Как да изготвиш първото си портфолио

Ако професията ти е по-творческа, то тогава ще ти е необходимо портфолио, с което да демонстрираш професионалните си умения доста по-задълбочено, отколкото предполага една обикновена автобиография. 

Портфолиото е компилация от материали, които илюстрират твоите професионални умения, квалификация, образование, обучения и опит. Обикновено портфолиото съдържа мостри на най-добрите ти работни творения.

В настоящата статия ще те запознаем с основните съставни части на едно добро портфолио, както и със спецификите при изготвянето му в зависимост от професията ти.

More...

Професии, при които е необходимо да имаш портфолио

Не всяка професия и позиция предполага изготвяне на портфолио. В повече случаи обикновената автобиография, придружена от мотивационно писмо, върши чудесна работа.

Ако обаче резултатите от труда ти са предимно визуални, то портфолиото е задължителен елемент от усилията ти да намериш подходящ работодател или клиент.

Обмисли създаване на собствено портфолио, ако работиш в сферата на:

 • Графичния дизайн
 • Създаване на сайтове
 • Уеб дизайна
 • Модния дизайн
 • Интериорния дизайн
 • Фотографията
 • Рекламата - брандинг и копирайтинг
 • Ако си професионален модел

Основни видове портфолио

1. Принтирано, хартиено портфолио

Хартиеното копие на твоето портфолио представлява папка с всички материали, които си избрал да включиш в него, обособени в различни раздели. 

Обикновено при този тип портфолио, мострите от работата ти се записват и на DVD диск, който се прикачва към папката с портфолиото си.

Хартиеното портфолио се представя на работодател или клиент на самата среща с него. 

2. Онлайн портфолио

Онлайн портфолиото има същото съдържание като хартиеното, с тази разлика, че е качено онлайн на твой собствен уебсайт или на специализирана онлайн платформа. 

Линк към твоето онлайн портфолио се изпраща на потенциален работодател или клиент преди срещата с него, давайки му възможност да се запознае предварително с работата ти и да прецени дали уменията ти биха му били полезни.

Основни елементи на портфолиото

1. Съдържание

Включването на съдържание в началото на твоето портфолио улеснява потенциалните работодатели или клиенти да се ориентират по-добре в работата ти.

Създай таблица със съдържанието на портфолиото си, едва след като завършиш подреждането му. 

2. Твое представяне и автобиография

Кажи кой си с едно-две изречения, какво искаш да работиш, както и дали търсиш работа на свободна практика или постоянна заетост. 

Накратко посочи всички условия, които си готов да приемеш, като гъвкаво работно време, работа на непълен работен ден, готов ли си да работиш като стажант и т.н.

Включи информация за контакт с теб. Добави и линкове към профилите ти в подходящи социални мрежи, като LinkedIn, Facebook, Instagram, Twitter и др. 

След представянето ти добави и твоя кратка автобиография от максимум 1-2 страници.

Говори за себе си в трето лице, ако искаш да създадеш по-формално портфолио, подходящо за финасови или държавни институции например. Използвай първо лице, ако се стремиш към по-приятелски тон. 

3. Лично изявление с професионалните ти цели

На отделна страница запиши твоите краткосрочни и дългосрочни професионални цели.

При краткосрочните цели опиши какво искаш да постигнеш в близките 1-2 години, а за дългосрочните цели посочи плановете си за професионално развитие в идващите 5-10 години.

Добави в твоето изявление и информация за твоите работни ценности, креативна философия, управленчески подход и друга подходяща информация, даваща представа за твоят професионален подход.

4. Детайлно описание на твоите умения и опит

Ако кандидатстваш за специфичен проект или позиция, обмисли кои са необходимите умения за извършване на конкретната работа. Посочи на отделен лист тези умения и дай примери как си ги прилагал досега в работата си.

Изброй всяка позиция или работна задача, която е изисквала използване на всяко едно от посочените умения.

5. Мостри на работата ти

Видовете мостри или примери за работата ти, които следва да включиш в портфолиото си, зависят от професията ти.

При графичните, визуални изкуства трябва да включиш визуализации на твоята работа. При работа, свързана с писане, като копирайтинг например, трябва да включиш текстови примери.

Можеш да включиш печатни материали, DVD диск, видеоклипове и други мултимедийни примери, ако е подходящо.

Предпочитай качеството пред количеството

Не е нужно да включваш примери от целия си професионален живот до момента. Включи максимум 15-20 мостри от най-добрите ти работи, свързани с изискванията на работодателя или клиента.

Използвай снимки и сканирани копия, вместо оригиналите на творбите си

Твоите оригинални произведения са твърде ценни, за да рискуваш да се загубят. Направи снимки или копия на творбите си и използвай тях.

Ако включваш твоя статия като пример за таланта ти да създаваш съдържание, публикувана в списание или вестник, преснимай корицата му, съдържанието на броя, както и самата статия.

6. Писмени препоръки

Включи копия на всякакви позитивни споменавания и препоръки за теб - препоръки от клиенти, работодатели, колеги, преподаватели или отзиви за работата ти.

7. Награди и отличия

Включи списък с всички награди, отличия или стипендии, които си спечелил до момента. Посочи кога и защо си ги получил.

8. Конференции и събития, на които си участвал

Ако си участвал в каквито и да било професионални конференции или уъркшопове, изброй ги на отделна страница. Включи кога се е провело събитието, къде и от кого.

Специално подчертай тези събития, на които си бил водещ или лектор. 

9. Академичните ти постижения

Изброй всички релевантни твои образования, лицензи и сертификати, обучения, семинари и курсове, които си изкарал.

10. Документални доказателства за професионалните ти постижения

Ако има написани статии за теб и твоите постижения във вестници, списания или интернет източници, включи копия от тях в портфолиото си.

11. Списък на хора, които биха дали положителна препоръка за теб

Изброй 3-5 професионални или академични източници, които биха могли да предоставят препоръка за теб и качествата ти като професионалист.Включи имената и фамилиите им, имейл адресите им и телефонните им номера. Впиши накратко и как референтът е свързан с теб.

Не забравяй предварително да  поискаш разрешение от всеки, преди да го включиш в списъка си.

Съвети при изготвяне на портфолио

Използвай изчистен дизайн

Един от начините да направиш твоето портфолио отличаващо се и запомнящо се, е да го оформиш добре. Постарай се то да изглежда професионално. 

Ключът към добрия дизайн е съгласуваността и последователността. Избягвай да претрупваш портфолиото си с много и различни елементи. Добрият дизайн не е крещящ. Напротив, той е относително изчистен и последователен.

Включи заглавия на всяка страница и се използвай максимум 2 шрифта, еднакви размери на шрифта и една и съща цветова схема. 

Организирай добре информацията

Едно добро портфолио трябва да бъде лесно за ориентация. Така ще окуражиш разглеждащия го да продължи да го чете.

При хартиеното копие на твоето портфолио: постави материалите в папка-класьор с пръстени, захващащи прозрачни джобове. Постави разделители между всяка секция.

При онлайн портфолиото: постави всяка секция на отделна страница.

Специфики при изготвяне на портфолио в зависимост от професията ти

Портфолио на графичен дизайнер

Портфолиото ти на графичен дизайнер трябва да съчетава твоя професионализъм, страстта ти към дизайна и разнообразни твои творби.

Препоръки при изготвяне на портфолио на графичен дизайнер

Организирай портфолиото си. Групирай произведенията си тематично, по стил, материал, техника и т.н. Опитай се портфолиото ти да разказва история.

Постарай се портфолиото ти да е възможно най-изчистено. Като артист, вероятно ще си изкушен да бъдеш наистина екстравагантен. Портфолиото ти обаче трябва да остане организирано, лесно за ориентация и изчистено.

Използвай белите пространства. Не поставяй прекалено много твои произведения на една страница и не прекалявай с информацията.

Избери само около 15-20 от най-добрите си творби. Това е напълно достатъчно, за да може някой да прецени графичните ти способности. 

Портфолио на уеб разработчик или уеб дизайнер

портфолио

Говорим за уеб, така че е повече от ясно, че портфолиото ти трябва да е онлайн. Затова преди всичко трябва да решиш къде искаш да създадеш своето. 

Ако си уеб дизайнер, най-добрата платформа в момента, на която можеш да създадеш портфолио, е Behance. Разбира се, създаването и на твой сайт е чудесна идея.

Ако си уеб разработчик, създай свой собствен сайт. Това е напълно достатъчно. Просто включи в него линкове към твои проекти в GitHub или CodePen.

Препоръки при изготвяне на портфолио на уеб дизайнер и уеб разработчик

Посочи какво точно можеш да правиш. Включи списък с типове проекти, списък с езици и т.н. Персонализирай сайта си, като добавиш секция или страница "За мен".

Посочи конкретните ти специфични умения. В някои случаи клиентите или работодателите ще се натъкнат на твоето портфолио и всичко, което ще знаят е, че се нуждаят от някой, който да им направи сайт. Има обаче хора, които ще търсят JavaScript разработчик, например. Затова не се страхувай да използваш подходящата терминология. 

Добави линк към други твои подходящи профили в социални мрежи, например в LinkedIn.

Твоето онлайн портфолио е чудесен начин да демонстрираш уменията си. Създай сам някои екстри или персонализирай функционалността на съществуващата тема на сайта ти.

Разкажи за проектите си. След като дадеш линк към проект, посочи за кого е бил предназначен, кога си го направил и дай кратко описание на изискванията. След това обясни какво си направил, как точно си го направил и защо си избрал този начин.

Портфолио на фотограф

портфолио

Портфолиото ти на фотограф трябва да демонстрира уменията ти и да включва тематично обединени изображения.

Препоръки при изготвяне на портфолио на фотограф

Установи каква е целта на твоето портфолио. Създаваш го за интервю за работа? Опитваш ли се да покажеш работата си в галерия? Каквото и да е причината, идентифицирай я преди да започнеш. Например, ако целта на портфолиото ти е интервю за работа, ще трябва да демонстрираш само определените техники и твои умения, които се изискват за конкретната работа. От друга страна, ако целта ти е участие в изложба, трябва да обединиш портфолиото си около една тема.

Обмисли коя е аудиторията ти и избери подходящото за нея съдържание. Например, ако подготвяш портфолио за интервю за работа в кулинарен сайт, твоята аудитория ще иска да види колко добре можеш да снимаш храна и какъв е стилът ти на презентирането ѝ.

Намери една обединяваща тема. Не е нужно портфолиото ти да показва най-доброто от цялата ти работа до момента. Намери концепция, която да обедини поредица от няколко добри изображения. 

Избери какъв тип ще е портфолиото ти - хартиено или онлайн. Собственици на галерии, наример, може би предпочитат да видят красиво подвързано печатно портфолио. От друга страна, хората, занимаващи се с медии и реклама, вероятно биха искали да видят онлайн портфолио.

Бъди последователен. Избраните фотографии трябва да са с еднакъв формат и стил. 

Избери от 10 до 20 висококачествени фотографии. 20 снимки са максимума, като възможно най-близкия до 10 брой е за предпочитане.

Подреди изображенията в избрана от теб последователност. Първото изображение в портфолиото ти трябва да е едно от най-силните. То трябва да създаде достатъчно интерес, за да накара разглеждащия да продължи. Подреди останалите така, че цветовете и настроенията да се допълват. Финалното изображение трябва да обобщава осталите преди него.

Портфолио на модел

Портфолиото на професионалния модел да съдържа различни снимки в зависимост от типа модел, който искаш да бъдеш.

 • Headshots са изображения само на лицето на модела и горната част на торса от близко разстояние, като фокусът е върху лицето. Тези снимки обикновено се правят с минимален грим, така че структурата на лицето и кожата да се виждат добре.
 • Beauty shots са художествени фотографии, отново са само на лицето и горната част на тялото. За разлика от headshots обаче, моделът е гримиран и обикновено позира.
 • Fashion shots са фотографии на модел, носещ различни дрехи, с акцент върху облеклото. Гримът на модела допълва дрехите му.
 • Swimsuit shots се правят, за да се демонстрира тялото на модела. 
 • Editorial shots са снимки, фокусирани върху конкретна история. При тях моделът играе определена роля.

Препоръки при изготвяне на портфолио на модел

Включи профилна страница, съдържаща важна информация за теб - видовете работа, която искаш да работиш, физическите ти данни (височина, тегло, цвят на кожата, косата и очите ти, размер на обувките, обиколки на талия, ханш и гърди), имаш ли някакви отличителни белези, например татуировки или белези по рождение, и накрая, уменията, които имаш (например свирене на музикален инструмент).

Избери внимателно снимките, които да поставиш в портфолиото си. Качеството е по-важно от количеството. Избери 12 до 16 от най-добрите ти снимки. Те трябва да показват различни облекла и локации с различно осветление. 

Подреди снимките си. Включи 2 от най-добрите си снимки в началото и други 2 от най-добрите накрая. Изключително важно е да имаш няколко различни снимки.

Портфолио на моден дизайнер

портфолио

Портфолиото ти на моден дизайнер трябва да включва снимки и скици на твоята работа, както и мостри от тъканите, които си използвал.

Препоръки при изготвяне на портфолио на моден дизайнер

Избери мостри от най-добрите си работи и ги подреди в различни категории.

Включи мостри от рисунките си в портфолиото си.

Покажи мостри от платовете, които си използвал за дизайна си.

Включи снимки на твоите проекти, особено ако са носени от реални модели. Те трябва да са достатъчно големи, за да изпъкнат детайлите.

Подреди портфолиото си така, че най-добрата ти творба да е в началото, а втората най-добра – в края му. 

Портфолио на интериорен дизайнер

портфолио

Портфолиото ти на интериорен дизайнер включва проектите, с които се гордееш и които демонстрират уменията ти, визуална и графична документация - снимки, CAD проекти и планове, и твоята кратка биография.

Препоръки при изготвяне на портфолио на интериорен дизайнер

Включи въведение за себе си и за твоята работа. Винаги е полезно за бъдещи клиенти да знаят малко повече за твоя опит и какво те мотивира като интериорен дизайнер. 

Избери няколко разнообразни проекта, демонстриращи различни цели и процеси, които да включиш в портфолиото си.

Демонстрирай тяхната прогресия от първоначалната концепция до окончателния дизайн, като покажеш планове, проекти, скици и снимки, така че тези, които разглеждат твоето портфолио, да могат лесно да видят напредъка.

Добави писмено описание на всеки проект. Така ще можеш да разясниш всички решения, които си взел.

Включи автобиографията си. В нея изброй релевантния си опит, образование, доброволческа работа, конкурси, публикации и награди.

Добави и твои визитки.

Портфолио на рекламен специалист - брандинг и копирайтинг

портфолио

Рекламното ти портфолио е твоят инструмент за презентирането ти пред маркетинг и рекламни агенции.

Препоръки при изготвяне на портфолио на рекламен специалист

Избери подходящи за конкретната работа примери. Трябва да имаш 10 примера.

Повечето реклами се случват едновременно на много платформи, така че е добре, ако включиш примери за твои реклами в различни медии

Ако си направил поредица от различни реклами за една рекламна кампания, включи ги заедно. Така ще демонстрираш способността си за изграждане на бранд. 

Подреди правилно избора си. Започни с най-силния пример. Ако си създал рекламна кампания, започни с нея. Продължи с друг силен пример, който показва различни твои умения. 

Не включвай твърде много примери. Избери около 6 от най-добрите си работи и 4 други, които са съобразени с работата, за която кандидатстваш.

Помисли за сътрудничество. Комбинирай усилията си с графичен или уеб дизайнер, за да създадеш професионално и красиво изглеждащо портфолио.

За финал

Портфолиото ти е колекция с твои творби, показваща способността ти да изпълняваш определен тип работа. Използва се обикновено от хора, занимаващи се с креативна работа или работещи на свободна практика, когато искат да покажат мостри от работата си на потенциален работодател или клиент.

Ако работиш в такава сфера, надяваме се настоящите съвети да са ти от полза при създаването на твоето първо портфолио!

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!