Каква е идеалната дължина за мотивационно писмо?

Мотивационното писмо служи като въведение към вашата автобиография, като подчертава защо се интересувате от позицията и как можете да сте полезни на компанията. Затова то следва да е наистина ефективно. Каква обаче е идеалната дължина за мотивационно писмо? Колко дълго трябва да е то? И как можете да използвате най-добре пространството, с което разполагате?

Вижте в тази статия.

Каква е идеалната дължина за мотивационно писмо?

В проучване сред 205 професионалисти по човешки ресурси е установено, че 42% от тях предпочитат да четат  мотивационни писма между половин и 1 страница, а 40% предпочитат мотивационни писма, които са по-малко от половин страница. Само 18% казват, че предпочитат да получават мотивационни писма по-дълги от 1 страница.

Консенсусът е, че вашето мотивационно писмо трябва да бъде лесно прочетено за по-малко от 1 минута.

Затова и идеалната дължина на мотивационно писмо е:

 • По-малко от 1 страница
 • Съдържа 3 до 5 параграфа
 • Включва по-малко от 400 думи

Ако това ви се струва прекалено кратко, имайте предвид, че мотивационното писмо не следва да посочва всичко, което сте направили и можете да вършите.

Необходимо ви е съвсем малко място, за да се позиционирате като подходящия професионалист и да събудите любопитството на работодателя.

Как да включите всичко необходимо в 1 страница?

Ето няколко насоки, които ще ви помогнат да изготвите ефективно мотивационно писмо с идеалната дължина.

1. Структура на мотивационното писмо

Мотивационното писмо следва да е структурирано като есе - с въвеждащ параграф, няколко параграфа със същинската част и заключителен параграф.

 • Въведение (1 параграф): Началото на мотивационното писмо трябва да ангажира читателя и да покаже интереса ви към свободната позиция.
 • Същинска част (1-3 параграфа): Основните параграфи следва да се фокусират върху това как можете да сте полезни на работодателя. Тук споделете какви подходящи за свободната позиция умения и опит имате.
 • Заключение (1 параграф): В последния абзац на мотивационното си писмо благодарете за отделеното време и отново подчертайте интереса си към позицията.

2. Включете това, което е най-важно за работодателя

За да изготвите наистина ефективно мотивационно писмо, анализирайте кое е най-важното за тази позиция и съсредоточете текста на мотивационното си писмо върху това, което най-много интересува работодателя.

Прочетете внимателно обявата за работа и вижте кои са изискванията за заемане на позицията и какви умения и опит се повтарят.

Така ще идентифицирате ключовите умения и опит, необходими да си вършите работата отлично. Именно тях следва да включите в мотивационното си писмо.

3. Използвайте списъци (bullet points)

Използвайте изброяване в отделни точки, за да предадете накратко ключови части от информацията за вашите квалификации. Така няма да заемете твърде много място и ще улесните четенето на текста.

Пример

Ако решите да създадете раздел „Моята експертиза“, включете в него 3-4 точки, всяка с по 1 фраза или изречение. Освен ключовите за позицията умения и опит, тук можете да засегнете теми като вашия лидерски стил или уменията си за управление на проекти, например.

4. Форматиране

Придържайте се към стандартното, лесно за четене форматиране на файла. Най-общо това означава да ползвате:

 • Шрифтове като Arial, Helvetica или Times New Roman
 • Размер на шрифта между 10 и 12 pt
 • Нормални отстояния от текста до края на листа
 • Единични разстояния между редовете с допълнително разстояние между абзаците

5. Финална редакция

Ако мотивационното ви писмо се е получило твърде дълго, прегледайте го и премахнете всичко нерелевантно за свободната позиция.

Опитайте и да изчистите ползвания език:

 • Махнете фрази, като „вярвам“, „мисля“ и „смятам“. Вие не трябва да „вярвате, че можете да помогнете“ на компанията - вие можете да помогнете на компанията.
 • Премахнете и често ползваните клиширани фрази. Те не допринасят с нищо за доброто ви представяне, а просто заемат ценно място.

6. Следвайте инструкциите от обявата за работа

Съветите ни в тази статия са само насоки за изготвяне на ефективно и с идеална дължина мотивационно писмо.

При изготвянето му се съобразете преди всичко с изискванията на работодателя, посочени в обявата за работа, какво следва да съдържа то. Например:

 • Ако в обявата за работа се казва, че мотивационното писмо трябва да е с различна дължина, съобразете дължината му с изискваната в обявата.
 • Ако обявата за работа посочва, че мотивационното писмо трябва да включва информация, различна от посочената тук, включете именно нея.
 • И ако в обявата за работа изрично е написано, че не трябва да изпращате мотивационно писмо, то точно това следва и да направите.

Още полезни насоки за изготвяне на кратко и ефективно мотивационно писмо вижте в тази статия.

А ако имате нужда от подкрепа при изготвяне на идеалната кандидатура за работа, разгледайте как можем да сме ви полезни тук.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!