Изготвяне на CV през 2022-ра: 6 полезни съвета

В началото на новата година е логично да започнеш да мислиш за кариерното си развитие. А твоето CV е съществена част от успеха ти. Затова и актуализирането и осъвременяването му е от решаващо значение. Виж нашите 6 съвета за изготвяне на CV през 2022 г.

6 полезни съвета за изготвяне на CV през 2022

1. Писане на CV за конкретна област, сфера или позиция

Адаптирането на автобиографията ти към конкретна област и позиция е една от важните тенденции при изготвяне на CV през 2022-ра. Автобиография, в която е изредено всичко, което си правил, знаеш и можеш, вече не работи за повечето работодатели.


Чрез подчертаване на уменията, които притежаваш и които са посочени в обявата, CV-то ти незабавно показва, че си квалифициран за работата. Това със сигурност увеличава шансовете ти да бъдеш поканен на интервю.


Специалистите по подбор отделят по-малко от минута за преглед на едно CV. Трябва да си сигурен, че ще видят всичко важно в твоето за това кратко време.

2. Използване на подходящите думи

Добре обмисленият подбор на думи в автобиографията ти ще ти помогне да представиш по-добре твоите умения и квалификации пред бъдещите работодатели.


Изборът на няколко подходящи ключови думи осигуряват необходимото въздействие върху четящия за броени секунди и го убеждават, че си подходящ за позицията.


Освен това, чрез включване на термините, които самата компания използва, за да опише позицията и културата си, ще подскажеш, че споделяш и ще се поддържаш към ценностите ѝ.

Изборът на възможно най-подходящите за конкретния работодател или сфера думи прави автобиографията ти изключително ефективна и въздействаща.

3. Подчертаване на опита ти с работа от вкъщи

По разбираеми причини, в последните 2 години броят на служителите, работещи от вкъщи, нарасна драстично. През 2022-ра тази тенденция ще продължи, особено в някои бизнеси, като технологичния и дигиталния, както и за тези позиции, при които това е възможно.


Така че, ако вече имаш опит с работа от дома, не забравяй да го добавиш към автобиографията си.


Да се чувстваш комфортно във виртуална среда е предимство. Включи опита си с използване на всички платформи и инструменти за дистанционна работа, които ползваш.


Разбира се, това не е приложимо за всяко работно място. Затова и персонализирането на автобиографията ти спрямо изискванията на работодателя е от ключово значение.

4. Демонстриране на технологична/ дигитална компетентност

Повечето бизнес сектори вече ползват активно различни технологии в работния си процес. Затова и владеенето на определени компютърни умения могат да ти осигурят нужното предимство пред останалите кандидати. 


Освен това трябва да можеш и да покажеш тази компетентност в автобиографията си. Например, ако си посочил, че владееш перфектно Word, то CV-то ти следва да е форматирано перфектно.


Важно е да си в течение с най-новите технологични иновации, ползвани в сферата, в която работиш. Имай ги предвид при изготвяне на CV през 2022-ра.

5. Добавяне на започнати и завършени онлайн курсове

Ако си завършил (или си започнал) конкретни онлайн курсове, които подчертават търсените от работодателя квалификации, не забравяй да ги добавиш в автобиографията си. 


Ще демонстрираш, че цениш професионално си развитие, като същевременно ще демонстрират ключови твои черти, като самомотивация, желание за усвояване на нови умения и за постоянно учене и адаптиране към средата.


Включи тези курсове в отделна секция или директно в раздел „Образование“.

6. Умно ползване на социалните мрежи

В процеса си по подбор повечето работодатели вече включват и сканиране на профилите в социалните мрежи на кандидатите за работа. Освен общото впечатление за теб като човек и професионалист, тези платформи предоставят на специалистите по подбор възможност за сравняване на информацията, посочена в CV-то ти с публикуваната в профилите ти.


LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram, Tik-Tok съставляват твоят кариерен бранд. Поддържането на добър професионален имидж онлайн ще те представи в добра светлина.


Най-ползваната социална мрежа от специалистите по подбор е LinkedIn. Там директно можеш да се свържеш с тях, дори и компанията, за която работят, да няма публикувана обява за работа в момента.

Изготвяне на CV през 2022: още няколко насоки

Важно е да имаш предвид и следните 2 насоки при изготвяне или актуализиране на CV-то си, за да успееш да предизвикаш интереса на потенциалните работодатели:

  • Персонализирай автобиографията си, имайки предвид изискванията, посочени в конкретната обява за работа.
  • Увери се, че автобиографията ти изглежда професионално – има достатъчно празно пространство около параграфите, текста е четлив и си ползвал само 1 шрифт, и си подчертал важните ключови думи.

Твоето CV е фин маркетингов инструмент, чиято цел е да разкрие каква добавена стойност ще донесеш на бъдещия работодател. Последвай нашите съвети за изготвяне на CV през 2022-ра година, за да бъде то професионално, модерно и ефективно.


Имаш нужда от професионална подкрепа при изготвяне на твоята кандидатура за работа? Виж как можем да сме ти полезни:

изготвяне на кандидатура

Наръчник "Изготвяне на кандидатура за работа"

Инструкции и бланки за създаване на кандидатура.

кандидатура за работа

Изготвяне на кандидатура за работа

Изготвяне на персонализирани CV и мотивационно писмо.

цялостна подкрепа

Професионална кариерна подкрепа

Професионална подкрепа до намиране на нова работа.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!