Ефективен LinkedIn профил: 31 съвета към търсещите нова работа

0  КОМЕНТАР/И

Кой са най-важният инструмент на търсещия работа? Вероятно ще кажеш, че е CV-то или пък мрежата от контакти. Платформата LinkedIn комбинира и двете. Голяма част от специалистите по подбор я ползват за намиране на подходящи кандидати за работа. А ти имаш възможност да научаваш по-бързо за обявени свободни нови позиции или да ти бъде предложена такава директно. За да се случи това обаче следва да имаш ефективен LinkedIn профил.

Виж нашите 31 съвета за създаване на LinkedIn профил, който да ти помогне да започнеш следващата си работа.

More...


Бърз достъп до съдържанието на статията


Насоки за създаване на ефективен LinkedIn профил

1. Използвай LinkedIn за изграждане на твой личен кариерен бранд

Когато създаваш ефективен LinkedIn профил, помисли и за твоя личен кариерен бранд.

Кой си ти и с какво искаш да бъдеш запомнен? Какво те отличава от останалите професионалисти в твоя бранш?

След като решиш какъв ще е твоя бранд, демонстрирай го навсякъде в профила си.

LinkedIn ти предоставя възможност да разкажеш с повече думи за твоите силни страни и стил на работа. И тъй като разполагаш с повече място, отколкото в автобиографията си, можеш да демонстрираш широк спектър от опит и умения.

2. Добави ключови думи, които привличат вниманието на подходящите професионалисти

Докато създаваш свой ефективен LinkedIn профил, помисли и кой ще го чете. Вероятно това ще са други професионалисти и специалисти по подбор на персонал?

Какво конкретно очакват да видят точно тези хора в кандидат за работа? Дали определени технически умения са най-важните за тях? Или пък определен трудов опит?

За да разбереш отговорите на тези въпроси, следвай процес, подобен на този, който би ползвал при изготвяне на автобиография: 

  • Разгледай няколко длъжностни характеристики за типа работа, която търсиш. Виж какво се очаква от заемащите подобни позиции, за да извадиш извод какво е важно за работодателите, които ги предлагат.
  • Прегледай и профили на хора, които вече работят на желаната от теб позиция, и виж на кои умения и опит наблягат те.

След това обърни внимание кои конкретните думи и фрази, които се използват в длъжностните характеристики и профилите. Това са подходящите за теб ключови думи. Те вероятно ще са и това, което ще търсят и работодателите у кандидатите за работа за подобна позиция.

3. Постави избраните ключови думи навсякъде в профила си

След като решиш кои са подходящите за теб ключови думи, вмъкни ги в заглавието, резюмето (секция "About"), опита, уменията си, и навсякъде другаде в профила си.

Но не прекалявай с тях. Увери се, че ключовите думи са неразделна част от останалата част от текста. Не ги изброявай просто така, без контекст.

4. Избягвай шаблонните, често използвани думи

Шаблонните думи (buzzwords) са думите, които виждаш постоянно в LinkedIn. Те са толкова често ползвани, че вече не носят никакъв смисъл на четящия ги.

Примери: новаторски, мениджмънт, ефективен, успешен, мотивиран

При създаване на текст в LinkedIn, винаги се питай дали конкретната ключова дума се нуждае от повече контекст, за да има смисъл.

Ако някой дойде при теб и ти каже, че си „ефективен“, вероятно веднага би задал въпроса: „В какво?“ Затова, използвай тези думи заедно с по-конкретни други, за да изпратиш по-силно послание.

Кое звучи по-добре?

Успешен професионалист


Успешен акаунт мениджър


Опитен акаунт мениджър, донесъл над 1 млн. лв. нов бизнес на търговски компании 

5. Завърши профила си

Алгоритъмът на LinkedIn възнаграждава потребителите с пълни профили.

Много по-вероятно е да се покажеш в резултатите от търсенето на различни професионалисти, ако си с пълен профил (т.нар. All-Star профил). Така увеличиш вероятността работодателите да попаднат на него и да го разгледат, когато търсят нови служители.

6. Фокусирай се върху информацията в началото на профила

Има много технически предимства да имаш пълен и ефективен LinkedIn профил. Не очаквай обаче всеки, който попадне на него, да прочете всяка една дума в него. Затова привлечи вниманието им от самото начало.

Включи най-важните си умения, опит и качества в началото на профила си - банер, заглавие, резюме и професионален опит. 

Пример

Ако притежаваш ключов сертификат, не го включвай само в секция "Licenses & certifications". Добави го и в някоя от по-горните секции или дори в заглавието. 


Същото важи и за най-важните ключови думи и за най-търсените ти професионални умения.

Съвети при попълване на различните секции в LinkedIn профил

7. Персонализирай линка на профила си

Когато създаваш профила си, LinkedIn автоматично ти дава поредица от цифри в края на URL адреса му. Препоръчително е да персонализираш този интернет адрес, така че да е лесен за запомняне и споделяне, и възможно най-кратък.

Най-често хората използват името или инициалите си, въпреки че може да се наложи да проявиш креативност или да добавиш някоя цифра, ако имаш по-често срещано име.

Можеш също да добавиш и ключови сертификати, като ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) или PMP (Project Management Professional), например, за да оптимизираш по-добре линка на профила ти.

8. Добави подходящ за професията си банер

Празният банер над профилната ти снимка е мястото, където можеш да поставиш какъвто фон искаш. Той е и първото нещо, което ще се вижда в профила ти, така че е добре да направиш отлично впечатление с него.

Използвай изображение, което е в синхрон с твоите цели или с професионалния ти опит. Можеш също да поставиш там и твоя снимка, на която се вижда как работиш. Или пък да персонализираш изображение, като добавиш към него конкретни ключови думи, линк към твой уеб сайт или изпишеш услугите, които предлагаш. 

9. Избери професионална профилна снимка

Вече не е нужно да наемаш професионалист, който да ти направи професионална снимка. Можеш да свършиш това и сам с твоя телефон.

Снимката ти следва да е професионална. Трябва да си подходящо облечен. Не използвай твои стари снимки, на които си в ресторант или пък с други хора, които следва да изрежеш. Просто застани пред някоя едноцветна стена в дома си и се снимай. 

Някои технически изисквания:

Желателно е да си с лице към естествен източник на светлина - като прозорец, например, както и да гледаш в камерата и да се усмихваш. И накрая, имай предвид, че според насоките на LinkedIn, лицето ти следва да заема около 60% от изображението.

10. Създай привличащо вниманието заглавие

Заглавието на твоя ефективен LinkedIn профил не следва да съдържа само наименование на работната ти позиция.

Използвай това пространство, за да съобщиш сбито с няколко фрази какъв професионалист си. Колкото по-конкретен си относно това, което те отличава от конкуренцията, толкова по-добре.

Опитай се да напишеш нещо, обхващащо твоята професионална идентичност - кой си като професионалист и какво искаш да правиш в бъдеще.

Пример

Квалифициран учител по химия, специализиран в практическото обучение | 10-годишен опит в изследователска лаборатория

11. Включи настояща месторабота, дори и да си безработен в момента

Когато специалистите по подбор търсят подходящи кандидати за работа в LinkedIn, една от информациите, която платформата използва при определяне кои профили да покаже, е настоящата ти позиция. И ако нямаш посочена такава в момента, може и да не се появиш в резултатите от търсенето.

Ако в момента си безработен, добави като последна месторабота позицията, които искаш да заемеш в бъдеще (напр. Маркетинг мениджър). А на мястото, на което следва да въведеш името на компанията, запиши: Търся нови възможности.

Така ще се появиш в резултатите от търсенето на кандидати, подходящи за маркетинг позиции без да заблуждаваш никого.

12. Попълни цялата информация в секция “Intro”

За да създадеш ефективен LinkedIn профил, не забравяй да попълниш цялата информация в началото му:

  • Location: Ако LinkedIn ти дава такава възможност, използвай фразата Metropolitan area, вместо да посочваш по-малък град. Така ще се появяваш в повече търсения. Ако пък искаш да се релокираш, посочи града, в който искаш да живееш и работиш. 
  • Industry: Можеш да избереш само една, така че ако нямаш предпочитания за конкретна индустрия, избери някоя ключова за теб и допълни останалите, от които се интересуваш, в секцията "About" по-долу.
  • Contact info: Добави своя имейл адрес, за да могат работодателите и специалистите по подбор да се свържат с теб. Телефонен номер се посочва предимно от професионалисти, продаващи услуги, а не от търсещи нова работа.

13. Използвай секция “About” умно

Секцията „About“ е мястото, където наистина можеш да покажеш своята личност и да споделиш историята си. Ето как да я структурираш:

  • Представи се. Кой си като професионалист и с какво се занимаваш? Каква добавена стойност носиш на компаниите, за които работиш?
  • Подчертай ключовите си умения, опит и постижения в кратък списък.
  • Призови читателя към действие, като го помолиш да се свърже с теб, за да обсъдите евентуални възможности за съвместна работа.

Използвай първо лице, ед.ч. и не се страхувай да говориш за това, което наистина има значение за теб в професионален план.

14. Покажи експертизата си в секция “Featured”

Точно под раздела „About“ се намира секция „Featured“. Тя ти позволява да качиш мултимедийни файлове, линкове, статии и публикации в LinkedIn. 

Споделянето тук на информация за твоята работа или теб като професионалист е чудесна възможност да покажеш уменията си в действие. И ако имаш сайт или онлайн портфолио, това е идеалното място за него.

15. Приспособи опита си за позицията, която искаш да заемеш в бъдеще

Въпреки че твоята автобиография трябва да бъде съобразена с всяка конкретна позиция, за която кандидатстваш, твоят ефективен LinkedIn профил следва да е съобразен с бранша, в който работиш или искаш да работиш, както и с ролята, която имаш или типа работна роля, която се надяваш да получиш

В описанията на работните си позиции наблегни на тези елементи от предишния си опит, които са най-подходящи за видовете работни места, които искаш да имаш в бъдеще.

Можеш също така да включиш конкретни проекти, както в раздела с трудовия ти опит, така и в специалната секция „Education“.

16. Говори за постиженията си, а не само за задълженията

Вместо просто да изброяваш задълженията си под всяка заемана от теб позиция в раздела с трудовия ти опит, опиши и твоите постижения. Всяко от тях трябва да описва не само какво си правил, но и как си го направил, какви са резултатите и как това е повлияло на екипа или компанията. 

Винаги, когато можеш, включвай подходящи ключови думи, за да покажеш какви умения си използвал и кога. Опитай се да опишеш количествено своя опит и постиженията си.

17. Добави линкове и интерактивно съдържание към твоя работен опит

Към всяка заемана от теб позиция можеш да добавяш линкове, изображения, видеоклипове и файлове. Използвай тази възможност.

Постави линк към сайта на твоята компания, проекти, по които си работил, или пък статии, които си публикувал. Това ще позволи на специалистите по подбор да видят нагледно работата, която описваш.

18. Информацията в твоето CV и в профилът ти в LinkedIn следва да е идентична

Твоето CV и твоя ефективен LinkedIn профил не трябва да се различават съществено. 

Предишните ти работни места, работодатели, образователни степени, лицензи и сертификати трябва да съвпадат. Както и датите. Иначе ще изглежда, че се опитваш да заблудиш потенциалните работодатели. 

19. Включи лицензи, сертификати, проекти и чужди езици, които владееш

Под секциите с трудовия ти опит и образованието ти има допълнително пространство, в което можеш да покажеш допълнителните си умения и постижения - секция "Accomplishments".

Владееш чужд език? Спечелил си награда или пък си написал статия за известно браншово издание? 

Добави тази информация. Така ще покажеш какво те прави уникален и различен от останалите професионалисти с подобен на твоя профил. 

20. Добави твоите умения навсякъде в профила си

Разпръсни уменията си в целия си профил. Не ги посочвай само в раздела „Skills & endorsements“.

Постави ги в контекст в раздела с трудовия ти опит. А най-подходящите и търсени твои умения включи и в секция „About” и в заглавието на профила ти.

В самата секция „Skills & endorsements“ пък можеш да изброиш до 50 умения. Разглеждащите профила ти обаче ще видят първоначално само първите 3 от тях, така че избери най-важните за тези места. 

21. Поискай силни, релевантни и актуални препоръки

Препоръките повишават доверието в теб като професионалист. Затова е чудесно, че платформата ти предоставя възможност да поискаш препоръки от хора, с които си работил в тясно сътрудничество.

Когато ги молиш за изготвяне на препоръка, не забравяй да им предоставиш насоки, които да им помогнат при създаването им и които да са в синхрон с историята, която искаш да разкажеш в профила си. Добре е те да знаят какви са твоите цели, както и какви умения и опит би искал да подчертаят.

22. Дай препоръки на твои контакти

Най-добрият начин да получиш препоръка е като преди това ти напишеш такава на човека, от когото я искаш.

Ако напишеш препоръка за колега, той вероятно ще ти върне услугата. Освен това е добра практика да помагаш на хората в твоята мрежа.

23. Обърни внимание и на секцията “Interests”

Разделът „Interests“ в долната част на твоя ефективен LinkedIn профил често се пренебрегва.

Следвайки обаче  няколко известни личности, компании или медии ти гарантира интересно и споделяемо съдържание в LinkedIn фийда ти.

Заяви интересите си като избереш и последваш тези хора и бизнеси, които ти харесват.

Съвети при използването на твоя ефективен LinkedIn профил

24. Ползвай настройките на профила си, за да контролираш видимостта му

Ако търсиш работа и се притесняваш кой може да види това, коригирай настройките на профила си.

Така информацията за това, че търсиш нова работа ще достига само до специалистите по подбор, регистрирали се като такива в платформата. И ще избегнеш неловката ситуация настоящият ти работодател да разбере, че искаш да напуснеш, от LinkedIn. 

25. Постави линк към твоя ефективен LinkedIn профил в CV-то си

След изготвянето на твоя ефективен LinkedIn профил, не забравяй и да започнеш да насочваш хората към него.

Добави линк към него в автобиографията си или в служебния си електронен подпис, ако организацията ти позволява това.

26. Стани активен потребител на платформата

Едва след като започнеш активно да коментираш публикации, да се ангажираш с други потребители и да създаваш съдържание в LinkedIn, ще видиш значително увеличение в броя на последователите ти, както и в прегледите на профила ти.

Активното използване на LinkedIn ще ти помогне да разшириш професионалната си мрежа, да бъдеш по-видим за твоите контакти и да научаваш първи за нови работни възможности.

27. Разшири мрежата си от професионални контакти

LinkedIn е мястото за изграждане и поддържане на професионална мрежа от контакти. Можеш да започнеш да я създаваш, като започнеш се свързваш - както с хора, които вече познаваш, така и с непознати за теб професионалисти, които биха могли да ти помогнат да израснеш кариерно. 

Добави в мрежата си всички твои настоящи и бивши колеги. Свържи се и с хора, които работят във фирми или на работни места, от които се интересуваш. Потърси и конкретен тип професионалисти, като въведеш ключови думи в полето за търсене.

Без значение обаче с кого избереш да се свържеш, добави кратко съобщение към поканата си за контакт и го персонализирай. Обърни внимание на профила на човека и бъди ясен защо искаш да се свържеш с него.

28. Използвай LinkedIn за кариерно развитие, не само за нетуъркинг

Повечето хора знаят, че LinkedIn е не само нетуъркинг платформа, но и място за обмяна на знания.

Потребителите говорят за наученото от тях в публикации, което води до дискусии сред професионалистите. Ако в твоята сфера има нещо ново, ще можеш да видиш какво мислят другите и ще можеш да се включиш в дискусията.

29. Публикувай постове редовно

Всички потребители в LinkedIn могат да създават публикации или статии в платформата. Тези публикации им помагат да изградят репутация на експерти.

Публикувай перспективата си за случващото се в твоята област или пък сподели мнението си по конкретна актуална професионалнa тема. Можеш дори да споделяш подходящи статии, на които си попадал другаде онлайн.

А ако все още не се чувстваш готов да създаваш свои собствени публикации, започни с коментиране. 

Избери интересни за теб експерти и лидери, от които се надяваш да научиш нещо ново. След това се ангажирай с техните публикации – харесвай ги и ги коментирай. 

30. Присъедини се към LinkedIn групи

Групите в LinkedIn са чудесен начин да намериш съмишленици, заемащи подобни на твоята позиция или работещи в твоя бранш. В тях можеш да обсъждаш професионални теми в по-фокусирана среда.

Избери няколко, в които има много членове, и поискай да се присъединиш. След това се опитай да бъдеш активен.

31. Не ползвай платформата, само когато търсиш нова работа

LinkedIn дава много предимства на хора, които не искат да сменят работата си - от поддържане на професионални контакти с други експерти в сферата до усвояване на нови умения, които да им помогнат в настоящата им работа.

Затова остани активен там, дори и вече да не търсиш нова работа. Освен възможностите за кариерно развитие и нетуъркинг, така ще улесниш следващо си търсене на работа.

Създай ефективен LinkedIn профил и започни да го ползваш активно. А ако имаш нужда от подкрепа при изготвянето му, ние сме на линия! Виж как можем да ти бъдем полезни.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!