9 примерни отговора на въпроса „Защо искате да работите тук?“

0  КОМЕНТАР/И

В процеса по търсене на нова работа почти всеки се е изправял пред въпроса, много често задаван на интервю за работа: Защо искате да работите тук?

С този въпрос работодателят се опитва да прецени дали би се вписал във фирмата и дали би добавил стойност към съществуващия екип. Той търси ангажиран служител, който харесва мисията и ценностите на компанията. Защото така ще бъде по-продуктивен и ще остане в компанията по-дълго време.

Виж нашите предложения за подходящи отговори на този често задаван въпрос. 

More...

Подготовка преди интервюто за работа

Може би се чудиш как да отговориш на въпроса Защо искате да работите тук? 

Независимо какво решиш да кажеш, опитай се да избягваш следния откровен, но не много харесван от работодателите отговор: Заплащането е добро и имам нужда от работа. Дори и това да е вярно, така значително ще намалиш шанса си за получаване на предложение на работа

Това, което следва да направиш, е да демонстрираш, че си проучил компанията, че основните ѝ ценности и цели съответстват на твоите и че наистина ще ти хареса да работиш там.

Затова е изключително важно да отделиш време преди интервюто, за да научиш възможно най-много за потенциалния работодател и бизнеса му. Посети фирмения му уебсайт и прочети раздела „За нас“, разгледай корпоративните му страници в социалните мрежи, за да добиеш представа за фирмената култура, и прочети последните новости за компанията в Google.

Ако не намериш нещо, което да предизвика у теб желание да работиш там, това може да е сигнал, че тази компания не е подходящата за теб.

Създаване на примерен отговор на въпроса „Защо искате да работите тук?“

Когато обмисляш как ще отговориш на въпроса Защо искате да работите тук?, персонализирай отговора си за конкретната фирма.

Избягвай общите отговори като: Това е чудесно място за работа и бих искал да бъда част от екипа ви. Такъв отговор не дава информация как ще допринесеш за развитието на компанията и какви са твоите умения.

Вместо това, създай специфичен за конкретния работодател отговор, който да демонстрира как твоите лични цели са в съответствие с ценностите на организацията. Опитай се и да обвържеш отговора си с твоя работен опит.

9 примерни отговора на въпроса „Защо искате да работите тук?“

Отговор 1

Твърдо вярвам в екипния подход при работа по проект, затова когато видях свободната позиция във вашата компания, реших да кандидатствам. Попадал съм в социалните мрежи на вашите видеа, показващи живота на служителите „зад кулисите“ и наистина ми допадна подхода ви при работа. Обичам да работя в екип за постигане на обща цел и знам, че моят опит в сферата на …. ме е подготвил отлично за тази позиция. Надявам се да стана ценен член на екипа ви. 

Защо този отговор е подходящ?

Този отговор съдържа всичко необходимо. Той демонстрира знанията ти за компанията и това че си наясно с начина на работа. В края му обвързваш и личните си предпочитания и предишен опит, за да покажеш, че си подходящия кандидат за назначаване.

Отговор 2

Запознат съм с репутацията на фирмата и бих бил горд да работя за компания с богат опит и лидер в бранша. Мой приятел работи в счетоводния ви отдел, и сподели, че културата тук е отлична и че мениджмънтът държи на непрекъснато обучение на персонала, като същевременно възнаграждава упорита работа. Въз основа на неговата препоръка и това, което знам за компанията, мисля, че бих се вписал перфектно в екипа тук, и бих бил полезен на компанията.

Защо този отговор е подходящ?

Познавайки някой, който работи при потенциалния работодател, автоматично ти дава предимство, защото можеш да говориш за конкретните плюсове на фирмата. Така интервюиращите ще са още по-сигурни, че си наясно каква е средата на работа, че би бил доволен да работиш там и че наистина би се вписал в екипа.

Отговор 3

Използвам вашите продукти от години и съм впечатлен от иновативността ви и от желанието ви за постоянно развитие и усъвършенстване. Също така оценявам вашата отдаденост на обучението по време на продажбения процес, предоставяйки на вашите клиенти безплатни демонстрации, за да научат как ефективно да използват продуктите. Бих се радвал да бъда част от екипа ви и да използвам уменията си, за да продължа новаторската ви дейност.

Защо този отговор е подходящ?

Чрез този отговор на въпроса Защо искате да работите тук? споделяш мнението си за качеството на продуктите на компанията, което е ласкателно за всеки работещ вече за нея. Като реален потребител демонстрираш, че вече си добре запознат с дейността на фирмата, и именно заради това искаш да бъдеш част от екипа. Така оставяш впечатление, че имаш правилните очаквания за работния процес.

Отговор 4

Прочетох в уебсайта ви каква е мисията и визията на компанията. След като научих повече за фирмата и от социалните мрежи, ясно виждам, че целите ми са в съответствие с целите на компанията. Няма нищо, което да обичам повече, от това да работя съвместно с други ангажирани колеги за постигане на обща цел.

Защо този отговор е подходящ?

Този по-общ примерен отговор посочва съвпадението на фирмените ценности с твоите собствени. Като казваш точно как съвпадат с тези компанията, интервюиращите установяват, че си проучил фирмата предварително, че ти допада фирмената ѝ култура и че е много вероятно да си ангажиран служител, работещ дълго за тях.

Отговор 5

За първи път чух за вашата компания преди няколко години и бях впечатлен от вашата марка. Започнах да ви следвам в социалните мрежи и да наблюдавам начинът ви на работа. Това продължи няколко години, докато работих за по-малка фирма. Вярвам, че вече съм готов да се присъединя към вашия изключителен екип, подобрявайки и развивайки бранда ви и то по начин, който съвпада с моите собствени предпочитания за работна среда и култура.

Защо този отговор е подходящ?

Този отговор свързва ценностите ти с тези на компанията. Като демонстрираш, че вече следиш развитието на компанията и си впечатлен от него, не е трудно да накараш интервюиращите да си те представят като част от екипа им, работейки упорито за постигане на фирмените цели.

Отговор 6

Признавам, че преди ЧР-ът ви да се свърже с мен в Linkedin, не знаех много за вашата компания. Позицията обаче ме заинтригува и направих малко проучване, за да се подготвя за този разговор. Трябва откровено да заявя, че съм впечатлен от работата ви и визията за бъдещето на фирмата. Интересувам от технологичната страна на маркетинга и прочетох, че се развивате в тази област. Като опитен маркетолог, акцентиращ върху технологиите, знам, че мога да допринеса много за развитието на фирмата.

Защо този отговор е подходящ?

Честността винаги се цени от интервюиращите, особено ако е следвана от изречения, които са ласкателни за фирмата. Затова и не е проблем да признаеш, че не си знаел много за компанията, преди да приемеш поканата за интервю, стига това твърдение да е подкрепено от последващо направено проучване и реален силен интерес към позицията и фирмата.

Отговор 7

Компанията ви е международно известна с продуктите си, а опитът ми точно в този бранш и в разработването именно на такива продукти ме привлече към обявената свободна позиция. Видях, че миналата година сте спечелили множество награди за новия ви продукт (съвсем заслужено!) и бих искал да бъда част от задружния и иновативен екип, отговорен за този успех.

Защо този отговор е подходящ?

Когато интервюиращите задават въпроса Защо искате да работите тук? те очакват да чуят два неща в отговора ти – защо харесваш компанията и защо харесваш позицията. С този отговор им предоставяш именно това.

Отговор 8

Забелязах, че в последните години вашата компания постоянно е сочена за едно от най-добрите места за работа. Прочетох и някои мнения от ваши служителите и научих, че насърчавате развитието им чрез постоянни обучения. И тъй като от опит знам, че ангажираните служители работят по-ефективно, смятам, че бих бил добро допълнение към вашия екип. Ще се радвам да се присъединя към него, да продължа да работя ефективно и да се развивам професионално именно във вашата компания.

Защо този отговор е подходящ?

Споменавайки репутацията на компанията е нещо, което ще се хареса на интервюиращите, тъй като те работят усилено, за да я направят добро място за работа и да получат признание за усилията си. Важно е обаче не само да похвалиш фирмата и радостта си от това, което предоставя на служителите, а да споделиш и как ще допринесеш за успеха ѝ чрез опита и уменията си.

Отговор 9

Прочетох интересно интервю с новия ви изпълнителен директор, който говореше за новата политика за инвестиране в иновации. Именно това ме привлече към обявената свободна позиция във вашата компания - знам, че ще работя в компания, залагаща на иновативността във всичко, което прави.

Защо този отговор е подходящ?

Ако възможността за иновативна дейност е една от основните ти ценности, то този тип отговор е подходящ за теб. Чрез него разкриваш, че си запознат с компанията и че тази позиция отговаря на предпочитанията и уменията ти.

За финал

Има различни начини да отговориш на често задавания от интервюиращите въпрос Защо искате да работите тук?

Най-важното обаче е да си автентичен. Посочи само конкретна информация или ценности, които харесваш и одобряваш. Ако не можеш да намериш нещо, което да ти допада, компанията може да не е подходяща за теб.

Не забравяй да демонстрираш, че си проучил предварително фирмата и, ако е възможно - обвържи фирмените ценности с твоите.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!