10 дразнещи поведения на интервюиращите

0  КОМЕНТАР/И

Чувствал ли си някога неуважение или пренебрегване по време на интервю за работа? За съжаление, непрофесионалното поведение е често срещано у интервюиращите те за свободна позиция.

Не всички са такива, разбира се. Има и добре подготвени професионалисти, които дори отговарят на имейлите на кандидатите 🙂 

Но някои от интервюиращите могат да се държат доста изнервящо.

Виж кои са най-дразнещите им поведения и как да реагираш във всеки един случай.

More...

1. Липса на реакция след кандидатстване за работа

Кандидатстваш за работа, която е перфектна за теб (притежаваш всички изисквани умения и квалификации), но не получаваш никаква обратна връзка. Нямаш представа дори дали са видяли кандидатурата ти. Чудиш се дали позицията все още е свободна. И дали изобщо е имало такава свободна позиция...

Това поведение е разбираемо, въпреки че е доста дразнещо за теб.

Невъзможно е специалистите по подбор да отговарят на всички кандидатствали, освен ако не ползват софтуер за обработката им. Кандидатите обикновено са прекалено много, особено за свободни позиции, публикувани в сайтове за работа. Затова и в края на всяка обява за работа има подобен на този текст: "Ще се свържем само с одобрените по документи кандидати ..."

Какво да направиш

Води си проследяващ файл с информация кога и по кои обяви си кандидатствал. 

Ако минат няколко седмици без никаква реакция от компанията, в която си кандидатствал за работа, забрави за тях и продължи напред. А ако в бъдеще се появи друга свободна позиция в същата фирма, прецени сам дали изобщо да кандидатстваш отново.

2. Интервюиращите те карат да чакаш

Обикновено интервюиращите са възмутени, ако някой кандидат закъснее за насроченото интервю за работа, дори и той да има основателна причина за това.

Въпреки това, някои от тях смятат, че е съвсем нормално да те карат ти да ги чакаш.

А това може да повлияе на твоето представяне, особено ако си притеснен преди интервюто. Седиш си сам на стола, чудейки се кога ще започне интервюто, нервничиш, потиш се в официалните си дрехи и увереността ти постепенно изчезва. 

Какво да направиш

Ако те оставят да ги чакаш, използвай времето в твоя полза.

Вземи със себе си примерни отговори на поведенчески въпроси, проучването на компанията или други твои бележки, и ги прегледай. Ако се налага, посети тоалетната, за да се освежиш.

3. Интервюиращите задават странни въпроси

Бъди готов да отговаряш на всякакви необичайни въпроси по време на интервюто ти за работа.

Понякога те се задават с конкретна цел.

Например, няма от къде да знаеш къде точно ще се намираш в кариерното си развитие след 5 години (да, все още се задава този въпрос 🙂 ). Интервюиращите обаче продължават да питат това, за да разберат какво са дългосрочните ти професионални цели.

Обикновено обаче странни въпроси се задават, защото интервюиращите са необучени и неопитни. В този случай въпросите може да са прекалено конфронтационни (виж Поведение 4) или просто неуместни.

Какво да направиш

От теб зависи да отговориш така, че да създадеш интересен диалог.

Бъди ентусиазиран и се въздържай да показваш какво мислиш за конкретния въпрос и задаващият го служител.

4. Интервюиращите са агресивни

Някои от интервюиращите се гордеят с това, че са "твърди и непробиваеми" и че "не можеш да ги излъжеш".

Те обичат да задават трудни въпроси, за да видят как ще реагираш в стресова ситуация.

Повечето от интервюиращите обаче не се справят с тази техника добре. Те просто използват всякакви агресивни методи, за да се опитат да те "раздрусат", смятайки, че си вършат работата перфектно. 

Какво да направиш

Опитай се да запазиш спокойствие. Понякога просто трябва да преминеш през няколко неприятни личности, за да получиш предложение за работа.

Ако поведението на интервюиращите обаче премине границата - директно те обиждат или ти задават незаконни въпроси -, не е нужно да се примиряваш с това. Кажи учтиво какво мислиш.

5. Интервюиращите вършат и други неща по време на интервюто

Интервюто е двупосочен процес, в който търсещият работа се опитва да покаже на работодателя защо е най-добрият кандидат за свободната позиция, а работодателят - защо това е най-добрата компания за търсещия работа.

Някои от интервюиращите обаче не са способни да прекарат цели 30-40 минути, фокусирайки се единствено върху кандидата.

Едновременно с разговора с теб, те проверят имейла си, отговорят на телефонни обаждания (в които казват, че са в интервю и не могат да говорят), или се занимават с всякакви други странични дейности.

Това поведение наистина може да провали интервюто ти, защото е трудно да установиш връзка с хора, които дори не те слушат.

Какво да направиш

Направи каквото можеш, за да привлечеш вниманието на интервюиращите.

Ако изглежда, че наистина е възникнало нещо спешно, предложи да насрочите интервюто за друг ден. Да, не е приятно да трябва да ходиш отново, но е по-добре да имаш пълното им внимание. Освен това ще се проявиш като внимателен и загрижен човек.

Ако смяташ обаче, че няма нищо спешно, опитай се да привлечеш вниманието на интервюиращите, като им задаваш въпроси за тях самите: 

Как започнахте работа тук? Какво най-много Ви харесва в това да работите за тази компания? Какво мислите за последните тенденции в бранша? 

Това понякога връща интервюто обратно в релси.

6. Интервюиращите говорят прекалено много

Някои от интервюиращите разбират погрешно целта на интервюто за работа - да научат повече за кандидата и дали е подходящ за свободната позиция.

Те говорят прекалено много и не ти оставят възможност да се представиш добре. Разказват за компанията и работата си, за ежедневието си или споделят интересни неща, които им са се случили напоследък.

За съжаление, това впоследствие може да доведе до отказ, просто защото не си бил "достатъчно запомнящ се" или интервюиращите смятат, че нямаш изискваните умения (които в действителност притежаваш, но не си имал възможност да обсъдиш).

Какво да направиш

Ако се окажеш в такава ситуация, направи усилие да се присъединиш към монолога. Потърси възможност да започнеш да говориш за уменията си. Избягвай грубите прекъсвания.

Ако не успееш, изчакай края на интервюто, и когато те попитат имаш ли въпроси, кажи любезно следното: 

Мога ли да Ви разкажа повече за работата си в АБВ ЕООД? Мисля, че това има отношение към задълженията на позицията, която предлагате.

7. Не можеш да разбереш какво мислят по време на интервюто

Добре обучените интервюиращи се опитват да не предоставят твърде много обратна връзка - положителна или отрицателна - по време на самото интервю.

Някои от интервюиращите обаче вземат това прекалено присърце. Те не се усмихват, не правят никакви жестове, дори не кимат. Единственото, което правят е да мълчат и да си водят бележки.

Това може да е доста притеснително за теб по време на интервюто за работа.

Какво да направиш

Опитай се да изкараш някаква реакция от тях.

Задавай отворени въпроси, започващи с "Как смятате..?" и "Какво мислите...?".

Не се притеснявай, ако не се получи. Избягвай изкушението да говориш прекалено много, за да запълниш мълчанието, и не предполагай най-лошото. Някои хора просто са такива - не показват много емоции, дори и да те харесват.

8. Интервюиращите те подвеждат

Няма гаранция, че едно чудесно минало първо интервю ще доведе до предложение за работа. В крайна сметка може да има и други, също толкова добри кандидати за същата позиция.

Някои работодатели обаче ненужно подвеждат кандидатите да си мислят, че имат голям шанс да бъдат наети.

Защо някой би направил това?

Най-честата причина е, че се е появил по-подходящ кандидат.

Понякога дори решението да бъде назначен друг е било взето още в самото начало на процеса, но интервюиращите искат да преминат през цялата процедура по подбор (без това да е необходимо).

Това може да бъде доста неприятно за теб. Имал си надежди, но накрая получаваш отказ.

След телефонно интервю, тестване на уменията ти, 2 лични срещи и изминал повече от месец, изведнъж всичко свършва и получаваш неясното обяснение: "Не можем да Ви предложим свободната позиция. Желаем Ви успех!"

(Или пък изобщо повече не чуваш никой от интервюиращите - виж Поведение 10).

Какво да направиш

За съжаление, няма какво да направиш, за да избегнеш този сценарий. Трябва да третираш всяко интервю като възможност да впечатлиш потенциалния работодател и да бъдещ нает. 

Фокусирай се върху това, което можеш да контролираш: да се представиш блестящо на интервюто.

И не приемай, че позицията е твоя, докато не получиш официално предложение за работа.

9. Интервюиращите са абсурдно придирчиви

Някои от интервюиращите са твърде мнителни.

След като се срещнат с няколко страхотни кандидата, те стават все по-взискателни, вече знаейки, че съществуват кандидати за позицията с чудесни умения, които са на разположение. И съвсем скоро никой не е достатъчно добър. 

Те са решени на всяка цена да намерят перфектния кандидат, който:

  • има много опит (но не е прекалено квалифициран)
  • притежава всички умения от дългия им списък с неясни изисквания
  • амбициозен е (но не застрашава мениджмънта)
  • уверен е в себе си (но иска да работи за малко пари)
  • приятен е за комуникация и за излизане на по бира (но предпочита да работи до полунощ дори в почивните дни)

Какво да направиш

Можеш да успееш да се справиш с нереалистичните очаквания на интервюиращите.

Преди интервюто за работа, анализирай обявата за работа. Има ли нещо, което може да се възприеме като пропуск в твоята кандидатура?

Ако е така, адресирай го пръв. Обясни сам, още преди да те попитат за него, защо не е проблем, както и че невероятните ти силни страни могат да компенсират липсата на едно-две второстепенни умения.

10. Не получаваш никаква обратна връзка след интервюто

И последното интервю е преминало добре и са ти казали, че ще те уведомят за резултата до петък тази седмица. Петък обаче идва и си отива, а ти не получаваш нищо.

В понеделник изпращаш кратък учтив имейл с молба да разбереш резултата. Не получаваш отговор.

Седмица по-късно отново изпращаш имейл. Отново, никакъв отговор.

След един месец осъзнаваш, че вероятно никога няма да получиш такъв.

Очевидното пренебрежение към теб те обижда повече от това, че не си избран.

Какво да направиш

Единственото, което можеш да направиш, е да управляваш очакванията си и да се опиташ да не приемаш това поведение лично.

Дори и в най-добрия случай, обаче, не очаквай повече от кратък текст: Спряхме се на друг кандидат.

За финал

Бъди търпелив с интервюиращите, които демонстрират тези дразнещи поведения. Както и да се държат, възможно е просто да нямат достатъчно опит.

Помни, че те може да са лоши интервюиращи, но не те са интервюираните.

Без значение колко си отегчен и какво мислиш, усмихвай се и бъди ентусиазиран. В най-лошият случай това твое преживяване ще ти донесе опит, който ще ти бъде полезен в следващите ти интервюта за работа.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!