по-скоро модели на поведение, отколкото правилни отговори, и изследва това, което си правил в миналото, а не това, което казваш, че ще направиш в бъдеще. 

Този метод може да се приложи по време на което и да е от останалите видове интервюта.

Примерни въпроси

Ще ти бъде зададена серия от въпроси относно начина, по който си се справял с различни ситуации в миналото. 

Тези въпроси обикновено започват с "Разкажете ми за момент, когато ..." или "Дайте ми пример за това как...".

Ето и няколко примерни поведенчески въпроси:

 • Разкажете ми за ситуация, в която шефът Ви Ви е казал да направите нещо, което сте знаели, че няма да проработи. Какво направихте?
 • Дайте ми пример за начина, по който се справяте с напълно неразумни искания или оплаквания на клиент?
 • Разкажете ми за момент от трудовия Ви опит, когато използвахте нов подход при разрешаване на даден проблем.
 • Опишете ситуация, в която успешно сте обединили няколко човека около обща работна цел.
 • Кога сте изпитвали чувство за постижение в работна среда?

Съвети за подготовка и представяне по време на поведенческо интервю

Преди интервюто

Прочети обявата за работа, разшифровай я и определи основните умения и компетенции, които се изискват от кандидатите за свободната позиция. Те ще са в основата на въпросите, които ще ти бъдат зададени.

След това си припомни ситуации от предишните ти местоработи, които ясно показват, че притежаваш изискваните в обявата за работа умения и способности.

По време на интервюто

Приложи техниката STAR в отговорите си на въпросите.

STAR (situation, task, action, result) е техника за описване на казус или проблем, с която описваш накратко ситуацията, конкретната ти работна задача, какво точно си предприел и какъв резултат си постигнал.

 • Ситуация: Опиши предизвикателството, пред което си бил изправен, или ситуацията. Например, конфликт с колега.
 • Задача: След това опиши твоята конкретна задача, целта ти в тази ситуация. Например, да разрешиш конфликта с колегата си.
 • Действие: Опиши как си извършил задачата. Съсредоточи се върху това, което си направил, а не върху това, което са направили твоя екип, шеф или колеги.
 • Резултат: И накрая, разкажи какви резултати са постигнати, вследствие на твоите действия. Може накратко да споделиш и какво си научил.

След интервюто

Изпрати благодарствено писмо на интервюиращите.

7. Интервю - пъзел

Какво представлява интервюто - пъзел

Известно е, че в ИТ компаниите задават т.нар. въпроси-пъзели по време на интервю за работа, като например "Колко хора използват Facebook в София в 14:30 в петък?" .

Чрез този тип въпроси интервюиращият иска да разбере колко бързо мислиш в трудна ситуация и как се справяш с предизвикателства.

Примерни въпроси

 • Колко тежи един автобус?
 • Колко хора са онлайн в момента в България?
 • Колко прозорци има в София?

Съвети за подготовка и представяне по време на интервю -  пъзел

Преди интервюто

Проучи работодателя, анализирай обявата за работа и се подготви за най-често задаваните въпроси. Подготви и твои въпроси, които да зададеш на интервюиращите.

По време на интервюто

Интервюиращият търси кандидат, който да се справи с работата, а не някой, който може да брои прозорци.

Така че това, което той наистина иска да знае е дали можеш да се справиш с трудностите на една предизвикателна позиция:

 • Справяне с несигурност
 • Аналитично мислене
 • Ясна комуникация

Твоята цел тук е да демонстрираш умение за анализ, логическо мислене и ясно комуникиране на мислите ти, а не да представиш точна сметка.

След като чуеш въпроса, задай уточняващи въпроси. Например, ако те попитат колко прозорци има в София, попитай на свой ред:

Когато казвате прозорци, какво имате предвид - само прозорците на сградите или и тези на превозните средства и компютрите?

Поискай няколко минути, за да събереш мислите си. 

Ето и примерен отговор на въпроса с прозорците:

Предположения:

 • Само прозорци на сгради
 • София: 2 милиона жители
 • Жилища: два прозореца на жител

Категории:

 • Жилища
 • Магазини и заведения
 • Офиси

Решение:

 • Жилища: 2 милиона x 2 прозореца = 4 милиона прозореца
 • И т.н. за всяка категория.

След интервюто

8. Интервю - казус

Какво представлява интервюто - казус

Интервюто – казус е специфично интервю, в което ти е даден бизнес проблем за решаване (например Как фирма АБВ ООД може да удвои ръста си през 2018 г.?) или тема, по която трябва да подготвиш презентация.

Казусът може да ти бъде даден за справяне с него веднага по време на интервюто или може да го получиш предварително, за да се подготвиш и да го презентираш по време на интервюто. 

Консултантските компании ползват доста често този тип интервю. Можеш да го очакваш и ако позицията, за която кандидатстваш е свързана с продажби, мениджмънт и маркетинг.

Съвети за подготовка и представяне по време на интервю -  казус

Преди интервюто

Ако не знаеш какъв тип интервю предстои, е добре да знаеш, че има само няколко типа казуси, които могат да ти бъдат дадени и те са:

 • навлизане на нов пазар
 • разработване на нов продукт
 • стратегии за постигане на ръст
 • стратегии за ценообразуване
 • започване на нов бизнес
 • увеличаване на рентабилността (увеличаване на продажбите и намаляване на разходите)
 • придобиване на компания

Обмисли предварително всички видове и нахвърляй примерни идеи за всеки тип.

Разбира се, по време на интервюто ще трябва да адаптираш идеята си така, че да съответства на конкретния казус. Въпреки това, предварителното им обмисляне ще ти помогне да останеш съсредоточен и спокоен по време на интервюто.

По време на интервюто

Добрата структура е ключът към успеха при изготвянето на казус, защото тя показва как мислиш, как обработваш информация и създаваш логична структура, за да получиш резултат. 

Затова разбий задачата на компоненти. 

Например, ако задачата е свързана с рентабилност, раздели отговора си на 2 части – „увеличаване на приходите“ и „намаляване на разходите“.

След това раздели всеки от компонентите на по-малки съставни части.

Увеличаване на приходите означава „увеличаване на цената“ или „увеличаване на продадените стоки“, а намаляването на разходите може да включва „намаляване на фиксираните, постоянни разходи“ или „намаляване на променливите разходи“.

От друга страна, ако задачата ти е свързана с ръст в продажбите, би могъл да разделиш отговора си на „продаване на повече от наличните продукти“,  „продажба на нови продукти“, „продажба на съществуващи пазари“ и „навлизане на нови пазари“

След интервюто

9. Стрес интервю

Какво представлява стрес интервюто

Стрес интервюто е такова интервю, в което работодателят те поставя в една или повече стресови ситуации, за да види как би реагирал.

Например: По време на интервюто изведнъж започват да ти задават прекалено много въпроси един след друг, поглеждат те неодобрително, после изведнъж стават и излизат от стаята без обяснение. 

Съвети за подготовка и представяне по време на стрес  интервю

Преди интервюто

Проучи работодателя, анализирай обявата за работа и се подготви за най-често задаваните въпроси. Подготви и твои въпроси, които да зададеш на интервюиращите.

По време на интервюто

Ако по време на интервю за работа установиш, че се чувстваш дискомфортно, има голяма вероятност да участваш в стрес интервю.

Единственият съвет, който можем да дадем е: Запази спокойствие.

Не можеш да контролираш останалите присъстващи и поведението им, но можеш да контролираш собствените си реакции. Демонстрирай, че не зависимо от отношението към теб, можеш да си хладнокръвен.

След интервюто

Изпрати благодарствено писмо. Също така сериозно обмисли дали тази компания е подходяща за теб и би ли се чувствал добре там.

10. Интервю - обяд

Какво представлява интервюто - обяд

Много интервюта - обяд се провеждат като второ или финално интервю. 

При такова интервю, компанията ще те покани да обядваш заедно с други служители, за да се опознаете, да разберат как се държиш в по-неформална обстановка и дали се вписваш в екипа. 

Въпреки привидно неформалния си характер, не забравяй, че това все пак е интервю за работа, затова се придържай към същите стандарти, както и по време на интервю в офисна среда.

Съвети за подготовка и представяне по време на интервю - обяд

Преди интервюто

 • Предварително проучи къде се намира ресторанта, за да прецениш колко време би ти отнело придвижването до там.
 • Неформалната среща е чудесна възможност да зададеш всички въпроси, които имаш за компанията или позицията, така че не забравяй да подготвиш предварително такива.
 • Въпреки, че срещата е неформална, все пак трябва да си облечен като за интервю за работа.
 • Пристигни 15 минути преди уговорения час и изчакай интервюиращите пред ресторанта.

По време на интервюто

 • Ако се колебаеш какво да поръчаш, попитай интервюиращите дали са били и друг път в този ресторант, и какво биха ти препоръчали. Предложенията им ще те ориентират в какъв ценови диапазон да се движиш. Или пък изчакай те да поръчат първи и по това се ориентирай какво е разумно да поръчаш и ти.
 • Избери ястие, което ще бъде лесно да се яде, докато говориш.
 • Не поръчвай алкохол, дори и интервюиращите да го направят.
 • Интервюто - обяд е по-скоро разговор, отколкото формално интервю с въпроси и отговори от твоя страна. Така че не се страхувай да се включиш в разговор, както и да задаваш въпроси. Приготви се и за отговор на лични въпроси, свързани със семейството и интересите ти.
 • Придържай се към добрите маниери и не говори с пълна уста. Стой изправен, не дръж лактите си на масата, поддържай очен контакт с всеки присъстващ и не забравяй вълшебните думички „моля“ и „благодаря“.
 • Не се очаква кандидатът за работа да плаща. Интервюиращите са те поканили, затова и те ще платят.
 • В края на срещата (при плащане на сметката) благодари на интервюиращите за поканата и за храната. Благодари им отново при разделянето ви пред заведението.

След интервюто

За финал

Независимо от типа интервю за работа, в което ще участваш, винаги се подготвяй за него предварително, за да се представиш блестящо впоследствие. 

Подготовката включва минимум проучване на работодателя, анализиране на обявата за работа, подготовка на отговори на най-често задаваните въпроси и подготвяне на въпроси, които ти да зададеш в края на интервюто. 

Запознай се с 10-те най-често срещани интервюта за работа и тренирай техниката STAR, създаване на казус и отговор на въпрос-пъзел.

След всеки тип интервю изпращай и кратко благодарствено писмо до интервюиращите.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!