Важно ли е наименованието на позицията ти?

0  КОМЕНТАР/И

Наименованието на позицията ти не е произволно. Зад формулирането му обикновено стои обмислено решение от работодателя. Реално, наименованието подсказва годините професионално израстване, и може да насочи кариерата ти в правилната (или грешната) посока. И, освен че е пряко обвързано с нивото на възнаграждение, то те прави и по-привлекателен или не чак толкова привлекателен кандидат за работа.

“Спряхме се на Вас и Ви предлагаме свободната позиция. Засега ще се водите Маркетинг асистент, но като навлезете в работата (или след изпитателния срок) ще променим наименованието на позицията. За нас няма никакво значение – важно е работата да се върши навреме и качествено.”

Чувал ли си това от бъдещ работодател? 

А колко пъти ти се е случвало след година-две работа някъде, освен първоначалните ти задължения, да установиш, че някак неусетно са ти прехвърлили и доста други?

И че наименованието на позицията ти почти не отговаря на същността на работата, която извършваш?

За служителите наименованието на позицията им е важно, но се страхуват, че работодателят им би възприел това тяхно желание за промяна като стремеж към по-висок статус или просто голямо его.

А истината е друга.

More...

Наименованието на позицията ти има значение

Нека разгледаме в детайли една примерна ситуация.

Да предположим, че си започнал нова работа като Маркетинг координатор – социални мрежи.


Задълженията ти са да комуникираш с аудиторията на компанията в социалните мрежи и да публикуваш постове по определен график. 


Разбира се, както се случва в повечето компании, с времето постепенно започваш да получаваш и допълнителни задължения. Прекият ти ръководил дори периодично ти казва, че е доволен от работата ти и с удоволствие ти възлага все по-отговорни задачи („тъй като няма на кого другиго да разчита“).


Скоро се оказва, че работиш в почти всяка област на маркетинга, ползван от работодателя ти - помагаш с изготвянето на текстове, предлагаш и координираш различни маркетингови стратегии, изготвяш отчети и правиш прогнози, и т.н. 


Все още обаче наименованието на позицията ти е Маркетинг координатор – социални мрежи. А то вече не отговаря напълно на това, което всъщност правиш.

Ето защо следва да е от значение това за теб:

1. Несъответстващо заплащане за реално положения труд

Заемайки една от ниските позиции в маркетинг сферата, заплащането за позицията Маркетинг координатор – социални мрежи е относително ниско. 

Ако обаче си бил назначен (или бъдеш преназначен) на позиция Маркетинг специалист (каквито са и разширените ти задължения в момента), то заплащането ти следва да е сравнително по-високо от сегашното. 

Така че първият проблем, произтичащ от невярното наименование на позицията ти, е несъответстващото заплащане за положения от теб труд.

Нека продължим обаче с примера.

2. Пречка за бъдещото ти кариерно развитие

Да кажем, че не желаеш да говориш с настоящия си работодател за промяна на позицията и си готов да продължиш кариерното си развитие другаде. 

Какво правиш в този случай?

  • Обновяваш автобиографията и LinkedIn профила си, и включваш в тях всичко, което правиш като Маркетинг координатор – социални мрежи.
  • Прочиташ и няколко обяви за работа и забелязваш, че опита ти почти напълно пасва на позицията Маркетинг специалист. Така че (логично) започваш да кандидатстваш за такива позиции.

Но не получаваш почти никакви покани за интервюта. Причината за това може да се крие именно в наименованието на позицията ти. 

Специалистите по подбор сканират получените автобиографии и по изписаните в тях позиции преценяват дали да продължат да четат по задълбочено или не. Много вероятно е и да получат кандидатури от настоящи Маркетинг специалисти. Което е и това, което те търсят.

Така че, дори и реално да си извършвал всички задължения на Маркетинг специалист, те няма как да го разберат, освен ако не се задълбочат в CV-то ти. А вероятно няма да го направят, тъй като след сканирането са установили, че си заемал не особено подходяща позиция.

Важно е също така да се отбележи, че работодателите обичат да виждат израстване в позициите през годините, в които служител е работил за дадена компания. И дори отговорностите ти да са били различни в различни периоди, това няма да се забележи, ако са обединени под неотговарящо на реалните ти задължения наименование на позиция.

Кое е правилното наименование на позицията ти в настоящия момент?

Ако имаш усещането, че задълженията ти надхвърлят наименованието на позицията ти, може би е време да предприемеш нещо.

Започни с проучване на различните позиции в твоята професионална област. Докато правиш това, обърни внимание на следното:

  • Кои отговорности за кои позиции съответстват на настоящите ти задължения? Какви са наименованията на позиции, които се доближават най-много до това, което правиш в момента?
  • Какви са различните йерархични нива на позициите (напр. Асистент, Специалист, Експерт, Ръководител, Мениджър, т.н.)? Прецени към кое йерархично ниво попадаш в момента, извършвайки всички твои настоящи задължения.
  • Какви наименования на позиции се ползват най-често за различните йерархични нива? Наличието на длъжност, която е „позната“ на специалиста по подбор, ще ти даде конкурентно предимство, когато започнеш да си търсиш нова работа.

Отговори си и на този въпрос:

Виждаш ли позиции, които отговарят на това, което искаш да правиш, дори и да не е точно това, което правиш в момента?

Ако виждаш такива, разбери каква е по-ниската позиция под тази, на която се виждаш в бъдеще, или намери хора в LinkedIn, заемащи тази длъжност, и виж какви са били предишните им длъжности.

Как да поискаш промяна в наименованието на позицията ти?

Тези разговори никога не са лесни. Служителите, които ги инициират, обикновено се чувстват неловко и неудобно от това, че се налага да отстояват себе си и желанията си за кариерно развитие.

Затова ти предлагаме простичък план, който да следваш:

След като си направил проучването си и си предположил какво следва да е новото наименование на позицията ти, организирай среща с твоя ръководител и следвай долните стъпки:

Стъпка 1

Кажи, че искаш да обсъдите кариерното ти развитие и по-специално наименованието на позицията ти.

Стъпка 2

Сподели колко ти харесва работата ти като Маркетинг координатор – социални мрежи, и колко много си научил по време на работата си в компанията.

Стъпка 3

Спомени отговорностите, които си имал в началото, и как те са се променили. Заяви ясно какви точно са отговорностите ти в момента.

Стъпка 4

Премини към резултатите от проучването, което си направил, и спомени колко важно е за теб развитието ти в областта на маркетинга.

Стъпка 5

Кажи, че настоящите ти задължения се припокриват с тези на позиция Маркетинг специалист, и попитай дали една такава промяна на позицията ти е приемлива за компанията.

Стъпка 6

Увери ръководителя си, че не търсиш активно други възможности (ако е така, разбира се), а че просто би искал позицията ти да отразява реалните ти задължения.

Стъпка 7

И за финал, кажи, че не очакваш незабавно решение и че разчиташ работодателя да ти предложи ново наименование, съобразено не само с твоите задължения, но и с целите на компанията.

За повечето хора егото и статуса не са от значение (или поне не би трябвало). Просто наименованието на позицията им следва напълно да отговаря на ежедневно извършваните от тях задължения. И когато те се променят, следва да се променя и позицията им.


Имаш нужда от подкрепа при изготвяне на документите ти за кандидатстване? Довери ни се.

forjobhunters.com ще ти помогне да изготвиш впечатляваща кандидатура за работа: 

изготвяне на кандидатура

Наръчник "Изготвяне на кандидатура за работа"

Инструкции и бланки за създаване на кандидатура.

кандидатура за работа

Изготвяне на кандидатура за работа

Изготвяне на персонализирани CV и мотивационно писмо.

цялостна подкрепа

Професионална кариерна подкрепа

Професионална подкрепа в рамките на 30 дни.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!