7 съвета за правилно използване на социалните мрежи, когато търсиш нова работа

0  КОМЕНТАР/И

Когато търсиш нова работа е важно да имаш подходящо онлайн присъствие в социалните мрежи.

Профилите ти в LinkedIn, Twitter или Facebook могат да ти помогнат да впечатлиш потенциалните работодатели. Ако обаче не ги използваш правилно, рискуваш да предизвикаш обратния ефект - да получиш отказ или дори да застрашиш текущата ти работа.

Виж нашите 7 съвета как да използваш социалните мрежи, когато търсиш нова работа, за да демонстрираш, че си най-подходящия кандидат за работа.

More...

1. Направи си онлайн одит

За работодателите е доста лесно да намерят информация за теб онлайн - информация, която би предпочел да не споделяш. Затова, ако смяташ, че някоя твоя снимка или публикация биха ти попречили да получиш предложение за работа, предприеми действия предварително – направи си онлайн одит.

Ето как:

Провери каква информация за теб се появява в Google

Въведи името и презимето си в търсачката в Google и натисни „търсене“.

Най-вероятно ще се появят доста неща - от профилите ти във всички сайтове, в които имаш такива, до твои лични снимки или публикации.

Прегледай внимателно всичко и си задай следния въпрос: Информацията за теб, която виждаш, позитивна, коректна и уместна ли е?

Ако смяташ, че някой от резултатите за теб не е подходящ, коригирай го - закрий профилите, които не ползваш, и коригирай или премахни информацията, която можеш.

Търси наличната информация за теб онлайн в инкогнито прозорец

Всичко, което въведеш в търсачката на Google, се влияе от предишните ти търсения, от услугите и продуктите, които си разглеждал и купувал, както и от други фактори за персонализиране, които Google прилага.

За да избегнеш това и да видиш реалната информация, която би видял непознат човек, търсещ инфо за теб, използвай инкогнито прозореца на браузъра ти.

Настрой Google сигнал за твоето име

Ако зададеш такъв сигнал в Google сигнали, всеки път, когато името ти се появи в резултат от търсене в Google, ще бъдеш уведомен веднага по имейл.

Това ще ти е особено полезно, ако имаш силно онлайн присъствие и искаш да проследяваш споменаванията за теб в мрежата. 

2. Изчисти неподходящото съдържание

Това означава да премахнеш всички неподходящи снимки или статуси от профилите си в социалните мрежи.

Освен това, обмисли дали да не промениш профилната си снимка. Тя ще е едно от първите неща, които работодателите ще видят, и ако сегашната ти снимка не предава усещането, че си компетентен и дружелюбен, смени я с по-подходяща.

3. Обнови профилите си в социалните мрежи

Провери профилите си във всички социални мрежи, в които имаш такива, и се увери, че информацията в тях е актуална, коректна и не се разминава.

Работният ти опит, квалификациите ти, образованието ти, местоживеенето и всяка друга важна за работодателите информация трябва да е една и съща в LinkedIn, Facebook и Twitter. Уеднакви я, ако има разминавания.

4. Обмисляй всяка твоя публикация

Обмисляй много добре всичко, което публикуваш онлайн.

Работодателите проверяват кандидатите за работа в LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram и в други социални мрежи. Това означава, че всичко, което публикуваш, може да бъде прочетено от бъдещия ти работодател или от бъдещите ти колеги. 

Също така, имай предвид, че туитовете се появяват при търсене в Google.

Подходящи теми за публикуване в социалните мрежи, когато търсиш нова работа

  • Бизнес новини
  • Новости в бранша, в който работиш
  • Предстоящи конференции, уебинари и други професионални събития
  • Снимки и видеа на интересни места, които си посетил, несъдържащи лична информация за теб и близките ти

Неподходящи теми за публикуване в социалните мрежи, когато търсиш нова работа

  • Оплаквания от шефа и работата ти
  • Твои снимки от партита и купони
  • Политически и религиозни публикации
  • Вулгарен език или език на омразата

Разглеждай онлайн присъствието си в социалните мрежи като среща с потенциален работодател по време на интервю за работа. Покажи му само най-добрите си страни.

5. Използвай настройките за поверителност

Преди да публикуваш каквато и да било информация в профилите си в социалните мрежи, имай предвид кой може да види публикацията ти.

Facebook

Ако споделиш снимки от снощния купон, не само твоите контакти, но и хора, които не познаваш, също могат да ги видят, както и да четат твоите публикации, ако профилът ти там е публичен.

Отдели време и прегледай каква информация в профила ти е достъпна за непознати, както и за приятели на твои приятели, и коригирай настройките си за поверителност.

LinkedIn

Прегледай настройките на профила ти в LinkedIn, и се увери, че е публичен, за да може да бъде разглеждан и от хора, които все още не са част от професионалната ти мрежа (каквито често са потенциалните работодатели).

И накрая, помни, че всичко, публикувано в интернет, остава завинаги там. И въпреки, че настройките за поверителност могат да защитят профилите ти от някои заплахи, нищо публикувано не е наистина поверително.

6. Използвай социалните мрежи по предназначение

Контакти

Съществува мит, че когато използваш социалните мрежи трябва да се свързваш с всички, които пожелаят това.

Качеството обаче е по-важно от количеството.

Първият въпрос, който трябва да си зададеш, преди да добавиш някого в мрежата си в LinkedIn, е "Как може този човек да ми помогне?", а веднага след него и "Какво мога аз да направя, за да му помогна?" LinkedIn е професионална мрежа за нетуъркинг, затова е прието да се свързваш с непознати за теб професионалисти.

Във Facebook правилата са малко по-различни. Там е удачно да приемаш покана за приятелство само от хора, които познаваш. Мрежата е създадена с цел поддържане на онлайн контакт с твоите близки и приятели.

В Twitter и Instagram освен твои приятели и познати, можеш да се следваш и различни хора и бизнеси, които са ти интересни и чиито идеи и ценности споделяш.

Фалшиви новини

Никоя от тези мрежи не е новинарска, така че винаги се отнасяй критично и проверявай информацията, която видиш публикувана в тях. Постарай се да не разпространяваш непроверени и неверни факти.

7. Не ползвай социалните мрежи в работно време

Изкушението, когато търсиш нова работа, е постоянно да преглеждаш обяви за работа, да разговаряш с контактите си в LinkedIn и да кандидатстваш за работа в работно време.

Много хора го правят.

Имай предвид обаче, че някои компании проследяват действията на служителите си на работните им компютри и имат достъп до служебните им имейл акаунти и телефони. Затова бъди внимателен.

Ако все пак решиш да търсиш нова работа от настоящето си работно място, използвай само личния си телефон за тази цел.

За финал

Работодателите могат да научат много за теб от твоето CV и от срещите с теб, но понякога е нужно малко повече от това, за да се "продадеш".

Възползвай се от предимствата на социалните мрежи и направи добро впечатление на потенциалните си работодатели.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!