Ефективен LinkedIn профил: 31 съвета към търсещите нова работа

0  КОМЕНТАР/И

Кой са най-важният инструмент на търсещия работа? Вероятно ще кажете, че е CV-то или пък мрежата от контакти. Платформата LinkedIn комбинира и двете. Голяма част от специалистите по подбор я ползват за намиране на подходящи кандидати за работа. А вие имате възможност да научавате по-бързо за обявени свободни нови позиции или да ви бъде предложена такава директно. За да се случи това обаче следва да имате ефективен LinkedIn профил.

Вижте нашите 31 съвета при създаване и ползване на LinkedIn профил, когато търсите нова работа.

More...

Насоки за създаване на ефективен LinkedIn профил

1. Използвайте LinkedIn за изграждане на ваш личен кариерен бранд

Когато създавате ефективен LinkedIn профил, помислете за вашия личен кариерен бранд.

С какво искате да бъдете запомнени? Какво ви отличава от останалите професионалисти в бранша?

След като решите какъв ще е вашия бранд, демонстрирайте го навсякъде в профила си.

LinkedIn ви предоставя възможност да разкажете с повече думи за вашите силни страни и стил на работа. И тъй като разполагате с повече място, отколкото в автобиографията си, можете да демонстрирате широк спектър от опит и умения.

2. Добавете ключови думи, които привличат вниманието на подходящите професионалисти

Докато създавате свой ефективен LinkedIn профил, помислете и кой ще го чете. Вероятно това ще са други професионалисти и специалисти по подбор на персонал?

Какво конкретно очакват да видят точно тези хора у кандидат за работа? Дали определени технически умения са най-важните за тях? Или пък конкретен трудов опит?

За да разберете отговорите на тези въпроси, следвайте процес, подобен на този, който бихте ползвали при изготвяне на автобиография: 

  • Разгледайте няколко обяви за типа работа, която търсите. Вижте какво се очаква от заемащите подобни позиции, за да извадите извод какво е важно за работодателите, които ги предлагат.
  • Прегледайте и профили на хора, които вече работят на желаната от вас позиция, и вижте на кои умения и опит наблягат те.

След това обърнете внимание кои са конкретните думи и фрази, които се използват в обявите и профилите. Това са подходящите за вас ключови думи. Те вероятно ще са и това, което ще търсят и работодателите у кандидатите за работа за подобна позиция.

3. Поставете избраните ключови думи навсякъде в профила си

След като решите кои са подходящите за вас ключови думи, вмъкнете ги в заглавието, резюмето (секция "About"), опита, уменията си, и навсякъде другаде в профила си.

Но не прекалявайте с тях. Уверете се, че ключовите думи са неразделна част от останалата част от текста. Не ги изброявайте просто така, без контекст.

4. Избягвайте шаблонните, често използвани думи

Шаблонните думи (buzzwords) са думите, които виждате постоянно в LinkedIn. Те са толкова често ползвани, че вече не носят никакъв смисъл на четящия ги.

Примери: новаторски, мениджмънт, ефективен, успешен, мотивиран

При създаване на текст в LinkedIn, винаги се питайте дали конкретната ключова дума се нуждае от повече контекст, за да има смисъл.

Ако някой дойде при вас и ви каже, че сте „ефективни“, вероятно веднага бихте задали въпроса: „В какво?“ Затова, използвайте тези думи заедно с по-конкретни други, за да изпратите по-силно послание.

Кое звучи по-добре?

Успешен професионалист


Успешен акаунт мениджър


Опитен акаунт мениджър, донесъл над 1 млн. лв. нов бизнес на търговски компании 

5. Завършете профила си

Алгоритъмът на LinkedIn възнаграждава потребителите с пълни профили.

Много по-вероятно е да се покажете в резултатите от търсенето на различни професионалисти, ако сте с пълен профил (т.нар. All-Star профил). Така увеличавате вероятността работодателите да попаднат на него и да го разгледат, когато търсят нови служители.

6. Фокусирайте се върху информацията в началото на профила

Има много предимства да имате пълен и ефективен LinkedIn профил. Не очаквайте обаче всеки, който попадне на него, да прочете всяка една дума там. Затова привлечете вниманието им от самото начало.

Включете най-важните си умения, опит и качества в началото на профила си - банер, заглавие, резюме и професионален опит. 

Пример

Ако притежавате ключов сертификат, не го включвайте само в секция "Licenses & certifications". Добавете го и в някоя от по-горните секции или дори в заглавието. 


Същото важи и за най-важните ключови думи и за най-търсените ви професионални умения.

Съвети при попълване на различните секции в LinkedIn профил

7. Персонализирайте линка на профила си

Когато създавате профила си, LinkedIn автоматично ви дава поредица от цифри в края на URL адреса му. Препоръчително е да персонализирате този интернет адрес, така че да е лесен за запомняне и споделяне, и възможно най-кратък.

Най-често хората използват името или инициалите си, въпреки че може да се наложи да проявите креативност или да добавите някоя цифра, ако имате по-често срещано име.

Можете също да добавите и ключови сертификати, като ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) или PMP (Project Management Professional), например, за да оптимизирате по-добре линка на профила си.

8. Добавете подходящ за професията си банер

Празният банер над профилната ви снимка е мястото, където можете да поставите какъвто фон искате. Той е и първото нещо, което ще се вижда в профила ви, така че е добре да направите отлично впечатление с него.

Използвайте изображение, което е в синхрон с вашите цели или с професионалния ви опит. Можете и да персонализирате изображение, като добавите към него конкретни ключови думи, линк към сайт или изпишете уменията, които притежавате. 

9. Изберете професионална профилна снимка

Вече не е нужно да наемате професионалист, който да ви направи професионална снимка. Можете да свършите това и сами с телефона си. Просто застанете пред някоя едноцветна стена в дома си и се снимайте. 

Снимката ви следва да е професионална. Трябва да сте подходящо облечени. Ето и някои технически изисквания:

Желателно е да сте с лице към естествен източник на светлина - като прозорец, например, както и да гледате в камерата. И имайте предвид, че според насоките на LinkedIn лицето ви следва да заема около 60% от изображението.

10. Създайте привличащо вниманието заглавие

Заглавието на вашия ефективен LinkedIn профил не следва да съдържа само наименование на работната ви позиция.

Използвайте това пространство, за да съобщите сбито с няколко фрази какви професионалисти сте. Колкото по-конкретни сте относно това, което ви отличава от конкуренцията, толкова по-добре.

Опитайте се да напишете нещо, обхващащо вашата професионална идентичност - кои сте като професионалисти и какво искате да правите в бъдеще.

Пример

Квалифициран учител по химия, специализиран в практическото обучение | 10-годишен опит в изследователска лаборатория

11. Включете настояща месторабота, дори и да сте безработни в момента

Когато специалистите по подбор търсят подходящи кандидати за работа в LinkedIn, една от информациите, която платформата използва при определяне кои профили да покаже, е настоящата ви позиция. И ако нямате посочена такава в момента, може и да не се появите в резултатите от търсенето.

Ако в момента сте безработни, добавете като последна месторабота позицията, които искате да заемете в бъдеще (напр. Маркетинг мениджър). А на мястото, на което следва да въведете името на компанията, запишете: Търся нови възможности.

Можете и да ползвате опцията Career break, която LinkedIn ви позволява да добавяте в секцията с опита си. 

Така ще се появите в резултатите от търсенето на кандидати без да заблуждавате никого.

12. Попълнете цялата информация в секция “Intro”

За да създадете ефективен LinkedIn профил, не забравяйте да попълните цялата информация в началото му:

  • Location: Ако LinkedIn ви дава такава възможност, използвайте фразата Metropolitan area, вместо да посочвате по-малък град. Така ще се появявате в повече търсения. Ако пък искате да се релокирате, посочете града, в който искате да живеете и работите. 
  • Industry: Можете да изберете само една, така че ако нямате предпочитания за конкретна индустрия, изберете някоя ключова за вас и допълнете останалите, от които се интересувате, в секцията "About" по-долу.
  • Contact info: Добавете своя имейл адрес, за да могат работодателите и специалистите по подбор да се свържат с вас. Телефонен номер се посочва предимно от професионалисти, продаващи услуги, а не от търсещи нова работа.

13. Използвайте секция “About” умно

Секцията „About“ е мястото, където наистина можете да покажете своята уникалност и да споделите професионалната си история. Ето как да я структурирате:

  • Представете се. Кои сте като професионалисти и с какво се занимавате? Каква добавена стойност носите на компаниите, за които работите?
  • Подчертайте ключовите си умения, опит и постижения в кратък списък.
  • Призовете читателя към действие, като го помолите да се свърже с вас, за да обсъдите евентуални възможности за съвместна работа.

Използвайте първо лице, ед.ч. и не се страхувайте да говорите за това, което наистина има значение за вас в професионален план.

14. Покажете експертизата си в секция “Featured”

Точно под раздела „About“ се намира секция „Featured“. Тя ви позволява да качите мултимедийни файлове, линкове, статии и публикации в LinkedIn. 

Споделянето тук на информация за вашата работа или за вас като професионалисти е чудесна възможност да покажете уменията си в действие. И ако имате сайт или онлайн портфолио, това е идеалното място за него.

15. Приспособете опита си за позицията, която искате да заемете в бъдеще

Въпреки че вашата автобиография трябва да бъде съобразена с всяка конкретна позиция, за която кандидатствате, вашият ефективен LinkedIn профил следва да е съобразен с бранша, в който искате да работите и с типа работна роля, която се надявате да получите

В описанията на работните си позиции наблегнете на тези елементи от предишния си опит, които са най-подходящи за видовете работни места, които искате да имате в бъдеще.

Можете също така да включите конкретни проекти, както в раздела с трудовия си опит, така и в специалната секция „Education“.

16. Говорете за постиженията си, а не само за задълженията

Вместо просто да изброявате задълженията си под всяка заемана от вас позиция в раздела с трудовия си опит, опишете и вашите постижения. Всяко от тях трябва да описва не само какво сте правили, но и как сте го направили, какви са резултатите и как това е повлияло на екипа или компанията. 

Винаги, когато можете, включвайте подходящи ключови думи, за да покажете какви умения сте използвали и кога. Опитайте се да опишете количествено своя опит и постиженията си.

17. Добавете линкове и интерактивно съдържание към вашия работен опит

Към всяка заемана от вас позиция можете да добавяте линкове, изображения, видеоклипове и файлове. Използвайте тази възможност.

Поставете линк към сайта на вашата компания, проекти, по които сте работили, или пък статии, които сте публикували. Това ще позволи на специалистите по подбор да видят нагледно работата, която описвате.

18. Информацията в CV-то и в профилът ви в LinkedIn следва да е идентична

Вашето CV и вашия ефективен LinkedIn профил не трябва да се различават съществено

Предишните ви работни места, работодатели, образователни степени, лицензи и сертификати трябва да съвпадат. Както и датите. Иначе ще изглежда, че се опитвате да заблудите потенциалните работодатели. 

19. Включете лицензи, сертификати, проекти и чужди езици, които владеете

Под секциите с трудовия ви опит и образованието ви има допълнително пространство, в което можете да покажете допълнителните си умения и постижения - секция "Accomplishments".

Владеете чужд език? Спечелили сте награда или пък сте написали статия за известно браншово издание? 

Добавете тази информация. Така ще покажете какво ви прави уникални и различни от останалите професионалисти с подобен на вашия профил. 

20. Добавете вашите умения навсякъде в профила си

Разпръснете уменията си в целия си профил. Не ги посочвайте само в раздела „Skills & endorsements“.

Поставете ги в контекст в раздела с трудовия си опит. А най-подходящите и търсени ваши умения включете и в секция „About” и в заглавието на профила си.

В самата секция „Skills & endorsements“ пък можете да изброите до 100 умения. Разглеждащите профила ви обаче ще видят първоначално само първите 2-3 от тях, така че изберете най-важните за първите места. 

21. Поискайте силни, релевантни и актуални препоръки

Препоръките повишават доверието във вас като професионалисти. Затова е чудесно, че платформата ви предоставя възможност да поискате препоръки от хора, с които сте работили в тясно сътрудничество.

Когато ги молите за изготвяне на препоръка, не забравяйте да им предоставите насоки, които да им помогнат при създаването им и които да са в синхрон с историята, която искате да разкажете в профила си. Добре е те да знаят какви са вашите цели, както и какви умения и опит бихте искали да подчертаят.

22. Дайте препоръки на твои контакти

Най-добрият начин да получите препоръка е като преди това вие напишете такава на човека, от когото я искате.

Ако дадете препоръка за колега, той вероятно ще ви върне услугата. Освен това е добра практика да помагате на хората във вашата мрежа.

23. Обърнете внимание и на секцията “Interests”

Разделът „Interests“ в долната част на вашия ефективен LinkedIn профил често се пренебрегва.

Следвайки обаче няколко известни личности, компании или медии ви гарантира интересно и споделяемо съдържание в LinkedIn фийда ви.

Заявете интересите си като изберете и последвате тези хора и бизнеси, които ви харесват.

Съвети при използването на вашия ефективен LinkedIn профил

24. Ползвайте настройките на профила си, за да контролирате видимостта му

Ако търсите работа и се притеснявате кой може да види това, коригирайте настройките на профила си.

Така информацията за това, че търсите нова работа ще достига само до специалистите по подбор, регистрирали се като такива в платформата. И ще избегнете неловката ситуация настоящият ви работодател да разбере, че искате да напуснете. 

25. Поставете линк към вашия ефективен LinkedIn профил в CV-то си

След изготвянето на вашия LinkedIn профил, не забравяйте и да започнете да насочваш хората към него.

Добавете линк към него в автобиографията си или в служебния си електронен подпис, ако организацията ви позволява това.

26. Станете активен потребител на платформата

Едва след като започнете активно да коментирате публикации, да се ангажирате с други потребители и да създавате съдържание в LinkedIn, ще видите значително увеличение в броя на последователите ви, както и в прегледите на профила ви.

Активното използване на LinkedIn ще ви помогне да разширите професионалната си мрежа, да бъдете по-видими за вашите контакти и да научавате първи за нови работни възможности.

27. Разширете мрежата си от професионални контакти

LinkedIn е мястото за изграждане и поддържане на професионална мрежа от контакти. Можете да започнете да я създавате, като започнете да се свързвате - както с хора, които вече познавате, така и с непознати професионалисти, които биха могли да ви помогнат да израснете кариерно. 

Добавете в мрежата си всички ваши настоящи и бивши колеги. Свържете се и с хора, които работят във фирми или на работни места, от които се интересувате. Потърсете и конкретен тип професионалисти, като въведете ключови думи в полето за търсене.

Без значение обаче с кого изберете да се свържете, добавете кратко съобщение към поканата си за контакт и го персонализирайте. Обърнете внимание на профила на човека и бъдете ясни защо искате да се свържете с него.

28. Използвайте LinkedIn за кариерно развитие, не само за нетуъркинг

Повечето хора знаят, че LinkedIn е не само нетуъркинг платформа, но и място за обмяна на знания.

Потребителите говорят за наученото от тях в публикации, което води до дискусии сред професионалистите. Ако във вашата сфера има нещо ново, ще можете да видите какво мислят другите и да се включите в дискусията.

29. Публикувайте постове редовно

Всички потребители в LinkedIn могат да създават публикации или статии в платформата. Тези публикации им помагат да изградят репутация на експерти.

Публикувайте перспективата си за случващото се във вашата област или пък споделете мнението си по конкретна актуална професионалнa тема. Можете да споделяте и подходящи статии, на които сте попаднали другаде онлайн.

А ако все още не се чувствате готови да създавате свои собствени публикации, започнете с коментиране. 

Изберете интересни за вас експерти и лидери, от които се надявате да научите нещо ново. След това се ангажирайте с техните публикации – реагирайте и коментирайте. 

30. Присъединете се към LinkedIn групи

Групите в LinkedIn са чудесен начин да намериш съмишленици, заемащи подобни на вашата позиция или работещи във вашия бранш. В тях можете да обсъждате професионални теми в по-фокусирана среда.

Изберете няколко, в които има много членове, и поискайте да се присъедините. След това се опитайте да бъдете активни.

31. Не ползвайте платформата, само когато търсите нова работа

LinkedIn дава много предимства на хора, които не искат да сменят работата си - от поддържане на професионални контакти с други експерти в сферата до усвояване на нови умения, които да им помогнат в настоящата им работа.

Затова останете активни там, дори и вече да не търсите нова работа. Освен възможностите за кариерно развитие и нетуъркинг, така ще улесните следващо си търсене на работа.

Създайте ефективен LinkedIn профил и започнете да го ползвате активно. А ако имате нужда от подкрепа при изготвянето му, ние сме на линия! Вижте как можем да ви бъдем полезни.


Прочетете още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!