Защо работодателите не връщат обратна връзка след интервю за работа?

0  КОМЕНТАР/И

Едно от най-често срещаните оплаквания от търсещите работа, е че работодателите не връщат обратна връзка след интервюто им за работа при тях.

Това очевидно се случва навсякъде по света за разнообразни позиции на различни йерархични нива.

Кандидатите изпращат кандидатурата си работа и, ако имат късмет, получат автоматично съобщение, потвърждаващо получаването ѝ. Следва покана за интервю, за което се подготвят усърдно и отделят енергия и време, за да се представят добре. Но след него не получават никаква обратна връзка. Дори и след като интервюиращите убедително са заявили по време на срещата, че ще върнат непременно такава до седмица.

Според проучване на CareerBuilder цели 75% от интервюирани кандидати за работа са заявили, че не са получили никакъв отговор след срещата си с потенциалния работодател.

Каква е причината за това? В крайна сметка работодателят е преценил, че си достатъчно квалифициран, за те интервюира за позицията. Защо тогава не те уведомява, че не си одобрен?

Представяме ти 8 възможни причини, поради които някои работодатели изобщо не се свързват с неодобрените кандидати за работа.

More...

Защо работодателите не връщат обратна връзка след интервю за работа?

1. Не успяват да организират правилно времето си

Прекалено натоварени са

Затрупването на специалистите по подбор с кандидатури за работа и постоянното им участие в нови интервюта често са истинската причина, поради която не получаваш обратна връзка след интервю.


Потенциалният работодател може да търси няколко нови служителя на различни позиции едновременно. И отговорните за подбора може да са заети в момента и да нямат време да върнат обратна връзка на всички кандидати, участвали в дадено интервю. 

Служителят, отговорен за уведомяването на кандидатите, е в отпуск

Специалистите по подбор ползват отпуск като всички останали работещи. И интервюто ти може да се е провело точно преди служителя, който отговаря за връщането на обратна връзка, да ползва годишната си отпуска.

2. Все още провеждат интервюта

Кандидатствал си за работа почти веднага, след като е била публикувана обявата за работа. Може би обаче и още 100 други нетърпеливи кандидати за работа са направили същото.


И една от причините, поради които работодателите не връщат обратна връзка след интервю за работа, е че все още провеждат интервюта с други кандидати. 

3. Все още не са взели решение

Ако работодателят се колебае между двама отлични кандидати за една свободна позиция и се опитва да реши на кого да предложи позицията, процесът по връщане на обратна връзка на всички интервюирани спира.


И докато не бъде взето окончателно решение (независимо дали си един от финалистите или не), всички са принудени да чакат. 

4. Отправили са предложение за работа на друг кандидат и чакат отговора му

Ако позицията вече е предложена на друг кандидат и работодателят чака той да реши дали приема офертата за работа или не, то той ще се въздържи от осъществяване на контакт с другите кандидати.


И няма да те уведоми, че свободната позиция е запълнена, докато не бъде прието напълно формално предложението му за работа.

5. Координатите за контакт са грешни или кандидатурата е загубена

Възможно е да си допуснал грешка при изписване на координатите си за контакт, и работодателят да не успява да се свърже с теб, дори и да иска.


Отделно, случват се различни инциденти по време на процеса на подбор. Кандидатури се изтриват, поети ангажименти към кандидатите за работа се забравят...


Ето защо е важно винаги да изпращаш проследяващ имейл след проведено интервю за работа, в който отново да посочиш координатите си за връзка.

6. Страхуват се да влязат в ролята на „лошите“

Всички познаваме хора, които на всяка цена се стараят да избегнат конфронтация или причиняване на разочарование на когото и да било.


И ако те са на ЧР-ски позиции мисълта да изпратят имейл или (още по-лошо) да се обадят на някого, за да му кажат, че не е одобрен за свободната позиция, представлява прекалено голяма тежест за тях. Особено след като вече са се срещнали лично и говорили с кандидата.


Затова те просто отлагат тази неприятна задача безкрайно, докато не мине твърде много време и вече е безсмислено да бъде съобщавана тази лоша новина. 

7. Не могат да посочат реална причина за отказа си

Понякога работодателите не връщат обратна връзка на кандидатите за работа, тъй като просто не знаят каква причина да посочат за отказа си.


Представи си следното:


Не си се провалил на интервюто, но и не си се представил блестящо. Станал си симпатичен на интервюиращите, но не си се откроил веднага сред останалите. Отговорите ти са били добри, но не достатъчно впечатляващи, за да ти осигурят веднага позицията.


Ако работодателят се опита да формулира отказа си, ще стане ясно, че си се представил добре, но въпреки това не получаваш работата. И за да избегне този странен разговор, той просто не се свързва с теб изобщо.

8. Изобщо не се интересуват от очакванията на кандидатите

И накрая, някои работещи, отговарящи за подбора на нови служители, са просто груби и невъзпитани, и не им пука за кандидатите за работа.


За теб позицията, за която кандидатстваш, има потенциала да промени кариерното ти развитие и живота ти. Но за интервюиращия те ти си просто поредния кандидат и поредния разговор в този безкраен работен ден. 


И просто не желае да си направи труда да те уведоми, че си сред неодобрените.


Искаш да обсъдиш с професионалист търсенето ти на нова работа?

For Job Hunters предлага кариерни продукти и услуги, които ще ти предоставят полезна обратна връзка и ще отговарят на всички твои кариерни въпроси.

подготовка за интервю

Наръчник "Подготовка за интервю за работа"

Инструкции за подготовка за интервю + примерни отговори.

кандидатура за работа

Професионална кариерна консултация

Разговор с кариерен консултант за решаване на проблем.

цялостна подкрепа

Професионална кариерна подкрепа

Професионална подкрепа до намиране на нова работа.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!