7 съвета за правилно използване на социалните мрежи, когато сте в период на търсене на нова работа

0  КОМЕНТАР/И

Когато търсите нова работа е важно да имате подходящо онлайн присъствие в социалните мрежи.

Профилите ви в LinkedIn, Instagram, TikTok или Facebook могат да ви помогнат да впечатлите потенциалните работодатели. Ако обаче не ги използвате правилно, рискувате да предизвикате обратния ефект - да получите отказ или дори да застрашите текущата си работа.

Вижте нашите 7 съвета как да използвате социалните мрежи, когато сте в период на търсене на нова работа, за да не намалите шансовете си да получите оферта.

More...

7 съвета за правилно използване на социалните мрежи, когато сте в период на търсене на нова работа

1. Направете си онлайн одит

За работодателите е доста лесно да намерят информация за вас онлайн - информация, която бихте предпочели да не споделяте. Затова, ако смятате, че някоя ваша снимка или публикация биха ви попречили да получите предложение за работа, предприемете действия предварително – направете си онлайн одит.

Ето как:

Проверете каква информация за вас се появява в Google

Въведете името и презимето си в търсачката в Google и натиснете „търсене“.

Най-вероятно ще се появят доста неща - от профилите ви във всички сайтове, в които имате такива, до ваши лични снимки или публикации.

Прегледайте внимателно всичко и си задайте следния въпрос: Информацията за вас, която виждате, коректна и уместна ли е?

Ако смятате, че някой от резултатите за вас не е подходящ, коригирайте го - закрийте профилите, които не ползвате, и коригирайте или премахнете информацията, която можете.

Търсете наличната информация за вас онлайн в инкогнито прозорец

Всичко, което въведете в търсачката на Google, се влияе от предишните ви търсения, от услугите и продуктите, които сте разглеждали и купували, както и от други фактори за персонализиране, които Google прилага.

За да избегнете това и да видите реалната информация, която би видял и непознат човек, търсещ инфо за вас, използвайте инкогнито прозореца на браузъра ви.

Настройте Google сигнал за вашето име

Ако зададете такъв сигнал в Google сигнали, всеки път, когато името ви се появи в резултат от търсене в Google, ще бъдете уведомени веднага по имейл.

Това ще ви е особено полезно, ако имате силно онлайн присъствие и искате да проследявате споменаванията за вас в мрежата. 

Изпозлване на социалните прежи при търсене на работа - изтрийте неподходящото съдържание

2. Изчистете неподходящото съдържание

Това означава да премахнете всички неподходящи снимки или статуси от профилите си в социалните мрежи.

Освен това, обмислете дали да не промените профилната си снимка. Тя ще е едно от първите неща, които работодателите ще видят, и ако сегашната ви снимка не предава усещането, че сте компетентни и дружелюбни, сменете я с по-подходяща.

3. Обновете профилите си в социалните мрежи

Проверете профилите си във всички социални мрежи, в които имате такива, и се уверете, че информацията в тях е актуална, коректна и не се разминава.

Работният ви опит, квалификациите ви, образованието ви, местоживеенето и всяка друга важна за работодателите информация трябва да е една и съща. Уеднаквете я, ако има разминавания.

4. Обмисляйте всяка ваша публикация

Обмисляйте много добре всичко, което публикувате онлайн.

Работодателите проверяват кандидатите за работа в LinkedIn, Facebook, Instagram и в други социални мрежи. Това означава, че всичко, което публикувате, може да бъде прочетено от бъдещия ви работодател или от бъдещите ви колеги. 

Подходящи теми за публикуване в социалните мрежи, когато търсите нова работа

  • Бизнес новини
  • Новости в бранша, в който работите
  • Предстоящи конференции, уебинари и други професионални събития
  • Снимки и видеа на интересни места, които сте посетили, несъдържащи лична информация за вас и близките ви

Неподходящи теми за публикуване в социалните мрежи, когато търсите нова работа

  • Оплаквания от шефа и работата ви
  • Ваши снимки от партита и купони
  • Политически и религиозни публикации
  • Вулгарен език или език на омразата

Разглеждайте онлайн присъствието си в социалните мрежи като среща с потенциален работодател по време на интервю за работа. Покажете му само най-добрите си страни.

5. Използвайте настройките за поверителност

Преди да публикувате каквато и да било информация в профилите си в социалните мрежи, имайте предвид кой може да види публикацията ви.

Facebook

Ако споделите снимки от снощния купон, не само вашите контакти, но и хора, които не познавате, също могат да ги видят, както и да четат вашите публикации, ако профилът ви там е публичен.

Отделете време и прегледайте каква информация в профила ви е достъпна за непознати, както и за приятели на ваши приятели, и коригирайте настройките си за поверителност.

LinkedIn

Прегледайте настройките на профила ви в LinkedIn, и се уверете, че е публичен, за да може да бъде разглеждан и от хора, които все още не са част от професионалната ви мрежа (каквито често са потенциалните работодатели).

И помнете, че всичко, публикувано в интернет, остава завинаги там. И въпреки, че настройките за поверителност могат да защитят профилите ви от някои заплахи, нищо публикувано не е наистина поверително.

Използване на социалните прежи по предназначение при търсене на работа

6. Използвайте социалните мрежи по предназначение

Контакти

Съществува мит, че когато използвате социалните мрежи трябва да се свързвате с всички, които пожелаят това.

Качеството обаче е по-важно от количеството.

Първият въпрос, който трябва да си зададете, преди да добавите някого в мрежата си в LinkedIn, е "Как може този човек да ми помогне?", а веднага след него и "Какво мога аз да направя, за да му помогна?" LinkedIn е професионална мрежа за нетуъркинг, затова е прието да се свързвате с непознати за вас професионалисти.

Във Facebook правилата са малко по-различни. Там е удачно да приемате покана за приятелство само от хора, които познавате. Мрежата е създадена с цел поддържане на онлайн контакт с вашите близки и приятели.

В Instagram пък освен ваши приятели и познати, можете да се следвате и различни хора и бизнеси, които са ви интересни и чиито идеи и ценности споделяте.

Фалшиви новини

Никоя от тези мрежи не е новинарска, така че винаги се отнасяйте критично и проверявайте информацията, която видите публикувана в тях. Постарайте се да не разпространявате непроверени и неверни факти.

7. Не ползвайте социалните мрежи в работно време

Изкушението, когато търсите нова работа, е постоянно да преглеждате обяви за работа, да разговаряте с контактите си в LinkedIn и да кандидатствате за работа в работно време.

Имайте предвид обаче, че някои компании проследяват действията на служителите си на работните им компютри и имат достъп до служебните им имейл акаунти и телефони. Затова бъдете внимателни.

Ако все пак решите да търсите нова работа от настоящето си работно място, използвайте само личния си телефон за тази цел.

За финал

Работодателите могат да научат много за вас от вашето CV и от срещите с вас, но понякога е нужно малко повече от това, за да се "продадете".

Възползвайте се от предимствата на социалните мрежи и направете добро впечатление на потенциалните си работодатели.


Прочетете още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!