За скуката на работното място и неочакваните ползи от нея

0  КОМЕНТАР/И

Научно доказано е, че скуката на работното място предшества креативността. Когато ни е скучно, мозъкът ни си почива и нашите обичайни „филтри“ са изключени.

Забелязал ли си колко е трудно да си креативен, когато съвсем целенасочено се опитваш да си? И в момента, в който спреш да се опитваш съзнателно и започнеш да правиш нещо друго, в главата ти веднага нахлуват идеи?

Най-добрите ни, най-креативни идеи често идват, когато не правим нищо съществено и мозъкът ни си почива.

В това състояние нашият фронтален кортекс – който участва активно в психически процеси, като внимание, памет и планиране – преминава на автопилот. Което означава, че филтрираме мислите си значително по-малко.

Разликата между това състояние и когато сме леко подпийнали, не е много голяма всъщност. За щастие, имаме и друго средство да приведем мозъка си в креативно състояние по време на работния ни ден без да вредим на черния си дроб (и на работата си) – просто като прегърнем скуката.

И като казваме скука, нямаме предвид смазващото усещането, че работата ни е безсмислена. Това е наистина нещо лошо и, ако не вземеш мерки, може да изпаднеш в бърнаут. По-скоро става въпрос за това, което италианците наричат il dolce far niente или „сладостта да не правиш нищо“.

Правилният вид и количество скука може да ти бъде от голяма полза в професионалния ти живот. Отделяй си време за бездействие без друга цел, освен да дадеш почивка на мозъка си, и без никакви очаквани резултати след това.

Поне не веднага след „скучаенето“.

Връзката между скуката на работното място и креативността

Не мисли. Мисленето е враг на креативността. Ray Bradbury, "Fahrenheit 451"

Когато мозъкът ни не е ангажиран активно, се включва креативността, за да запълни празното пространство. И в тази празнина има реален шанс да откриеш нещо ново.

Проучване от 2013 г. показа, че малка доза скука подготвя мозъкът ни да се справя добре със задачи, изискващи решаване на проблеми. Нуждаем се от креативност и при генериране на различни идеи – например по време на брейнсторм сесия.

Проучване от 2014 г. също демонстрира силата на скуката в тези ситуации.

Ето и няколко реални примера за ползата от скуката:

През 1990 г. J. K. Rowling е пътувала 4 часа във влак без да има с какво да ангажира мозъка си. Докато е гледала пейзажа през прозореца, я осенила идеята за историята на Хари Потър. Самият образ на Хари Потър пък е вдъхновен от слабичко момче, което е видяла на перона преди да се качи във влака.


George Balanchine - известният хореограф на New York City Ballet - признава, че е родил най-добрите си идеи, докато е перял седмичното си пране и просто е чакал.


Други креативни хора, като Agatha Christie, например, също признават, че са ползвали скуката като източник на вдъхновение.

Непрестанното усилие да сме продуктивни води до непродуктивност

В днешни дни работата на почти всеки работник и служител изисква предимно творческо мислене.

Повечето повторяеми задачи вече са автоматизирани – и то не само тези на поточната линия в завода. Благодарение на безбройните софтуери, платформи и приложения, и повечето повторяеми офисни задачи също са автоматизирани.

Затова и основната задача на служителя в момента е да е любопитен и креативен!

Също така сме на прага на друга пандемия – тази на "прегорелите" работещи.

Неврологични изследвания показват, че стресът намалява, докато ангажираността и качеството на работата се повишават, ако просто дадем почивка на мозъка си. Доказано е например, че само една кратка 5-минутна почивка между срещите намалява активността в областите на мозъка, свързани със стреса.

Времето е нашият най-ценен ресурс. Не можем да създадем повече от него, така че трябва да го приоритизираме разумно.

Има обаче твърде много мениджъри, обсебени от производителността, мислейки си, че правят правилното нещо. Това обаче, което всъщност правят, е лоша услуга на своите екипи и компаниите, за които работят.

Скучно ли ти е на работното място?

Използвай скуката в твоя (и на работодателя ти) полза.

Ако ръководиш екип, инвестирай в правилния вид скука. Отмени седмичната среща и просто я замени с имейл. Измести напред във времето краен срок или два. Идентифицирай най-маловажните повтарящи се задачи и просто се отърви от тях.

Ако пък си работещ, от който се изисква да е креативен, използвай скуката на работното място чрез някои прости промени в поведението си:

  • Вместо книга на професионална тема, прочети роман. Потопи се в измислена история, която ти е интересна, вместо постоянно да се опитваш да натъпчеш възможно най-много информация в главата си.
  • Когато чакаш на опашка в магазин, за кафе, да дойде автобус, и т.н., не поглеждай към телефона си. Просто остави ума си да се лута за тези няколко минути. Огледай се около теб. Обърни внимание на хората, звуците, миризмите, … Позволи на мозъка си да бъде пасивен.
  • Изключи известията за имейли и тези от социалните мрежи и приложенията на мобилния ти телефон за част от деня си.
  • Опитай се, ако е възможно, да организираш и/ или участваш в работни срещи за 25 или 50 минути вместо за 30 или 60 минути. Така ще имаш по-реален шанс да се възстановиш психически и да си наистина полезен в следващата среща.

За финал ето и мъдрите думи на организационния психолог, професор и автор Adam Grant:

Почивката не е загуба на време - тя е инвестиция в твоето здраве и благополучие. Релаксирането не е равнозначно на мързел - то е източник на енергия. Почивките по време на работа не са разсейване - те са възможност да фокусираш по-добре вниманието си там, където е необходимо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!