5 умения, които следва да демонстрираш на интервю за дистанционна работа

0  КОМЕНТАР/И

Все повече компании интегрират по един или друг начин дистанционната работа в ежедневния си работен процес. Но за да могат служителите да са ефективни, работейки от дома си, вместо от офиса, им е необходим различен набор от умения. И ако в момента си търсиш работа, виж кои са 5-те ключови умения, които следва да демонстрираш на интервю за дистанционна работа, за да увеличиш шансовете си за наемане.

More...

5 умения, които следва да демонстрираш на интервю за дистанционна работа

интервю за дистанционна работа

Ето кои са 5-те ключови умения, които следва да демонстрираш, че притежаваш на интервю за дистанционна работа:

Организираност

Когато работиш от вкъщи, трябва да си по-дисциплиниран и да притежаваш отлични умения за организиране на работата си и за планиране.

Трябва да можеш и сам да си изготвяш стегнат график, който да следваш стриктно, въпреки повечето разсейващи фактори около теб.

Поставянето на цели в началото на работната седмица, както и в края на всеки ден за следващия, е добър начин да се придържаш към графика си и да останеш ефективен. 

Как да демонстрираш умението по време на интервю за работа?

Демонстрирай организационните си умения по време на интервю за дистанционна работа, като разкажеш как си създал собствения си работен график, ако вече работиш от вкъщи.

Дори и да си работил само от офиса до момента, сподели ситуация, в която си работил по дългосрочен проект и е трябвало да се самоуправляваш и самоорганизираш. Говори за успехите си в това отношение.

Компютърна (техническа) грамотност

Работодателите предпочитат да наемат хора на дистанционни позиции, които вече са запознати с типичните инструменти за дистанционна комуникация и сътрудничество.

Електронни платформи за обмяна на чат съобщения, за провеждане на видео- и уеб конферентни срещи (Skype, MS Teams или Zoom), както и дигитални инструменти, улесняващи сътрудничеството по общи проекти и такива за споделяне на документи (като напр. Slack) са най-често срещаните.

И въпреки че не е задължително кандидатите да имат задълбочени познания за всяко подобно приложение или технология, те трябва да се чувстват удобно при тестването и използването на такива нови инструменти.

Как да демонстрираш умението по време на интервю за работа?

При участие във видео интервю за дистанционна работа, е лесно да демонстрираш способността си да се адаптираш към този тип технологии като просто покажеш, че си подготвен и използваш избраното от работодателя приложение без затруднения. 

Най-добрият начин да направиш добро първо виртуално впечатление е като покажеш, че можеш да се адаптираш към технологиите, използвани в този нов процес по подбор. Увери се, че приложението е настроено правилно и работи без проблеми. Така ще се представиш като надежден и подготвен кандидат, способен да е продуктивен и ефективен, дори и като работи дистанционно.

Колаборация

Сътрудничеството (или колаборацията) с колегите е по-лесно, когато си в офиса, просто защото сте физически близо. Когато работиш отдалечено, от теб все още ще се изисква да си сътрудничиш ефективно с колегите и мениджъра си.

Това умение за отдалечена колаборация може да е едно от най-трудните, които следва да използваш.

За да си сътрудничиш успешно с колеги дистанционно, е важно да поддържаш връзка с тях ежедневно. Колкото повече комуникираш с тях (формално и неформално), толкова по-ефективен ще си ти и проектите, по които работиш.

Как да демонстрираш умението по време на интервю за работа?

Демонстрирай това умение по време на интервю за дистанционна работа, като споделиш как си работил по проекти, в които е трябвало да комуникираш с колеги, работещи отдалечено – независимо дали от вкъщи, от друг град или държава.

Сподели и някои предизвикателства, които е трябвало да преодолееш в процеса, както и как си се справил с тях.

Комуникация

Работещите отдалечено трябва да информират другите за напредъка си, което изисква постоянна комуникация.

В офиса можеш да срещнеш някого по коридорите или в кухнята, и да поговорите набързо за статуса на проекта, по който работите. При дистанционната работа това обикновено се случва чрез неструктурирана комуникация в разнообразни форми – писмена комуникация или видео и телефонни разговори.

Всеки имейл, разговор или чат съобщение трябва да бъдат ефективни. Затова и служителите, които могат ясно да обяснят проблем, да задават ясни и кратки въпроси, и да представят идеи, са по-продуктивни и подпомагат цялостната ефективност на компанията.

Как да демонстрираш умението по време на интервю за работа?

Започни да демонстрираш ефективните си умения за комуникация още от първия си контакт с потенциален работодател. Създай ясно структурирани и ефективни CV и мотивационно писмо, бъди учтив и кратък в своите последващи действия и обмисляй отговорите си на всеки въпрос по време на интервю за дистанционна работа.

Самомотивация

Дистанционно работещите служители трябва да са активни и да поемат инициатива за свършване на различни работни задачи, без да им бъде постоянно напомняно за крайни срокове и без да се нуждаят от постоянен надзор.

В офиса твоят мениджър може би е постоянно до теб и наблюдава работата ти или ти помага през целия ти работен ден. При работа от вкъщи обаче следва да си значително по-независим и самостоятелен, и да работиш ефективно, без да се нуждаеш от периодични насоки и одобрение от ръководител.

При търсене на нов служител за дистанционна позиция работодателите искат да знаят, че кандидатът не се нуждае от много насоки, за да работи качествено, спазва всички крайни срокове и може сам да си поставя цели и да ги постига.

Затова и по време на интервю за дистанционна работа, интервюиращите често използват поведенчески въпроси, които поставят кандидатите за работа в хипотетични ситуации. Така те могат да тестват относително вярно как биха реагирали в ситуации, които са важна част от работния процес в конкретната компания.

Как да демонстрираш умението по време на интервю за работа?

Подготви се за участие в поведенческо интервю и се увери, че отговорите ти демонстрират твоята силна мотивация. Включи в отговорите си и методите и системите, които използваш, за да свършиш работата си навреме и качествено. Сподели как би структурирал дадена задача и как би приоритизирал няколко работни задачи.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!