Изходящо интервю при напускане на работа

0  КОМЕНТАР/И

В някои компании, когато напускаш работата си, представител на отдел „Човешки ресурси“ те кани да участваш в т.нар. изходящо интервю

То позволява на работодателя да разбере защо даден служител си тръгва и да предприеме, ако прецени, необходимите промени. Затова по време на тази среща те питат защо напускаш компанията и искат от теб да предоставиш откровена обратна връзка за работата, атмосферата и организацията.

Ето какво представлява изходящото интервю, какви въпроси могат да ти бъдат задавани и как да се представиш добре по време на провеждането му.

More...

Какво представлява изходящото интервю?

изходящо интервю

Изходящото интервю е кратко, обективно и безпристрастно проучване на причините за напускането ти, както и на мнението ти за компанията, работата, условията на труд и мениджмънта.

Участието в изходящо интервю е доброволно! Никой не може да те накара насила да споделиш мнението си.

Формат на изходящото интервю

Изходящото интервю може да бъде проведено под формата на искане на мнение в кратка писмена анкета, чрез разговор или да съдържа компоненти и от двете.

Освен това то може да бъде формална част от ЧР процедурите в компанията или да се провежда изцяло неформално под формата на приятелски разговор.

Кой го провежда?

Обикновено изходящо интервю се провежда от специалист Човешки ресурси или от друг професионалист, различен от прекия ти ръководител или мениджмънта на компанията.

Това се прави с цел да се осигури безпристрастността на интервюиращия те, така че да получат откровеното ти мнение и обратна връзка.

Защо работодателите правят изходящо интервю?

Изходящото интервю е добра възможност за работодателя ти да разбере по-добре какво прави правилно и да идентифицира различни области за подобрение.

Работодателят ти обикновено използва резултатите от всички изходящи интервюта, за да намали текучеството и да увеличи производителността и ангажираността на оставащите служители.

5 основни въпроса, задавани по време на изходящо интервю

изходящо интервю

По време на твоето изходящо интервю представителят на работодателя ти ще ти зададе редица въпроси по различни теми - от ежедневните ти проблеми и мнението за ръководителя ти, до обратната ти връзка за работната среда и общата ти удовлетвореност от работата.

Ето и основните 5 въпроса, които могат да ти бъдат зададени по време на твоето изходящо интервю:

1. Коя е причината, поради която напускаш?

Разбира се, не е необходимо да споделяш подробности за новата ти позиция или да споделяш само негативните си преживявания.

Може би новата ти заплата е по-добра? Не си бил съгласен с отношението на прекия ти ръководител към теб? Или пък нещо от фирмената култура не ти хареса? 

Каквато и да е причината за напускането ти, в идеалния вариант споделянето на тази информация ще помогне на работодателя ти, а в най-лошия няма да ти навреди, така че бъди смел и кажи коя е истинската причина за решението ти.

2. Какво най-много харесваше по време на работата ти тук?

Основната цел на едно изходящо интервю е да се получи конструктивна обратна връзка за нещата, които могат да бъдат подобрени. Това обаче не означава, че няма да имаш възможност да подчертаеш и положителните аспекти от престоя ти там.

Независимо дали става дума за конкретно твое служебно задължение, за колегите ти или за работната среда, работодателят ти ще иска да знае какво те е мотивирало на работното ти място. Това знание ще му помогне да продължи да прилага това, което работи, в полза на служителите и бизнеса му.

3. Какво не ти харесваше по време на работата ти тук?

В повечето случаи напускаме поради една основна причина, но освен нея има още доста неща, които биха могли да бъдат подобрени в компанията, за да се превърне тя в чудесно работно място.

Може би шефът ти е бил лош мениджър или пък смяташ, че целият ти отдел трябва да бъде преструктуриран, за да работи по-ефективно?

Сега имаш шанс да бъдеш откровен и да споделиш твоето мнение и препоръки. 

4. Смяташ ли, че беше добре обучен да работиш ефективно?

Компаниите искат да добият представа за това как се чувстват квалифицираните им служители, и този въпрос е чудесен начин да го установят.

Сподели какво наистина смяташ за подготовката си за позицията ти, както и за първоначалното и последващите фирмени обучения.

Получаването на откровена обратна връзка за качеството на фирмените обучения ще помогне на работодателя да подобри въвеждането на нови служители в работата и да бъде по-успешен в дългосрочен план.

5. Какво е мнението ти за качествата на мениджъра ти?

Работните ти отношения с шефа ти вероятно са оказвали най-голямо влияние върху ежедневния ти трудов живот. Затова и представителят на работодателя ти ще ти зададе въпроси, свързани с мнението ти за него.

Сподели какво мислиш, но бъди готов да дадеш и предложения за начина, по които той може да подобри мениджърските си умения.

Имай предвид, че е доста вероятно голяма част от критиките ти да му бъдат предадени. Затова не забравяй да си позитивен и конструктивен.

5 съвета за успешно представяне по време на изходящо интервю

изходящо интервю

Бъди откровен

Твоето изходящо интервю е възможност да споделиш проблемите си. Но точно както и по време на всяко друго интервю, фокусирай се по-скоро върху решенията, отколкото върху оплакванията си.

Вместо: Много беше трудно да се видя и да разговарям с ръководителя си при нужда от неговото съдействие! 

Кажи: Искаше ми се да имахме месечни работни обяди с екипа, а мениджъра да провежда седмични срещи-разговори с всеки от нас. Така щяхме да сме и фокусирани, и ефективни.

Бъди позитивен

Постарай се да запазиш позитивния си тон и да си тактичен и учтив през цялото време. Не позволявай на негативните ти емоции да надделеят.

Изходящото интервю е едно от последните неща, които ще направиш на това работно място. Остави отлично впечатление за теб като човек и професионалист.

Говори само с факти

Когато споделяш проблеми и негативни твои преживявания, говори за тях само с факти. Съсредоточи се върху това, което се е случило, и споделяй само конкретни, специфични ситуации.

Можеш да предложиш и възможни решения на тези проблеми, ако е удачно. По този начин ще звучиш конструктивно, а не просто критично.

Не споделяй коментари на твои колеги

Никога не споделяй и не повтаряй мнения и изказвания на твои колеги! 

Ти си тръгваш, но те вероятно остават. Не им създавай допълнителни проблеми. 

Дръж се професионално

Както и при интервюто за работа, изглеждай и се дръж професионално по време на твоето изходящо интервю. 

Това не означава, че не може да си критичен или да даваш обратна връзка за области, които се нуждаят от подобрение. Просто не бъди груб и, доколкото е възможно, бъди позитивен, дори и да не си харесвал работата, колегите или компанията.

За финал

Провеждащият твоето изходящо интервю знае, че има причина да искаш да напуснеш, затова бъди откровен.

Постарай се обаче да звучиш по-скоро конструктивно, отколкото обвинително. Бъди тактичен и позитивен, доколкото е възможно. Така ще се представиш като професионалист и мнението ти ще бъде оценено като важно.

Бъди благодарен за времето, което си прекарал в тази компания. Дори и това работно място да е било едно от най-лошите ти до момента, със сигурност си научил нещо полезно и си придобил безценен опит.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!