Изкарай допълнителни доходи: 15 идеи за собствен страничен бизнес

В настоящите несигурни времена, породени от поредица различни кризи, вероятно много хора се чудят как да изкарат допълнителни доходи. Било то защото сегашните месечни постъпления в бюджета им са недостатъчни или защото искат да спестят пари за бъдещ проект. Или пък искат да стартират нещо свое в бъдеще и трябва да започнат отнякъде.

Ако и ти си част от тях, виж основните опции за изкарване на допълнителни средства, които имаш в момента. А след това избери най-подходящото за теб и действай.

More...

Как да решиш какво точно да правиш?

Преди да изброим видовете работа, с която можеш да изкараш допълнителни доходи, нека видим накратко как да избереш най-подходящата за теб.

Намери отговор на следните въпроси:

 • Какви професионални умения и таланти имаш? Ако стартираш с това, което вече знаеш и можеш да правиш, няма да има нужда да инвестираш пари в обучения и квалифициране. И можеш да започнеш веднага.
 • Имаш ли необходимото оборудване? Прегледай всички инструменти и техника, които са ти необходими за вършенето на допълнителната работа. Ако вече ги имаш, дори и да са непрофесионални, стартирай с тях. Ако все пак ти е абсолютно необходимо нещо, което нямаш, обмисли закупуването на нещо евтино и практично. На първо време това ще е напълно достатъчно.
 • Колко бързо ти трябват допълнителните доходи? Някои начинания могат да започнат почти веднага да ти докарват приходи (напр. фризьорски услуги), докато за други се изисква време (напр. монетизиране на уеб сайт). Освен това при някои начинания приходите ти ще са сезонни (напр. фотограф на сватби), докато при други – относително постоянни (напр. консултиране).
 • Кои онлайн платформи ще са ти от полза? Ако продаваш услуги или пък препродаваш стоки, то съществуват платформи, където можеш да привличаш лесно потенциални клиенти. Например, Etsy е подходяща платформа за творящите собствени стоки, а Upwork - за фрийлансъри. Избери подходящите за твоите услуги и умения.
 • Има ли достатъчно хора, които се нуждаят от услугите/ продуктите ти? Има ли пазар за това, което ще правиш? Има ли достатъчно хора, които ще искат да ти платят за него? Може и да няма смисъл да хвърляш енергия и усилия в посока, която няма да ти донесе желаните допълнителни доходи.

Чак след като имаш някаква яснота, нека видим и какво би могъл да правиш, за да увеличиш приходите си.

15 идеи - допълнителни доходи

15 идеи за страничен бизнес, с който да изкараш допълнителни доходи

1. Домашни ремонти

Ако имаш уменията да извършваш различни домашни ремонти – ВиК услуги, поставяне на плочки в банята, боядисване или пък електро услуги, например – стартирай предлагане на такива услуги в свободното си време.

Хубавото тук е, че те винаги са търсени и е почти сигурно, че ще има клиенти, склонни да платят добре за труда ти.

2. Ремонт на уреди и техника

За тези умения също има пазар. 

В зависимост от това какво точно можеш да правиш, може да става въпрос за ремонт или профилактика на различни уреди, бяла техника, машини, електроника и компютърна техника. Дори ръчни часовници.

3. Козметика и грим

Ако имаш квалификации и талант в тези области, това е добър вариант за изкарване на допълнителни средства. Особено по време на сезона на сватбите и баловете, а и за всеки друг празничен повод.

4. Фризьорство

Всички се нуждаем от тези услуги. Това, наред с детските дрешки и играчки, е бизнес, който никога няма да умре.

Затова, ако можеш да подстригваш/ боядисваш и имаш такъв талант, няма нищо по-лесно от това да го правиш от вкъщи в свободното си време.

5. Шиене

Имаш талант да шиеш? Обичаш да преправяш дрехи или пък да сътворяваш различни неща от парче плат?

Обмисли предлагане на такива услуги – шиене/ преправяне по поръчка на дрехи, завеси, спално бельо, … 

6. Изработка на бижута, сувенири, аксесоари и предмети

Ако имаш талант за ръчна изработка на бижута, сувенири (напр. мартеници, значки, и т.н.), картички, уникални чанти или обувки, стартирай собствено мини производство в свободното си време. И ги продавай на малки бутикови магазинчета или пък онлайн в Etsy и Facebook Marketplace, например.

Ето един добър такъв български пример със собствен електронен магазин: Сапунтамара.

7. Фотография

Ако пък талантът и страстта ти е фотографията, вероятно вече знаеш, че винаги има нужда от услугите ти. Особено в определени сезони и за конкретни събития.

Освен това, паралелно можеш да продаваш и снимките си в специализираните за това сайтове – Shutterstock, iStock Photo (Getty Images), Adobe Stock и много други.

8. Видеография

По подобие на фотографа, ако имаш талант за разказване на история, но не чрез фотоапарат, а чрез камера, то има нужда и от твоите услуги за всякакви празнични поводи.

Хубавото тук е, че спокойно можеш да съчетаеш тези инцидентни събития, носещи добър приход, с постоянни допълнителни доходи от YouTube канала ти, например. И за двете ще ползваш камерата си.

9. Монетизиране на блог/ уеб сайт

Помисли какви хобита имаш и какво обичаш да правиш. След това насочи сайта/ блога си към тази сфера. Така ще имаш почти неизчерпаеми идеи за създаване на съдържание (статии), тъй като темата ще ти е интересна.

След като го създадеш  и той вече има някакво съдържание в него, което привлича посетители, имаш избор между няколко начина да печелене на допълнителни доходи от него.

Ето основните:

 • Афилиейт маркетинг (промотиране на подходящ за темата на сайта ти чужд продукт или услуга срещу комисионна)
 • Коопериране с други бизнеси и сайтове – гост постове, статии, промотиращи другия бизнес, и т.н.
 • Реклами от различни рекламни мрежи, като напр. Google
 • Продажба на твои собствени услуги и продукти

10. Монетизиране на YouTube канал

Ако пък имаш талант да говориш добре пред камера и страст за нещо (дори и това да са видео игри), стартирането на YouTube канал и привличането на максимално голяма аудитория ще ти позволи да изкарваш постоянни допълнителни средства от рекламите във всяко твое качено видео.

Имай предвид, че следва да си постоянен и че това начинание отнема време. Колкото по-голяма аудитория имаш, толкова повече пари ще изкарваш. Това естествено означава, че трябва постоянно да инвестираш време в произвеждане на нови и интересни видеа.

11. Консултиране/ коучинг

Имаш страст да обучаваш, а и притежаваш търсено знание, което да предложиш? Започни да предлагаш консултантски услуги.

Вероятно ще ти необходим един елементарен уеб сайт и/или профил в удачната за потенциалните ти клиенти социална мрежа.

Но това е нещо, за което следва да мислиш едва след като установиш какви точно услуги да предложиш. И то такива, за които хората да искат да платят.

Ето някои идеи:

 • фитнес/ йога треньор
 • сесии за личностно израстване
 • стратегически маркетинг – консултации

Проучи първо обаче дали не ти е необходима някаква квалификация за избраната от теб дейност.

12. Преподаване на частни уроци

Ако имаш талант, който се търси под формата на частни уроци, стартирай преподаване в дома си. Или още по-лесно – онлайн, ползвайки например Zoom.

Разбира се, можеш да обмислиш и вариант да предлагаш уроците си под формата на електронни обучения в твой сайт.

Освен обичайните уроци за ученици (присъствени или онлайн), има и доста други възможности, като например вокални уроци, уроци за усвояване на музикален инструмент или пък рисуване.

13. Фрийлансинг (работа на свободна практика)

Това е и най-лесния и сигурен начин за стартиране на нещо твое. Стига да имаш умения за създаване на нещо/ предоставяне на услуга, която се търси.

Най-търсените умения у работещите на свободна практика са уеб дизайн и маркетинг в социалните мрежи.

Но възможностите тук за изкарване на допълнителни доходи са много. Ето само някои от опциите:

 • поддържане на уеб сайтове
 • копирайтинг (създаване на текстове за конкретни платформи)
 • поддържане на профили в социални мрежи
 • създаване на видеа

За да стартираш собствен страничен бизнес на свободна практика се нуждаеш само от едно нещо: клиенти!

Потърси потенциални клиенти, които се нуждаят от услугите ти, във freelance.bg, fiverr.com или upwork.com, или пък в социалните мрежи.

14. Дропшипинг

Дропшипингът е метод за изпълнение на поръчки, който не изисква от теб да поддържаш продукти на склад. Вместо това, онлайн магазинът ти продава продукт и предава поръчката за продажба на доставчика, който го произвежда/ продава. Той изпраща поръчания продукт на клиента.

Т.е. продаваш чужди стоки срещу комисионна, без да ги поддържаш на склад и да се занимаваш с доставката.

15. Препродажба

И накрая, нещо което почти всеки би могъл да прави: купуване и препродаване на стоки – дрехи, обувки, аксесоари, козметика, книги, техника, …

Идеята тук е да намериш стоки на ниски цени, които след това да препродадеш срещу относителна печалба на клиенти, които са склонни да платят крайната цена.

Най-лесно е първоначално да се фокусираш върху една-единствена група стоки. А ако потръгне, можеш лесно да разшириш асортимента си след това.

Необходима ти е онлайн платформа, през която да продаваш – твоя (собствен онлайн магазин) или чужда (Amazon Marketplace, eBay, Facebook Marketplace, eMag, OLX).

Промотиране на услугите ти

За да стартираш и поддържаш успешен страничен бизнес, носещ ти допълнителни доходи, следва и да промотираш услугите си (първоначално безплатно) поне по 1 от следните начини:

 • Социални мрежи

Избери една или две, подходящи за услугите, които предлагаш.

Instagram е подходяща за снимки, бижута, прически и всякакви услуги, чиито резултат може да се представи визуално. Facebook – за продажби или услуги за дома. TikTok – за демонстриране на физически труд/ резултат от него или пък певчески талант. А LinkedIn - при предоставяне на бизнес услуги.

 • Собствен сайт

Ако можеш да отделиш малко средства за създаването му, онлайн място пълно само с това, което можеш да правиш, включително и препоръки от доволни клиенти, не е лоша идея.

Така ще имаш и винаги подръка линк, който да споделяш в интернет с потенциални клиенти.


Това са само няколко идеи за страничен бизнес, чрез който да изкарваш допълни доходи. Разбира се, съществуват още безброй идеи (напр. претапициране на мебели), които пропуснахме.

Имаш обаче ориентир какви са стъпките, които да предприемеш:

 • Обмисли какво можеш да правиш добре или какви таланти имаш.
 • Прецени дали услугата/ продукта ти ще се търси.
 • Реши как ще предоставяш услугата/ продаваш стоката.
 • Рекламирай уменията си.
 • Изкарай допълнителни средства.

Кой знае – може това твое странично начинание да се превърне в истински печеливш бизнес след време.


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!