Използвай твоя доброволчески опит, за да допълниш автобиографията си

Имам над 10 години професионален опит в маркетинга и има доста точки, които мога да включа в автобиографията си. Но едно нещо никога не пропускам - моя доброволчески опит.

Често разговорът ми с потенциални работодатели се отклонява в посока на благотворителната дейност и знам, че тя ме отличава. Затова мисля, че най-голямата грешка, която можеш да направиш, е да изключиш доброволческия си опит от автобиографията си.

More...

доброволчески опит

“Ако не ти плащат, няма значение.” Дали е така?

Съществува мит, че неплатената работа няма място в автобиографията ти. 

Но ако добавяш информация за образованието си, неплатения си стаж или студентските си проекти, защо да не включиш и твоя доброволчески опит?

В края на краищата той може да е значително по-релевантен към търсената нова позиция, отколкото стаж, състоящ се от носене на кафета и правене на ксерокопия.

Твоят доброволчески опит ще открои автобиографията ти

Според изследване на Deloitte, 82% от работодателите предпочитат кандидати с доброволчески опит. 

Те вярват, че неплатената работа изгражда лидерски и комуникативни умения, оформяйки силен характер. Нещо повече - те харесват този вид работа толкова много, че често са склонни да пренебрегнат някои недостатъци в опита на кандидата, ако той е бил доброволец.

Така че твоята доброволческа работа може да компенсира липсата на трудов опит или неоптимални оценки в университета.

Въпреки всички тези данни обаче, само 1 на 3-ма трима търсещи работа споменава какъвто и да било неплатен доброволчески опит, когато кандидатства за работа.

Което, всъщност, е добра новина за теб.

Включването на обществено полезна дейност и доброволчески опит в автобиографията ти ще ти помогне да се откроиш от останалите кандидати.

Какво казва доброволческата дейност за теб?

Автобиография с доброволчески опит казва много на работодателя за теб:

  • Ти си активен. Не чакаш работата да дойде при теб, а започваш да работиш при първа възможност. Малко хора са склонни да работят без заплащане, но ти запретваш ръкави пред такова предизвикателство.
  • Мотивираш се най-вече от резултати. Готов си да жертваш свободното си време и личните си ресурси, за да извършиш нещо добро. Всичко това си струва, когато постигаш резултати и променяш света около себе си.
  • Ти искаш да помагаш на своята общност и вярваш, че промяната зависи от всеки.
  • Имаш и други умения, освен професионалните. Отличаваш се с амбиция и лична мотивация, която помага при реализиране на всяко професионално начинание.

Но само да добавиш думата “доброволец” в автобиографията ти не е достатъчно. Трябва и да вплетеш твоя доброволчески опит в цялостната история на кариерата си досега.

Как да накараме доброволческия опит да ни се отплати?

Може да съм те накарала да смяташ, че доброволческият опит автоматично ти гарантира предложение за работа. Всъщност, трябва да се съобразиш с няколко ключови фактора.

Първо, обвържи твоята доброволческа работа с професионалното ти развитие.

Посочи какви са ключовите ти постижения и какви уроци си научил.

Може би си амбициозен маркетолог и си създавал дигитални кампании за организация с нестопанска цел? Дори ако връзката с позицията, за която кандидатстваш да не е толкова директна, обясни какво си научил от доброволческия проект по отношение на организиране на работата ти, спазване на срокове или работа в международен екип. 

Какъвто и да е опитът ти, постарай се да го съотнесеш към изискванията или задълженията на позицията, за която кандидатстваш.

Второ, фокусирай вниманието не върху задълженията, а върху постигнатите резултати.

Скромното “Работих като доброволец за Сдружение АБВ” не дава много информация, но “Осигурих 5 златни спонсори за благотворителния маратон на АБВ” звучи чудесно!

Като посочиш конкретните резултати от работата си, ще насочиш лесно разговора към личните черти, които са ти помогнали да постигнеш всичко дотук.

Всъщност, това е и ключът към всяка отлично изготвена автобиография.

Никога не е късно да започнеш

Доброволческата работа може да бъде от огромна стойност за теб, особено ако нямаш много опит в желаната професионална област или ако искаш да се преквалифицираш.

Много по-лесно е да предложиш неплатена помощ на организация в нужда, отколкото да си осигуриш стаж в голяма компания. Като бонус, в малка благотворителна организация ще имаш много повече и по-отговорна работа, което ще ти помогне да демонстрираш резултати много по-бързо.

Така че намери проект, който ти е интересен, и предложи услугите си за каузата! Това ще ти донесе не само още съдържание за автобиографията ти, но и много позитивни емоции.

Ако не можеш напълно да си представиш как изглежда автобиография, разчитаща основно на доброволчески опит - ето един пример, който потребител на Enhancv наскоро сподели с нас.


Автор на статията: Василена Вълчанова

доброволчески опит

Василена Вълчанова е специалист по дигитален маркетинг и е част от екипа на платформата за създаване на автобиографии Enhancv

Отделя от свободното си време за организиране на популярни научни събития с името Ratio.

Василена се занимава с доброволчески инициативи още от 2012 година и вярва, че те могат да научат всеки на много ценни неща.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!