Задължителни ли са „задължителните“ изисквания към кандидатите в обявите за работа?

Търсиш нова работа и искаш да кандидатстваш по обява, да кажем за Координатор проекти. Задълженията не са ти непознати. Нещо повече, сигурен си, че ще се справиш отлично и ще ти харесва да правиш това всеки ден. Стигаш обаче до секцията с изисквания към кандидатите. И виждаш, че не само са доста, но има и такива, на които не отговаряш – напр. нямаш завършено висше образование.  

И започваш да се питаш: Наистина ли за тази позиция, която дори не е мениджърска, е необходимо завършено висше образование? От такова ключово значение ли е за извършване на ежедневните задължения?

Отговорът е: „Най-вероятно не“.

Има тенденция, и то не само в България, работодателите постоянно да повишават изискванията към кандидатите. Понякога има истинска причина за това. Например, компанията търси и квалифициран, и образован нов служител, с идеята да го повиши в бъдеще на мениджърска позиция, ако се сработят. Но това не е вярно за повечето случаи.

Защо тогава са посочени в обявата и доколко задължителни са „задължителните“ изисквания към кандидатите?

More...

Нека да видим първо какви са причините за това.

Защо работодателите поставят нелогично високи изисквания към кандидатите за работа?

1. Неправилен първоначален анализ на нуждите

От една страна, в някои случаи това просто се дължи на неумението на самата компания да анализира собствените си нужди. Така, още от самото начало се тръгва с изкривена и нереална представа за подходящият за позицията кандидат.

2. Смесване на настоящи и бъдещи потребности

От друга, работодателите често не правят разлика между настоящи и бъдещи нужди при подбор. Това допринася за твърде високите задължителни изисквания към кандидатите за работа.

Пример

Компания търси служител, който хем да се справи чудесно с работата в момента, хем да има потенциал да се превърне в подходящият в бъдеще мениджър. Тъй като имат планове за реорганизация в следващите няколко години.

Това обаче предполага 2 абсолютно несигурни неща към момента на подбора:

  • че служителят ще се задържи дълго в компанията
  • и едновременно с това – че ще иска да се развива в посоката, която работодателят му самостоятелно е преценил, че ще го тласне

3. Липса на професионализъм при извършване на подбора

И на трето място, работодателят не разполага с професионалист, който да напише обявата за работа така, че тя едновременно да отговаря и на нуждите на компанията, и да привлече правилните професионалисти.

Каквато и да е причината обаче, надали можем да говорим за наличие на „недостиг на квалифициран персонал“. Или самата обява не привлича подходящите хора или компанията има лош работодателски имидж. Много рядко причината е наистина в липсата на подходящи кандидати.

И така стигаме до следната ситуация:

Чрез обявите се търсят хора, отговарящи на изисквания, а не най-подходящия за работата човек

На днешния пазар на труда, на който от няколко години кандидатите за работа диктуват условията, е абсолютно необходимо работодателите да преразгледат своите обяви за работа.

И да не разчитат изцяло на ATS софтуерите за първоначалната селекция на кандидати.

Защото негативните последствия са почти изцяло за тях:

  • Прекалено многото излишни изисквания отблъскват квалифицирани и талантливи кандидати.
  • Обявите за работа привличат свръхквалифицирани кандидати, които бързо се отегчават от работата и напускат скоро след назначаването си.

Работещата обява не се придържа към много задължителни изисквания към кандидатите, а се базира на това кой е най-добрия кандидат, който би се справил с работа перфектно. И описва неговите качества и желателни умения. Разбира се, след като се опишат ясно и задълженията, и очакванията към служителя. 

Това гарантира, че кандидатите, които се отзоват на обявата, ще са наистина подходящите. А и ще са доволни на новото си работно място.

Пример

Ако за дадена позиция ежедневните задължения ще са организиране на срещи, изготвяне на презентации и постоянна комуникация с колеги и клиенти, то вероятно за тяхното извършване не е необходима магистратура по Международни отношения.


Добре организираният, общителен и уравновесен човек ще се справи с тях перфектно и без диплома за висше образование. Стига да има уменията, подходящите качествата и желанието.

Как да прецениш кои изисквания са наистина задължителни и кои не?

Има простичък начин да прецениш кои изисквания от секцията с изисквания към кандидатите наистина са задължителни и кои не. И да вземеш решение дали да кандидатстваш.

Изискванията в обява за работа обикновено са изброени по степен на важност.

Работодателите посочват тези изисквания, на които наистина държат, на първите 2-3 места от секцията.

Някои от тях, за улеснение на кандидатстващите, дори изписват с думи кое изискване е наистина задължително.

Нека разгледаме един хипотетичен пример.

Пример

Описание на изисквания към кандидатите, посочени в примерна обява за работа:

  • Минимум средно техническо образование (не е задължително условие, ако притежавате опит)
  • Поне 2 години опит на подобна позиция
  • Отлични комуникативни умения
  • Владеене на английски език на добро ниво
  • Шофьорска книжка (задължително!)

Как да прецениш дали си подходящ? Ето какви изводи можеш да си извадиш от описанието на изискванията: 


1. Комуникацията е ключова за изпълнение на работните задължения, И ще бъде тествана и наблюдавана по време на интервюто.


2. Шофирането ще е част от работните задължения и ако нямаш шофьорска книжка, няма смисъл да кандидатстваш.


3. Стига да съм работил нещо подобно, то няма значение какво е образованието ти. Ако нямаш все още такъв опит, то следва да имаш поне средно техническо образование или да си студент в техническа специалност.


4. Владеенето на английски език на някакво добро работно ниво е желателно, но не и задължително. Още повече, ако обявата е написана на български език.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!