20 допълнителни придобивки, които служителите наистина харесват

0  КОМЕНТАР/И

Всички работещи, независимо в кой икономически сектор се намира работодателя им, искат да получават не само добро възнаграждение и да имат смислени задължения, но и да имат достъп до добри допълнителни придобивки.

Представяме ти 20 допълнителни придобивки, които и български, и международни компании използват, за да привлекат и задържат служителите си.

И които работещите наистина харесват.

More...

1. Възможности за професионално развитие

Осигурените от работодателя възможности за професионално развитие на работното място - чрез провеждане или заплащане на професионални обучения, повишаващи квалификацията, или чрез осигуряване на възможности за участия в браншови конференции, и др. - са едни от най-желаните допълнителни придобивки от служителите.

2. Заплащане на професионално обучение

Служителите ценят високо предоставените им възможности да участват в изцяло платени от работодателя им сертификационни или магистърски програми, както и в други акредитирани програми за професионално обучение по техен избор.

3. Кариерно консултиране на работещите

Истински мотивираните служители са наясно със собствените си възможности и кариерни цели. И се съобразяват с тях, преминавайки през различните етапи от професионалния си живот.


Именно за да подпомогнат работещите в такива моменти и да им осигурят наистина качествени възможности за израстване, отговорните работодатели предлагат кариерно консултиране на служителите си.


При възникнал проблем или пък желание за заемане на по-висока позиция, например, те могат да се обърнат към външен за фирмата експерт, който да им даде независимото си мнение и да ги насочи как да постъпят. И така да подпомогне кариерното им развитие вътре в компанията.

4. Нисколихвени или безлихвени заеми

Някои компании предлагат на служителите си нисколихвени или безлихвени заеми за различни цели – закупуване на автомобил, жилище, техника, за ремонт, и т.н.


Работодателите впоследствие лесно удържат част от месечното възнаграждение на служителя като „вноска по кредита“ до пълното му изплащане.


А служителят получава лесен и значително по-евтин достъп до средствата, които са му нужни в момента.

5. Детска градина на територията на офиса/ финансиране на таксите за детска градина

Детските центрове на територията на компанията или заплащането на таксите в близко намиращо се детско заведение са чудесна допълнителна придобивка за работещите родители.


Когато не се налага да пресичат града сутрин и вечер, и да бързат, за да стигнат навреме, те имат възможност да си вършат работата по-фокусирано и без излишен стрес. 

6. Стипендии за обучение за децата на служителите

Някои компании предоставят годишни стипендии за обучение на децата на служителите си, като избират кого да спонсорират на база на работното представяне на кандидатстващия за стипендията родител и на база успеха на детето му.


Това е една от чудесните допълнителни придобивки за всички работещи с по-големи деца, които продължават да имат нужда както от допълнителни финансови средства, така и от сигурно работно място, на което да ги изкарат.

7. Неограничен брой дни платен годишен отпуск

Една от най-желаните допълнителни придобивки за служителите е получаване на правото за ползване на неограничен брой дни платен годишен отпуск.


В този случай, служителите обикновено следва да имат изработени определено количество работни часове или дни, за да се възползват от правото си на отпуск.


Това е особено ценна опция в силно динамични технологични компании, в които служителите имат навика да работят постоянно и извънредно, и да изпадат в състояние на бърнаут

8. Възстановяване на разходи след годишен отпуск

Някои работодатели предлагат на служителите си опцията да им възстановят определен % от разходите им за транспорт, храна и нощувки, които са направили по време на годишната си ваканция.


Така те насърчават служителите да ползват отпуска си, за да си починат наистина и да се върнат на работното си място заредени с енергия за пълноценна работа, а не просто да си останат вкъщи, поради липса на достатъчно средства за истинска ваканция.

9. Избрани от служителите доброволчески програми

Социално отговорните работодатели, които искат да са наистина полезни, инициират сами собствени доброволчески програми, насочени към подпомагане на кауза, избрана от служителите им.


Така работещите за тях усещат, че гласът им има значение, както и че правят нещо полезно за града си, за обществото или за планетата. 

10. Придобивки за участниците в доброволчески програми

Има и работодатели, които възнаграждават служителите си с допълнителни дни отпуск, ако участват в каквито и да било доброволчески програми и инициативи в свободното си време.


Предоставят им и възможност да превеждат директно от възнаграждението им месечни дарения за избрана от тях кауза, като обикновено фирмата удвоява сумата, която служителите даряват.

11. Кариерно подпомагане на освободените служители

Едни от важните допълнителни придобивки са услугите по кариерно подпомагане на освободени служители, които работодателите им предоставят при съкращаването/ освобождаването им.


Така, когато компаниите, предоставящи кариерни услуги като допълнителна придобивка, решат да съкратят свой служител, те заплащат изцяло последващото му кариерно консултиране и подпомагането му да си намери нова работа.

12. Ползване на корпоративните отстъпки

Работодателите ползват различни доставчици – туристически агенции при организиране на командировки, телекомуникациони компании за осигуряване на служебни телефони и техника, и др. Много от тези доставчици им предлагат продуктите и услугите си с големи корпоративни отстъпки.


Някои работодатели предоставят тези отстъпки директно на служителите си, като им дават възможност да закупят свой личен телефон, телевизор или да ползват различни услуги на доста по-ниска от обичайната за краен клиент цена. 

13. Карти за отстъпка

Едни от доста разпространените допълнителни придобивки са корпоративните карти за отстъпки в различни търговски обекти и спортни зали.


Най-често срещани са картите за отстъпка при посещение на фитнес зали, при покупка на очила, дрехи, храни и напитки.

14. Безплатни услуги, свързани с лична грижа

Тези допълнителни придобивки все още не са често срещани, но има и работодатели, които ги предлагат.


Те подсигуряват веднъж месечно на служителите си различни услуги, свързани с личната грижа, като например фризьор, масаж и дори химическо чистене. По този начин спестяват и време, и пари на работещите за тях.

15. Зала за спорт на територията на офиса

Засега тези допълнителни придобивки се предоставят предимно от технологични компании.


Те осигуряват помещение и фитнес оборудване, което служителите могат да ползват на територията на офиса. Освен фитнес, тези зали за спорт могат да предлагат и ежеседмични йога класове, например.

16. Здравословни безплатни храни и напитки

Освен възможността за движение и постоянния достъп до чист въздух и светлина, достъпът до здравословни храни и напитки също е в основата на доброто здраве и благополучието на служителите.


Компаниите, които държат на служителите си и искат те да са здрави и работоспособни, им осигуряват ежедневно безплатни и здравословни храни и напитки.

17. Безплатна фирмена библиотека

Някои компании предоставят напълно безплатно разнообразие от професионална литература и периодични издания на служителите си, за да бъдат те в крак с всички новости в професионалната си сфера.


След като прочетат това, което ги интересува, служителите връщат вестниците, списанията или книгите обратно във „фирмената библиотека“. 

18. Семейни събития

Все повече компании организират ежегодни събития за служителите и техните семейства. Тези събития обикновено се провеждат под формата на фирмени пикници през лятото, барбекю следобед или семейни събирания за Деня на детето.


Така, освен че предоставят чудесна възможност за сплотяване и физическа активност, работодателите демонстрират, че ценят служителите си и техния личен живот.

19. Събития за сплотяване на екипа

В някои компании, освен обичайния „тиймбилдинг“, сближаването на служителите е и ежеседмично събитие.


Тези работодатели обикновено организират кратко събиране, например всеки петък, в което служителите споделят домашно приготвената от тях храна, по едно питие и разпускат за половин-един час заедно, без да има предварителна организация на всяко тяхно действие. 

20. Стая за игри

Някои компании предоставят на силно натоварените си служители възможност да освободят ума си за момент чрез игра.


Те определят една от стаите в офиса само за „игри и почивка“ и в нея осигуряват електронни игри, джаги, маса за пинг-понг, бордови игри или други забавни активности, които могат да се извършват в затворено помещение.


Служителите са свободни да посещават залата, когато решат, че имат нужда от разпускане.

P. S. Купоните за храна не са допълнителна придобивка, а част от месечното възнаграждение, предоставено под друга форма. Затова не сме ги посочили като допълнителна придобивка в тази статия.

Служебният компютър, телефон и автомобил също не са допълнителни придобивки, а средства и ресурси, чрез които си вършиш работата качествено.

Пропуснахме и допълнителното здравно осигуряване, тъй като смятаме, че то е необходимост, а не нещо, което работодателите следва да избират да предоставят или не.

И накрая, гъвкавото работно време и дистанционната работа са нещо, което служителите предпочитаха да имат като възможност и преди пандемията. Поради понякога задължителния характер на работата от дома в последните 2 години обаче, това условие на труд вече следва да е част от начина ни на работа, а не допълнителна придобивка.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!