Как да започнеш да работиш за себе си

0  КОМЕНТАР/И

Идеята да работиш за себе си е наистина добра, ако си смел, не се страхуваш да поемаш риск и наистина обичаш това, което правиш. 

Има 2 основни начина да работиш за себе си:

 • Работа на свободна практика (т.нар. Freelance)
 • Създаване на собствен бизнес

Прочети как да направиш и двете.

More...

Независимо дали работиш на свободна практика или имаш собствен бизнес, да работиш за себе си е рисково начинание.

Ако искаш да го направиш, но се чудиш дали би се справил, виж какви качества обикновено притежава успешният предприемач и прецени сам.

Профил на успешния предприемач

да работиш за себе си

1. Страст и мотивация

Едни от най-важните характеристики на успешния предприемач са страстта, любовта му към това, което прави, и мотивацията да го прави по възможно най-добрия начин.

Да работиш за себе си означава да си посветен на работата си и да си мотивиран да се справиш с всяко предизвикателство сам.

Ако притежаваш качествата да работиш за себе си, постоянно ще обмисляш и как да разработиш нова идея или да подобриш съществуващ продукт или услуга. Но няма да спреш до тук. Всеки може да измисля идеи, но само истинския предприемач след това ще създаде план за действие и ще се опита да го приложи. 

2. Поемане на риск

Предприемачът е човек, склонен да поема риск, готов да се гмурне дълбоко в неизвестното, и да рискува време и пари (запазвайки все пак достатъчно ресурси и енергия в резерв).

Ако притежаваш качествата да работиш за себе си, ще си оптимист за бъдещето на бизнес начинанието ти. Ще обичаш да предизвикваш ограниченията и ще предпочиташ да комуникираш директно и ясно, говорейки единствено с факти.

3. Вяра в себе си, упорита работа и отдаденост

Предприемачът вярва в себе си и е изцяло посветен на собствения си проект.

Ако притежаваш качествата да работиш за себе си, ще си изцяло фокусиран върху работата си, ще вярваш в идеята си и ще работиш неуморно и упорито, независимо от пречките, условията, времето...

4. Адаптивност и гъвкавост

Адаптирането към промените и предизвикателствата е от решаващо значение за всеки бизнес.

Ако притежаваш качествата да работиш за себе си, ти не просто ще правиш това, което обичаш. Ти ще направиш успешен бизнес от идеята си.

За целта постоянно ще променяш и оптимизираш бизнеса си. Ще си достатъчно гъвкав и ще правиш корекции в плановете си, когато настъпят промени в средата.

И тъй като средата постоянно се променя, ще изпитваш неистов глад за нови знания и усвояване на нови умения. И ще учиш нови неща постоянно.

5. Познаване за продукта и пазара

Предприемачите познават отлично своя продукт и пазара за него.

Ако притежаваш качествата да работиш за себе си, ще следиш и ще познаваш променящите се пазарни потребности, конкурентите ти и всички други външни фактори, които могат да доведат до провал на бизнеса ти.

И ще знаеш как и ще можеш сам да продаваш успешно.

6. Умения за управление на финанси

Докато бизнесът ти стане печеливш, финансовия ти ресурс е ограничен и трябва да се използва разумно.

Ако притежаваш качествата да работиш за себе си, ще имаш отлични умения за управление на финанси - ще планираш настоящите и бъдещи си разходи.

Дори и да си осигурил достатъчно финансиране и бизнесът ти да процъфтява, сам ще контролираш паричните потоци. И ще знаеш къде отива всеки лев.

7. Умения за ефективно планиране

Успешният предприемач има практичен, приложим бизнес план, но може да се справи и с непредвидени в него препятствия без проблем.

Ако притежаваш качествата да работиш за себе си, ще изградиш бизнеса си от нулата, като същевременно ще управляваш ограничени ресурси (включително време, пари и  взаимоотношения).

За целта трябва да можеш да планираш добре. Но не прекалено детайлно. Ако се опиташ да планираш всичко и да имаш готово решение за всеки възможен проблем, това може да те парализира и да ти попречи да направиш дори първата стъпка. 

8. Умение за създаване на правилните контакти

Успешните предприемачи ползват ментори с по-голям опит от тях и многобройните си контакти, за да получат ценни бизнес съвети.

Ако притежаваш качествата да работиш за себе си, ще имаш умението да създаваш стойностни взаимоотношения, които наистина са смислени и които водят до възможности за бизнес.

9. Умение за преодоляване на провал

Уинстън Чърчил е казал:

Успехът е способността да преминаваш от един провал към друг без да губиш ентусиазъм.

Като предприемач ще се проваляш. Не всеки твой опит ще е успешен. Но ако притежаваш качествата да работиш за себе си, ще имаш способността да се изправяш след всеки удар.

Вместо да се откажеш, ще си вземеш поука. Ще си устойчив към всякакви негативни реакции и коментари. И със сигурност ще опиташ пак.

10. Съмнения в себе си

Ако притежаваш качествата да работиш за себе си, в даден момент от живота ти (дори и да не си на 20) ще си зададеш въпроса: „Мога ли да работя сам за себе си?“

Дори и да нямаш представа кои са Steve Jobs и Elon Musk, ако имаш смелостта да си задаваш неудобни за самия теб въпроси, като "Мога ли да направя това?" значи притежаваш необходимото да работиш за себе си.

Каталог с 68 идеи за работа на свободна практика и стартиране на бизнес

Натисни бутона и отвори каталога в pdf файл директно на компютъра/ телефона си.

Как да започнеш да работиш за себе си

Работа на свободна практика

да работиш за себе си

Работа на свободна практика означава да продаваш труда си на различни възложители, извършвайки работа, за която си квалифициран, за конкретно време.

Да работиш на свободна практика е чудесна идея, ако притежаваш търсени умения, и нямаш достатъчно опит или финанси, за да стартираш собствен бизнес.

Когато започнеш да работиш на свободна практика, ще работиш за няколко възложители едновременно, ще използваш твоите силни умения, ще работиш толкова, колкото ти решиш, и когато и където решиш.

Ето и какво е необходимо да направиш:

ЕТАП 1: Подготовка

 • Обмисли кои твои умения можеш да продадеш. Независимо дали си писател, фотограф, математик, уеб дизайнер, маркетинг експерт или учен, някъде някой има нужда от твоите умения. Направи списък на всичко, което смяташ, че можеш да правиш добре и ти харесва да го правиш. 
 • Анализирай пазара. Помисли кой би могъл да се нуждае от специалните ти умения и проучи колко хора имат нужда от това, което продаваш.
 • Набави оборудването, от което се нуждаеш. Ако си копирайтър, увери се, че имаш надежден компютър и интернет връзка. Ако си фотограф, че имаш професионално оборудване. А ако искаш да си статистик на свободна практика, увери се, че използваш най-добрия софтуер.
 • Създай план. Проучи каква би била разумната ти почасова ставка. Колко вземат другите работещи на свободна практика? Реши колко часа дневно искаш (или трябва) да работиш. 

ЕТАП 2: Маркетинг

 • Създай свой собствен бранд. Когато работиш за себе си на свободна практика, ти си лицето на твоя бизнес и трябва да се продадеш, за да продадеш и продукта си. Помисли какво те прави различен. Каквито и силни качества и предимства да имаш, използвай ги в твоя полза. Твоя личен бранд трябва да е видим от твоето резюме/ портфолио, от онлайн присъствието ти, визитните ти картички и комуникацията, която имаш с потенциални и настоящи клиенти.
 • Презентирай бизнеса си онлайн. Създай сайт, LinkedIn, Instagram, Facebook или Twitter профил, блог … каквото и да е! Колкото по-лесно те намират клиентите ти, толкова по-добре. Когато кандидатстваш за даден проект и представяш резюмето или портфолиото си, добави и линкове към онлайн профилите и платформите ти. Възползвай се от всички възможности. 

ЕТАП 3: Работа по проекти

 • Намери първия си проект локално или онлайн. Бъди креативен в търсенето си и отворен за всякакви проекти. Само така ще изградиш бързо портфолио, ще  придобиеш опит и в крайна сметка ще получиш по-добри и платени работи. Свържи се с местни малки компании и обясни как могат да се възползват от твоите услуги. Изпрати портфолио и мотивационно писмо на компании, които харесваш. Freelance.bg (български сайт), Freelancer.comUpwork, Toptal, Fiverr, PeoplePerHour, 99design, SimplyHired, iFreelance, ProFinder и много други сайтове публикуват работни проекти ежедневно. Проверявай ги и кандидатствай.
 • Приемай различни възможности. Когато за пръв път започваш, вероятно няма да имаш много предишен опит, който да покажеш. За да създадеш портфолио, трябва да приемаш всяка възможност да покажеш уменията си. Стани доброволец към някоя организация. Това ще ти помогне да научиш нови неща и ще ти даде възможност за придобиване на опит и за бъдещи препоръки.
 • Заложи на по-малките проекти. Когато започваш кариерата си на свободна практика, по-малките, по-нископлатени работи ще са ти най-полезни. Прояви искрен интерес към предлаганата работа, независимо колко малък е проектът. С приключването на няколко такива проекта, ще можеш да започнеш да събираш и препоръки.
 • Работи, дори когато нямаш проект. Не се отпускай, ако си приключил проект и все още не си намерил друг. Продължи да работиш. Създавай съдържание за сайта си, посещавай професионални събития, работи безплатно. Продължавай да търсиш клиенти и да презентираш себе си!
 • Създай си график. Работата на свободна практика ти дава лукса сам да определяш работното си време, но също така може и да стане опасно лесно за теб да започнеш да отлагаш. Направи си график и се придържай към него. Ефективното управление на времето ти ще ти помогне да постигнеш качествени резултати, което пък на свой ред ще доведе до повече работа за теб. Препоръчваме Trello - безплатен онлайн инструмент за организиране на графика ти. Виж и тази статия как да използваш Trello възможно най-пълноценно.
 • Приемай критиката. Хората на свободна практика обикновено работят за много и различни възложители, което означава, че непрекъснато трябва да променят стила си на комуникация. Именно тук могат да се появят и проблемите. Ако възложител ти даде негативна обратна връзка, просто я приеми. Той те е наел да изпълниш конкретна задача така, както е сметнал за подходящо, така че това, което казва, е напълно релевантно.
 • Не гори мостовете си. Когато работиш на свободна практика, е важно да поддържаш добри взаимоотношения с всички и да получаваш отлични препоръки. Каквото и да се случва, не гори мостове си! Ти си лицето на компанията ти. Ще бъде трудно да се продадеш, ако имаш лоши препоръки.

Създаване на собствен бизнес

да работиш за себе си

Независимо дали става дума за косене на трева или за продажба на услуга, най-сигурният начин наистина да работиш за себе си е да започнеш собствен бизнес.

Изобретил си нещо или можеш подобриш нещо вече съществуващо? Обичаш храната и искаш да отвориш ресторант? Произвеждаш бижута и искаш да ги продаваш онлайн?

Каквото и да правиш, бъди готов да инвестираш значителна част от времето и парите си, преди да реализираш печалба. 

Ето някои основни указания как започнеш:

ЕТАП 1: Идея

 • Първо трябва да имаш идея. Направи проучване на пазара, за да имаш ясна представа какво се търси, както и какво липсва. Освен това, идеята за бизнеса ти трябва да е нещо, което обичаш да правиш. 
 • Помисли дали идеята ти е валидна и осъществима. Преди да започнеш обмисли доколко е валидна идеята ти. За какво наистина биха плащали хората? Ще имаш ли достатъчно печалба, че да си струва времето и ресурсите? Също така внимателно прецени дали идеята ти е възможна за осъществяване.
 • Препоръчително е идеята ти да е уникална. Каквато и да е идеята ти, тя трябва да е възможно най-уникална. Това ще ти помогне да елиминираш или просто да се справяш по-лесно с конкуренцията, което пък ще направи бизнеса ти по-успешен.

ЕТАП 2: Бизнес план

 • Определи разходите си. Определи основните си оперативни разходи - колко пари са ти необходими за производството на продукта или за предлагането на услугата, за доставката му до клиента, за данъци, заплати, наем на помещение и др. Увери се, че разходите ти са минимални и под контрол.
 • Определи потенциалния си пазар. Бъди реалист. Колко човека реално биха използвали продукта ти? Колко ще платят, за да се възползват от твоите услуги? Ако приходите ти са по-малки от това, което ти струва, за да останеш в бизнеса, тогава трябва да преразгледаш и промениш плановете си.
 • Определи пречките. Ще трябва да предвидиш всички проблеми, които могат да навредят на бизнеса ти. Оцени конкуренцията. Ако нейният пазарен дял е голям, тогава ще имаш трудности. Никой няма да иска да купи една вероятно по-скъпа версия на съществуващ добър продукт или услуга. Също така, тук е моментът да проучиш свързаните със съществуването на бизнеса ти разпоредби и закони. 

ЕТАП 3: Маркетинг

 • Изготви бюджет. След като имаш обща представа колко пари ти трябват, създай конкретен маркетингов бюджет, включващ и пари за реклама.
 • Създай маркетингови и рекламни кампании, ненадвишаващи бюджета ти. Проучи колко пари са ти необходими за различни видове маркетинг (B2C, B2B и B2G, Outbound и Inbound, Content и Visual, Digital и Offline, Social и Email, Relationship и Guerilla, Remarketing и SEM, Drip, Referral и Affiliate, и т.н.) и реши как е най-удачно да позиционираш продукта си. Помисли и как да използваш ефективно социалните мрежи, за да популяризираш бизнеса си.
 • Създай маркетингов план. Използвай типа маркетинг, подходящ за потенциалните ти клиенти. Ако услугите ти са сезонни, прецени и кое е най-доброто време от годината да рекламираш.
 • Създай сайт. В днешно време всеки бизнес трябва да има и уебсайт. Хората ще го използват, за да се свържат с теб, да намерят местоположението ти, да научат работното ти време, да ти задават въпроси, да правят предложения или да купуват твоите продукти или услуги. 

ЕТАП 4: Финансиране

 • Осигури банково финансиране. Говори с всички банки. Поискай информация за предоставяните от тях бизнес кредити и как и дали можеш да се възползваш от тях.
 • Финансиране от местния бизнес. Ако не можеш да осигуриш банков кредит, потърси местни бизнесмени, които биха имал интерес да участват в бизнеса ти. Насочи се към хора от твоя град/район, които имат средствата и мотивацията да ти помогнат.
 • Потърси инвеститори. Те могат да бъдат физически лица (т.нар. angel investors) или  компании, които инвестират в идеи за бизнес (т.нар. venture capitalists). И двата типа инвеститори финансират високорискови начинания срещу дял от твоя бизнес (партньорство). Ето тук можеш да намериш списък на физическите лица, които инвестират в български стартиращи компании. А това са двата най-известни български фонда, които инвестират в стартиращ бизнес: Eleven и LAUNCHub.
 • Използвай crowdfundingАко не можеш да осигуриш достатъчно средства, използвай уеб сайтове, създадени за набиране на средства директно от потребители. Най-известните crowdfunding сайтове са GoFundMe, Kickstarter и IndieGoGo
 • Свържи се с приятели и роднини. Хората, които те познават от дълго време, най-вероятно имат и най-голяма вяра в способностите ти. Те са и тези, които ще са до теб, ако стане трудно. Потърси и тяхната помощ.
 • Давай обратна връзка. Независимо от източника, от който набираш средства, не забравяй да предоставяш на инвеститорите си оперативна, стратегическа и счетоводна информация периодично.

ЕТАП 5: Инфраструктура

 • Наеми офис. Ще ти е необходимо пространство, от което да управляваш бизнеса си. Можеш да го правиш от вкъщи, ако имаш нужда от малко пространство и няма да имаш служители, или пък може да ти трябва цял цех или склад. Ако се налага да наемеш помещение за офис (не за магазин), избери евтино такова в евтин квартал.
 • Снабди се с оборудване и материали за работа. Купи всичко, от които се нуждаеш, за да започнеш работа, или наеми това, които е възможно (компютри, принтери, телефон, материали и др.).
 • Създай система за водене на отчетност (по възможност добър софтуер). От следене на разходите за данъци, за да разбереш защо загадъчно липсват 2 000 лв., до търсене в базата с издадени фактури, за да разбереш дали госпожа Ангелова всъщност е платила, ще ти трябва добра система за водене на отчетност, която да помогне на бизнеса ти да работи безпроблемно и ефективно. Бизнес информацията ти трябва да перфектно структурирана и лесно откриваема.

ЕТАП 6: Клиентска база

 • Използвай потребителите си за реклама. Свържи се с потенциални клиенти по начини, които да ги накарат да използват твоите продукти или услуги. Предлагай безплатни мостри на точните хора. Препоръката „от уста на уста“ е най-добрият начин за привличане на нови клиенти. 
 • Използвай старомодния networkingОтиди на конференция, благотворително събитие, среща с фирми... навсякъде, където твоите клиенти вероятно ще присъстват и говори с тях. Използвай контактите на приятелите си, за да се срещнеш с хора, които могат да ти помогнат да стартираш и разшириш бизнеса си.
 • Изгради отлични умения за обслужване на клиенти. Бъди добър във взаимодействието с хората. Научи се как да отговаряш на потребностите, които не са знаели, че имат. Разбери как да ги направиш щастливи. Но най-важното, бъди смирен. Клиентът може не винаги да е прав, но трябва да го накараш да мисли, че е.

ЕТАП 7: Получаване на плащания

 • Изисквай да ти се плаща незабавно. Не позволявай на хората да се възползват от теб. Фактурирай за продукта или услугата си възможно най-скоро. Ако някой закъснее с плащането, говори с него. Не пренебрегвай тези проблеми, надявайки се да изчезнат сами, за да не се окаже накрая, че работиш безплатно.
 • Създай онлайн система. Ако възнамеряваш да предлагаш продуктите си онлайн, трябва да си сигурен, че имаш стабилна онлайн система за плащания. Услуги като PayPal и ePay правят това изключително лесно. Проучи и други възможности, за да избереш най-подходящ за теб метод. Kаквато и система за онлайн разплащания да избереш, тя трябва да предлага сигурност и защита на данните на клиентите ти.

Каталог с 68 идеи за работа на свободна практика и стартиране на бизнес

Натисни бутона и отвори каталога в pdf файл директно на компютъра/ телефона си.

За финал

В наши дни намирането на добра работа става все по-трудно. Защо да не си я създадеш сам и да не работиш за себе си?

Ако си енергичен, рационален и практичен човек, склонен си да поема рискове и имаш уменията или идеята как да изкараш пари, може би е добра идея да работиш за себе си. 

Независимо обаче дали решиш да работиш на свободна практика или да създадеш свой собствен бизнес, не забравяй да регистрираш фирма и/или да се лицензираш, спазвайки всички закони.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!