Език на тялото по време на интервю за работа: 7 съвета

0  КОМЕНТАР/И

При търсене на нова работа има няколко задължителни стъпки, които трябва да преминеш - създаване на актуална автобиография и перфектно мотивационно писмо, например. Когато стигнеш интервюто за работа обаче, следва да се фокусираш върху представянето си и върху начините за създаване на отлично впечатление. Един от тях е твоят език на тялото по време на разговора ти с потенциалния работодател.

Ето какво трябва да знаеш за него, за да получиш предложение за работа.

More...

Какво е „език на тялото“ и защо е важен по време на интервю за работа?

Терминът „език на тялото“ включва всички наши жестове, мимики, поза, поведение и действия, когато общуваме с някого. Т.е. всички невербални сигнали, които отправяме.

Когато комуникираме, ние „четем“ езика на тялото на събеседника ни, и правим (съзнателно или не) стотици бързи преценки на всичко, което виждаме. Тези преценки оказват огромно влияние върху това дали ще харесаме и ще се доверим на дадения човек.

Те влияят силно и върху решението на работодателя дали ще наеме някого или не.

Това проучване, разглеждащо лицевата експресия и мимиките на кандидатите за работа по време на интервю, установява, че зрителният контакт и усмивката са особено важни за работодателите. В друго проучване, мениджъри заявят, че контакта с очите, изражението на лицето, стойката, ръкостискането и нервниченето са едни от най-показателните невербални сигнали по време на интервю.

Език на тялото по време на интервю за работа: 7 съвета

Тъй като чрез езикът на тялото можем да кажем много неща, следва да сме подготвени да изпращаме само подходящите за интервю за работа невербални сигнали.

Ето 7 съвета как да предадеш правилното съобщение чрез твоя език на тялото, говорейки с работодател.

1. Направи отлично първо впечатление

Интервюто ти започва веднага щом влезеш в сградата на фирмата. Затова следва да излъчваш увереност и уравновесеност през цялото време - не само, докато си в стаята за интервю.

Когато влезеш в офиса и се представиш на посрещащия те служител, увери се, че поддържаш зрителен контакт и бъди уверен. 


Ако те помолят да изчакаш, избягвай обичайното прегърбване над телефона си. Този вид език на тялото може лесно да се разтълкува като скука. Вместо това седни изправен в удобна позиция и се огледай около себе си.


И когато се срещнеш с интервюиращия, се представи с топла, искрена усмивка и здраво ръкостискане.

2. Носи удобни дрехи, аксесоари и обувки

Дискомфортът може да бъде много разсейващ, както за теб, така и за интервюиращия.

Новите обувки, колан или обеци, който пасват идеално на внимателно подбраните дрехи за интервюто ти, може да ти се струват чудесна идея, но ако са ти неудобни и ти създават дискомфорт, не е удачно да ги носиш.

Ако постоянно наместваш част от облеклото си или пък се местиш от поза в поза, защото обувките ти те убиват, това може да изпрати грешен сигнал, че си невротичен или неуверен.

3. Поддържай очен контакт

Когато говорим за език на тялото по време на интервю за работа, контактът с очи е от съществено значение. Той демонстрира твоята увереност в себе си и в твоите отговори. 

Контактът с очи стои в основата и на изграждането на ползотворни взаимоотношения и създаване на истински контакт със събеседника ти.

Интервюиращият ще се почувства ангажиран в това, което казваш, само ако го гледаш. 

Избягвай да се оглеждаш постоянно из стаята, да гледаш надолу или изобщо да не осъществяваш зрителен контакт, тъй като така ще изглеждаш притеснен или разсеян.

Поддържай постоянен контакт с очите по време на целия разговор, и особено в началото на всеки твой отговор.


От друга страна, ако постоянно гледаш интервюиращия в очите без каквато и да е промяна в изражението на лицето ти, ще изглеждаш втренчен и той може да те възприеме като агресивен и враждебен. 

4. Бъди фокусиран и слушай, за да разбереш

Съвсем естествено е да искаш да разкажеш на интервюиращия повече за постиженията си, които те правят идеалния кандидат за свободната позиция. Не забравяй обаче и да слушаш, когато ти задава въпроси, и да се ангажираш с това, което казва.

По време на интервю за работа, освен твоя опит и квалификации, работодателят оценява и междуличностните ти умения - как се държиш, когато не говориш.

Бъди фокусиран, нащрек, слушай внимателно и реагирай удачно на това, което чуваш.

Наведи се леко напред към интервюиращия по време на разговора ви. Това ще изпрати сигнал, че си отворен, заинтересован и увлечен в разговора.

Искреното кимване пък ще покаже, че слушаш, а лекото накланяне на главата на една страна, ще ти помогне да изглеждаш като човек, който е приятелски настроен и достъпен.

5. Поддържай добра поза

Позата на тялото при комуникация казва много на несъзнателно ниво: Уверен и ангажиран ли е дадения човек или е притеснителен и отстъпчив? 

Позата е и едно от първите впечатления, които оставяме у интервюиращия, и влияе силно върху начина, по който възприема това, което казваме.

Прегърбването и отпусната поза, например, може да се разтълкува като знак за липса на енергия и ниско самочувствие. Затова се увери, че седиш изправен, и се старай да държиш раменете си назад, а не нагоре.


От друга страна, прекалено скованата поза лесно може да бъде свързана с недружелюбност.


Опитай се да намериш баланса – стой изправен, но променяй от време на време позата си, докато говориш, кимаш и се усмихваш.

По време на интервю за работа, представителят на работодателя се опитва да разбере кой си ти не само като професионалист, но и като човек. Затова не се опитвай да прикриваш темперамента си, включително и жестикулирането, ако ти идва естествено отвътре. 

Някои кандидати се притесняват да изразят себе си и се опитват да подтиснат желанието си да ръкомахат, но така само рискуват да направят грешно впечатление. 

Жестовете са мощен инструмент, демонстриращ ангажираността ти. Те помагат на интервюиращия и да разбере по-добре какво казваш. Не се колебай да използваш ръцете си, за да общуваш ефективно и автентично.

Когато не говориш, поставяй ръцете си в неутрално положение и ги дръж неподвижни, за да избегнеш привличане на ненужно внимание към тях. Най-доброто място за това е на масата пред теб.


Ако пък си водиш бележки, оставяй химикала всеки път, когато приключиш със записване на нещо важно.

7. Приключи срещата позитивно и уверено

Увери се, че оставяш отлично впечатление в края на интервюто, независимо от това как смяташ, че е минало то.

Хората често сме собствените си най-лоши критици и няма да си направиш услуга, ако покажеш разочарование, като гледаш унило в краката си, докато се разделяте с интервюиращия. 

Просто повтори всичко, което вече направи и в началото на интервюто.

Усмихни се доброжелателно и топло, здрависай се с интервюиращия и му благодари искрено за отделеното време.

Постави стола си обратно там, където си го намерил при влизането си в стаята, и задръж раменете си назад, преди внимателно да затвориш вратата зад себе си.

Ако интервюиращия реши да те изпрати до изхода, опитай се да поддържаш енергията си висока. Задавай въпроси за фирмата или проведи учтив общ разговор за трафика или времето, например.

И дори и след като останеш сам, чакайки асансьора или транспорт пред офиса, опитай се да запазиш самообладание. Поне докато сградата не изчезне от погледа ти.

Език на тялото по време на дистанционно интервю за работа

Много работодатели преминават към провеждане на дистанционни интервюта за работа като част от процеса им по подбор.

За някои кандидати видео интервюто облекчава притеснението и безпокойството им. То обаче може да направи нещата и малко по-сложни.

Виртуалното интервю за работа може да е предизвикателство, поради факта, че невербалната комуникация е или трудна за виждане, или е по-лесно да бъде възприета и изтълкувана погрешно.

Ето как можеш да използваш твоя език на тялото по време на дистанционно интервю, за да предадеш посланието, че си подходящ за свободната позиция:

  • Позата ти е важна и по време на видео разговор. Затова не забравяй да регулираш височината на стола и ъгъла на камерата, така че да можеш да седнеш изправен и да ти е удобно.
  • Минимизирай и постави екрана, в който виждаш интервюиращия, точно до камерата на компютъра си, за да може, когато го гледаш, да симулираш истински контакт с очи.
  • Опитай се да не отклоняваш често поглед към бележките си или към други прозорци на екрана си.
  • Увери се, че си отстранил всички технически проблеми и проблеми с настройките и средата (като осветление, контрол на външния шум, и др.) преди самия разговор, за да не изглеждаш неподготвен.
  • Кимай и се усмихвай, за да покажеш, че слушаш, вместо да казваш на глас „Да“ или „Точно така“, за да не и заглушаваш неволно микрофона на интервюиращия и да пропуснеш нещо важно.
  • Не се страхувай да говориш с ръцете си, дори и по време на видео интервю. Просто се увери, че камерата ти е на подходящо разстояние, за да не изглеждат ръцете ти огромни, ако си прекалено близо.

Ако се притесняваш за предстоящото ти интервю, не забравяй:  Щом си стигнал дотук, значи вече си направил много добро впечатление по време селекцията на кандидатури и телефонното интервю.

Бъди уверен и използвай правилно езика на тялото си, за да получиш работата, която искаш.


Искаш да обсъдиш с професионалист търсенето ти на нова работа?

For Job Hunters предлага кариерни продукти и услуги, които ще ти предоставят полезна обратна връзка и ще отговарят на всички твои кариерни въпроси.

подготовка за интервю

Наръчник "Подготовка за интервю за работа"

Инструкции за подготовка за интервю + примерни отговори.

кариерна консултация

Професионална кариерна консултация

Разговор с кариерен консултант за решаване на проблем.

цялостна подкрепа

Професионална кариерна подкрепа

Професионална подкрепа до намиране на нова работа.


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!