Изготвяне на автобиография: насоки за създаване на перфектно CV

При изготвяне на автобиография има много елементи, които следва да вземеш предвид. И тъй като тя е най-ценния документ, който ще ползваш по време на кариерното си развитие, си струва да отделиш малко време, за да я изготвиш правилно. 

Може би не си сигурен как да побереш цялата информация на 1 или 2 страници? Или какъв е правилния начин да форматираш документа? 

Каквото и притеснение да имаш, в настоящата статия ще опишем всичко, което трябва да знаеш, за да изготвиш перфектна автобиография.

More...

Какво представлява автобиографията?

Автобиографията е документ, който съдържа информация за твоето образование, трудов опит и професионални умения и квалификации. Тя представя твоята уникална професионална история и е основен компонент на кандидатурата ти за работа.

Когато е написана правилно, автобиографията казва ясно на бъдещия ти работодател какво можеш да правиш и как можеш да допринесеш за развитието на компанията.

При търсене на работа, автобиографията обикновено е първата точка за контакт между теб и компанията, в която искаш да работиш. И от това първо впечатление зависи дали ще преминеш към следващата стъпка от процеса по подбор – интервюто за работа.

Виж какво следва да имаш предвид при изготвяне на автобиография.

Насоки за изготвяне на автобиография

насоки за изготвяне на автобиография

Всяка автобиография има различно съдържание в зависимост от опита, уменията и образованието на кандидатите. Повечето обаче имат едни и същи основни секции.

Групирането на информацията от автобиографията в ясно дефинирани раздели помага на читателя да намери информацията, която търси, за да оцени най-добре потенциала на кандидата за работа.

Ето основните секции, които ще ти помогнат да организираш по-добре информацията си при изготвяне на автобиография:

Име и информация за контакт

В горната част на автобиографията следва ясно да посочиш името и фамилията си, а под тях личните ти имейл адрес и телефонен номер.

В зависимост от това какъв опит имаш и за каква позиция кандидатстваш, тук можеш също да включиш и линкове към LinkedIn профила си, онлайн портфолиото ти или към твой личен уебсайт.

Кратко обобщение / профил

Точно под информацията за контакт можеш да включиш кратко обобщение или резюме. В него с няколко изречения ясно и кратко описваш кой си като професионалист и кандидат за работа, и обобщаваш как можеш да си полезен на конкретната организация. Подчертай страстта си към конкретна работа или бранш, и посочи няколко твои ключови умения.

Кога да използваш тази секция?

При изготвяне на автобиография, използвай тази секция ако искаш да направиш кариерна промяна или ако трудовия ти опит не е голям.

Като цяло обаче вероятно няма да се нуждаеш от нея, ако трудовия ти път е праволинеен и можеш да подчертаеш опита и уменията си директно чрез секции Трудов опит и Умения

Образование и обучения

Тази секция включва завършеното ти образование от средното училище и/или университета, придобитите ключови сертификати и завършените специализирани обучения, релевантни за позицията, за която кандидатстваш.

Посочи образователната институция, специалността си и придобитата образователна степен, която си получил или ще получиш. Включи и годината, през която си завършил или се очаква да завършиш образованието си.

Ако образованието ти е пряко свързано с позицията, за която кандидатстваш, тук можеш да посочиш и някои от ключовите изучавани предмети или успешно завършени учебни проекти.

При изготвяне на автобиография, секцията Образование и обучения може да се включи на няколко различни места. Ако все още учиш или си завършил наскоро, постави този раздел веднага след информацията за контакт (или след секция Профил, ако решиш да добавиш такава). Ако си завършил образованието си преди повече години или то не е пряко свързано с това, за което кандидатстваш, постави го след секция Трудов опит.

Трудов опит

При изготвяне на автобиография трябва много ясно да опишеш трудовия си опит, показвайки недвусмислено защо си подходящ за позицията, за която кандидатстваш.

Тук изброй всички позиции, които си заемал, фирмите, в които си работил, и периодите, в които си бил там. За всяка позиция добави 2-4 кратки фрази, обясняващи какво си правил, уменията и инструментите, които си използвал, и какво си постигнал (резултатите от работата ти). При изброяване на задълженията ти всяко задължение следва да започва със силен глагол, който най-добре описва това, което си правил.

Там, където е уместно, посочи и количествените и качествените си работни постижения. Ако са много, съсредоточи се върху най-ключовите и върху тези, които най-добре пасват на свободната позиция.

Имай предвид и че за да привлечеш вниманието на конкретен работодател, следва да персонализираш тази секция, като напаснеш опита и квалификациите си към неговите изисквания. За да направиш това, прочети внимателно обявата му за работа. След това виж кои от посочените в нея работни задължения, изисквани умения и качества притежаваш, и наблегни на тях.

В този раздел, освен официалния ти трудов опит, можеш да включиш и доброволческа дейност, училищни проекти, стажове и всякакви други дейности, стига да са свързани с позицията, за която кандидатстваш.

И накрая, ако имаш разнообразен трудов опит, можеш да го обединиш в различни подсекции, като например „Работен опит“ и „Доброволчески опит“ или пък „Обслужване на клиенти“, „Организационен опит“ и „Мениджърски опит“.

Професионални умения

При изготвяне на автобиография помисли дали да не обединиш професионалните си умения в отделен раздел, включващ ключовите ти твърди умения, техническите ти умения и езикови умения, ако владееш чужди езици и се изискват за заемане на свободната позиция.

Кои умения са най-важните и кои следва да включиш в тази секция ще зависи от работата, за която кандидатстваш.

Твърдите умения могат да включват например умения за управление на проекти, планиране на събития, графичен дизайн и обслужване на клиенти.

Техническите умения обикновено се отнасят до умения за работа със специфичен софтуер, инструменти, системи и владеене на програмни езици. Няколко примера: Microsoft Word, Excel, PowerPoint, софтуер за управление на проекти, Photoshop, SEO, JavaScript, и др.

Обикновено този раздел се поставя в долната част на автобиографията. В отделни случаи - като например при изготвяне на автобиография, базирана на умения, или при кариерна промяна - можеш да го поставиш над секцията с трудовия ти опит.

Напасни автобиографията си за конкретната позиция и за ATS

След като си изготвиш автобиографията си, погледни отново обявата за работа и се увери, че документа те представя като търсения от работодателя кандидат. Ако това не е съвсем така, следва да я адаптираш.

Започни персонализирането ѝ, като включиш в нея подходящите ключови думи, важни за конкретния работодател. 

След това прегледай автобиографията си и виж какво се набива веднага на очи и дали тази информация би впечатлила четящия. Запитай се: Какво търси работодателя у перфектния кандидат? И именно това постави в горната част на документа, за да бъде забелязано веднага.

Редактирай и дооформи документа

След като изготвиш автобиографията си, откъсни се за момент от нея и се върни по-късно със свеж поглед, за да я редактираш и коригираш.

Провери дали информацията за контакт е изписана коректно и е актуална. След това прегледай дали стилът ти на изразяване е последователен и унифициран. Провери и за правописни и стилистични грешки.

След това започни да съкращаваш документа, ако е много дълъг. Не е задължително автобиографията ти да е от 1 страница, но е желателно да е възможно най-малко страници (максимум 2) при 10 или по-малко години трудов опит. Разбира се, има и изключения – например, ако си работил по много различни ключови проекти, имаш много работни постижения или заемаш висока мениджърска позиция и вече си утвърден професионалист.

От гледна точка на форматирането следва да обмислиш няколко неща. Първо, какъв шрифт използваш и четлив ли е той не само от човек, но и от софтуер? Arial, Arial Narrow, Calibri, Cambria, Garamond или Helvetica са добри опции.

Освен това, реши как ще запазиш документа - във Word или в PDF? Нито една от двете опции не е грешна, въпреки че PDF формата гарантира, че форматирането няма да се размести, ако автобиографията бъде отворена на компютър, ползващ различни оперативна система и програми.

Форматиране на автобиография

форматиране на автобиография

При изготвяне на автобиография следва да имаш предвид и че работодателите отделят не-повече от 20-30 секунди на всяка получена кандидатура. Така че следва да направиш всичко възможно твоята да може да се „сканира“ бързо.

Следните указания и съвети ще ти помогнат за правилното ѝ форматиране:

Лесен за преглед и четене документ

Форматирай автобиографията си така, че да е лесна за четене.

Това означава да включиш максимално много изброявания (списъци) с булети, достатъчно празни пространства около параграфите с текст и ясно отличими заглавия на разделите, така че читателят да може бързо да сканира и идентифицира търсената от него информация.

Правилно използване на пространството

Всичко, поставено е началото на автобиографията ти, ще бъде видяно и прочетено първо, така че информацията там следва да е ключовата за конкретния работодател, за да предизвика у него желание да продължи да я разглежда.

Организиране на информацията

При изготвяне на автобиография, помисли и за най-добрия начин да представиш информацията в нея.

Има 3 основни формата, които се ползват за подреждане на информация в автобиография. Избери и използвай един от тях:

Хронологична автобиография: Най-често срещаният формат на автобиография. В нея работния опит се изброява в обратен хронологичен ред, разделен по работодател и позиция, започвайки с последната месторабота.

Функционална автобиография: При този формат в началото на автобиографията се подчертават най-подходящите за свободната позиция умения, последвани от трудовия опит. Така, ако трудовият ти опит е малък, имаш много прекъсвания в него или пък не е съвсем подходящ за свободната позиция, не наблягаш на него.

Комбинирана автобиография: Този формат съчетава както хронологичния, така и функционалния подход, като при него се подчертават подходящите умения в горната част на автобиографията, а след това се изброяват работните позиции в обратен хронологичен ред. 

Последователност във форматирането

Въпреки че няма ясни правила за форматиране на автобиография – напр. точно кои думи и фрази да подчертаеш, какъв да е размера на шрифта или кои раздели да използваш - важно е да си последователен във всяко решение за форматиране. Това ще направи автобиографията ти по-организирана и много по-лесна за четене.

За финал

При изготвяне на автобиография, помни че тя е постоянно развиващ се документ. Затова и следва да я актуализираш при каквато и да било професионална промяна, както и да я адаптираш за всяка свободна позиция.


Имаш нужда от подкрепа при изготвяне на документите ти за кандидатстване? Довери ни се.

forjobhunters.com ще ти помогне да изготвиш впечатляваща кандидатура за работа: 

изготвяне на кандидатура

Наръчник "Изготвяне на кандидатура за работа"

Инструкции и бланки за създаване на кандидатура.

кандидатура за работа

Изготвяне на кандидатура за работа

Изготвяне на персонализирани CV и мотивационно писмо.

цялостна подкрепа

Професионална кариерна подкрепа

Професионална подкрепа до намиране на нова работа.


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!