Дистанционна работа: 6 позиции, на които можеш да работиш от вкъщи

За много хора работата от дома им (т.нар. дистанционна работа) е работата-мечта.

Да работиш от вкъщи си има своите предимства - липса на ежедневни изнервящи пътувания в натоварен трафик и възможност да работиш от комфорта на дома си, пиейки кафе в най-удобните си дрехи.

Дистанционната работа обаче си има и недостатъци. И най-големият от тях е многото възможности за разсейване и отвличане на вниманието ти. 

Затова работата от вкъщи изисква голяма дисциплинираност и умение за продължително фокусиране върху задачите ти.

Все повече компании предлагат дистанционна работа за позиции, при които това е възможно. Виж кои са най-често срещаните 6 позиции, за които работодателите в България предлагат дистанционна работа.

More...

Дистанционна работа: определение

дистанционна работа - определение

Когато работодател предлага дистанционна работа, това означава, че служителят ще работи с предоставен му софтуер и ще извършва работните си задачи изцяло от вкъщи (или където се намира в момента) без да се налага да ходи до конкретно работно място.

Хората, работещи дистанционно, получават месечно възнаграждение и ползват всички допълнителни придобивки, както и всички останали техни колеги, работещи в офиса. Работещите от вкъщи следва да спазват и отговорностите си, като например да работят по 8 часа на ден. 

При дистанционната работа, за разлика от тази на свободна практика, извършващите я ползват всички предимства, които трудовия договор предоставя, и са длъжни да спазват работното си време и крайните срокове.

Единственото, което нямат, е работно място в офис.

6 позиции, на които можеш да работиш дистанционно

6 дистанционни позиции

Има няколко работни функции, които позволяват служителите да извършват работата си дистанционно.

Имайки предвид и бума на онлайн търговията, и навлизането на ИТ и аутсорсинг компании на пазара на труда в България, не е учудващо кои са те.

1. Обслужване на клиенти

Големите международни компании продължават да пренасочват своите оперативни функции, включително и тези, свързани с обслужване на клиентите им, в България.

Тази функция обикновено обединява позиции, свързани с приемане на оплаквания и разрешаване на проблеми на клиенти, намиращи се в други държави, и предполага владеене на поне един чужд език.

2. Телемаркетинг и продажби

Продажбите или сключването на първоначални сделки по телефон са важни за някои индустрии.

И тъй като тази работа лесно може да бъде извършвана от вкъщи и така да се спестят разходи за физическото присъствие на служителя в офиса, то има компании, предлагащи дистанционна работа, свързана с телемаркетинг.

3. Обслужване на онлайн магазини

Онлайн продажбите набират скорост в България, и естествено, и наличието на онлайн платформи за продажби паралелно с тях.

Един онлайн магазин може да бъде обслужван изцяло дистанционно, затова и има множество такива свободни позиции в момента.

Функцията предполага служителите да имат основни познания за поддръжка на уебсайт и опит в администрирането на продажби.

4. Копирайтинг

До скоро повечето създатели на съдържание бяха предимно на свободна практика, и си изкарваха прехраната, работейки за множество клиенти.

На сегашния пазар на труда обаче вече има и постоянна работа на трудов договор за тях. Особено, ако имат умения за създаване на съдържание и на друг език, освен български.

Много компании, обикновено онлайн магазини, онлайн медии или специализирани сайтове, наемат на трудов договор копирайтъри, които работят дистанционно.

5. Програмиране

Тъй като компютърните технологии стават все по-разпространени в нашето общество и компаниите харчат все повече средства в тази сфера, търсенето на висококвалифициран компютърен труд нараства.

Стигна се до момент, в който броят на такива специалисти, търсещи работа, не е в състояние да отговори на търсенето им. Затова и компаниите се надпреварват да им предлагат разнообразни допълнителни придобивки.

Едно от преимуществата на подобна позиция, е че може да бъде извършвана изцяло дистанционно. И професионалистите, работещи в сферата, се възползват от това.

6. Въвеждане или анализ на данни

Съществуват и работодатели, предлагащи дистанционна работа, свързана с въвеждане на данни или с обработката и анализа им.

Естеството на работата не предполага присъствие в офис, затова и работодателите се преориентират към предлагане на този тип работа от вкъщи.

За финал

С наличието на необходимата технология за контрол на дейността на служителите, извършващи дистанционна работа, все повече работодатели започват да предлагат такива възможности.

И докато работата от дома има доста предимства за работодателите, то тя не е за всеки работещ.

Преди да кандидатстваш и да приемеш дистанционна работа, прецени внимателно дали ще имаш необходимата самодисциплина и самоконтрол, за да я вършиш добре и в поставените ти срокове.

Успех!


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!