Дигитални умения

0  КОМЕНТАР/И

Притежаването на дигитални умения е високо ценено на почти всяко работно място в настоящия момент.

И това се дължи не само на принудителната ни дистанционна работа от вкъщи, но и на еволюцията на обществото и дигиталната икономика, към която вървим с бързи темпове.

Компаниите осъзнават, че тези умения са жизненоважни за поддържане на успешен бизнес – особено тези, които искат да продължат да са печеливши не само офлайн, но и онлайн. Затова и продължават да търсят все по-широк набор от дигитални умения у кандидатите.

Виж какво представляват дигиталните умения, кои са те и как можеш да ги придобиеш, за да имаш още по-голям шанс да започнеш нова работа – дори и в ситуация на извънредно положение и пандемия.

More...

Дефиниция за дигитални умения

определение за дигитални умения

Дигиталните умения представляват знанията и способността да се използват подходящите дигитални инструменти за оценяване, използване, споделяне и създаване на съдържание с помощта на информационните технологии и интернет.

Те са както технически, свързани с разбиране и използване на дигитални системи, инструменти и приложения, така и умения за ефективна обработка на информация.

Дигиталните умения и работната среда

работно място

Вече почти всяка офис дейност може да се извърши по-ефективно чрез дигитални инструменти или дистанционно, от всяка точка на планетата.

Затова и използването на дигитални умения на работното място го правят по-свободно и по-креативно място за служителите.

Но те имат предимства и за работодателите.

Повишена продуктивност

Служителите, използващи дигитални умения, са по-продуктивни на работното си място.

Пример

Електронните документи могат да бъдат създадени, съхранявани и достъпвани по-ефективно от всички, притежаващи знанията и уменията за това, отколкото да се губи енергия и време за съхранението и намирането им в хартиен архив.


А бързината и по-голямата точност неизбежно водят до повишена продуктивност.

Следователно, все по-голямо ще е търсенето на служители, които наистина могат да дадат конкурентно предимство на работодателя си, използвайки дигиталните си умения.

Нов начин на работа

Технологичният напредък или пък здравна криза, като настоящата, ще продължат да създават потребност от нови начини на работа – онлайн или дистанционно, използвайки нови технологии и инструменти. 

Компаниите, които предприемат дигитална трансформация и приемат неизбежните промени, които тя носи, ще имат по-доволни служители, желаещи да си сътрудничат и да създават продукти, използвайки по-ефективни инструменти.

Увеличени приходи

Традиционните форми на продажби и маркетинг остаряват бързо. Потребителите вече са изцяло онлайн или най-малкото ползват различни дигитални инструменти за пазаруване. 

Затова и повечето компании разпознават необходимостта от силно присъствие в интернет с цел увеличаване на приходите си.

Потенциалните клиенти консумират онлайн съдържание преди да решат дали да купят конкретен продукт или не. И ако компаниите искат да увеличат приходите си, те трябва да са там, където са техните клиенти – онлайн, използвайки дигитални умения за ангажиране, убеждаване и стимулиране на потребителите си.

Отлични взаимоотношения с клиентите

Клиентите прекарват все повече време онлайн. Бизнесът трябва да отговори на това тяхно поведение и да изгради взаимоотношенията си с тях чрез различни канали - имейл, социални мрежи, мобилни приложения, и др.

Затова и за работодателите е важно техните служители да притежават правилните дигитални умения и „етикет“, за да гарантират, че онлайн изживяването на клиентите им ще е положително.

Сфери, изискващи притежаване на дигитални умения

приложение на дигиталните умения

Ето някои от сферите, за които в момента се изискват отлични дигитални умения са:

  • Програмиране
  • Дигитален маркетинг
  • Уеб дизайн
  • Копирайтинг
  • Мениджмънт
  • Обслужване на клиенти
  • Търговия на дребно
  • Продажби

В близко бъдеще обаче почти всички работни места ще изискват владеене на дигитални умения. Затова е важно да знаеш кои са те и как да ги придобиеш или усъвършенстваш.

Списък с важни дигитални умения

списък с дигитални умения

Знанието как да получиш достъп до файлове в Google Drive или как да направиш дребна промяна в CSS кода на уебсайт са дигитални умения, които все повече се търсят.

Няма обаче как да се посочи кои дигитални умения са базови и ще ти трябват на всяко работно място, и кои не. Дигиталната грамотност е като чужд език - колкото повече дигитални умения притежаваш, толкова по-добре ще можеш да го говориш.

Все пак, ето кои са най-търсените в момента дигитални умения:

1. Програмиране

В основата на всеки технологичен продукт или дигитална услуга е програмирането. То е от жизненоважно значение и за развитието на нови технологии, като добавена реалност (augmented reality) и виртуална реалност (virtual reality).

Основните езици за програмиране, които следва да владеят кандидатстващите в тези сфери, са Bootstrap, jQuery, Angular, Code Igniter, PHP / JavaScript и MySQL. Тези умения са и в топ 10 на най-търсените от работодателите в LinkedIn.

2. Изработка на сайтове и приложения

Всеки уважаващ себе си бизнес има уеб сайт – място, на което клиентите могат да открият бързо и лесно нужната им информация за продукт или телефон за връзка с фирмата. Място, на което безпроблемно могат да пазаруват онлайн.

И ако сайтът е лесен за работа и съдържа цялата търсена от потребителите информация, то компанията ще е с една крачка пред конкурентите си. А ако има и мобилно приложение, то тя ще улесни клиентите си значително.

Затова и специалистите, изработващи уеб сайтове, електронни магазини и мобилни приложения, са сред най-търсените в последните десетилетия. 

3. Уеб дизайн

Уеб сайтовете, мобилните приложения и дигиталните услуги имат едно общо нещо – всички те имат потребителски интерфейс.

Изгледът и подредбата на сайта, магазина или приложението е от ключово значение за привличането и задържането на потребители, както и за превръщането им в доволни клиенти впоследствие.

Затова и специалистите с опит в създаване на динамично и позитивно потребителско изживяване са все по-търсени в момента.

4. Управление на проекти

Проджект мениджърите имат цялостно разбиране за това как се развиват дигиталните проекти - от идеята до напълно разработения продукт или услуга.

И тъй като управлението на проекти е жизненоважно за навременното и икономически ефективно разработване на дигитални продукти и услуги, то познаването на методологии за управление на проекти като Scrum и Agile изпъкнат във всяко CV. 

5. Продуктов мениджмънт

Друго особено ценно дигитално умение е продуктовия мениджмънт на дигитални продукти и услуги.

Компаниите следва да разполагат с план за управление на жизнения цикъл на продуктите си, както и с хора, които да го следват. Затова и продуктовия мениджмънт, особено в технологичните компании, се радва на признание, а такива специалисти са доста търсени. 

6. Дигитален маркетинг

За да популяризират своите продукти и услуги онлайн, компаниите използват всички инструменти на дигиталния маркетинг.

При него от ключово значение е разбирането как да се извлече максимума от използването на различните онлайн канали – уеб сайтове, социални мрежи, мобилни технологии.

Ето кои дигитални умения са ти необходими, за да си успешен в тази сфера:

Search Engine Marketing (SEM)

Повечето компании се занимават (или ще се занимават) с продажба на продукти или услуги онлайн.

Кандидатите с опит в SEM могат да увеличат видимостта на уеб сайта на компанията в Google напр. По този начин бизнесът ще привлече ценен уеб трафик, който след това може да се превърне в продажби и увеличени проходи.

Маркетинг на онлайн съдържанието (Content Marketing)

Най-важното във всеки сайт или страница в социалните мрежи е съдържанието. Без него потребителите и клиентите няма как да разберат целта им и какви са ползите от даден продукт или услуга.

Онлайн съдържанието има много форми – статии в сайтове, видеоклипове, подкасти, инфографики и дори публикации в социалните мрежи. 

Имейл маркетинг

Един от най-добрите начини за привличане и задържане на потенциални клиенти е имейл маркетинга.

Опитният дигитален специалист знае, че този процес следва да се планира внимателно. От създаването на уеб страница за регистрация до първия приветствен имейл до абоната - всяка стъпка трябва да бъде оптимизирана, за да привлече и задържи потребителите и да изгради ангажираността им.

Затова и тези умения са и ще продължават да са търсени от различни бизнеси.

Pay-Per-Click Маркетинг (PPC)

PPC е популярен начин за компаниите да привлекат онлайн трафик чрез използване на онлайн рекламиране в търсачките.

Затова и всеки търсещ работа в тази сфера, който има задълбочено разбиране за това какво са импресии, reach, cost-per-click и click-through-rates има големи шансове да бъде нает бързо на работа.

Мобилни устройства

Според анализа на We Are Social и Hootsuite към началото 2020-та цели 67% от онлайн потребителите ползват мобилно устройство вместо компютър.

Повече от ясно е, че мобилните технологии са бъдещето на онлайн индустрията. Затова е от голямо значение всеки бизнес, присъстващ онлайн, да има оптимизиран за мобилни устройства уеб сайт и/или приложение.

Продажби в социалните мрежи

Способността за ефективно разбиране и използване на социалните мрежи е важно дигитално умение. Но освен за привличане на трафик, компаниите вече използват социалните мрежи и за директни продажби.

За да се свържат с клиенти и да осъществят продажба, бизнесите трябва да са там, където са техните клиенти - онлайн. И тъй като продажбите в социалните мрежи се оказват изключително успешни в последните години, всеки кандидат за работа, който има такъв опит, е високо ценен от работодателите.

Видео

Само за няколко години видеото се превърна в основното съдържание в социалните мрежи. Но то отдавна не е само форма на забавление в YouTube.

Видео съдържанието е по-лесно за консумация от онлайн публикация. Освен това е и по-забавно.

Чрез комбиниране на емоционалната сила на видеото с обхвата на дигиталната реклама се привличат и създават ангажирани потребители.

7. Визуализация на данни

Някои дигитални специалисти могат да визуализират сложни данни, така че да помогнат на мениджмънта да взема жизненоважни бизнес решения.

Това дигитално умение се нарича визуализация на данни. За целта обикновено се използват дигитални инструменти като Tableau и Power BI, например, а кандидатите за работа, притежаващи това умение, са сред най-търсените в момента.

8. Анализ на данни

Компаниите събират огромни количества данни, които могат да бъдат изключително ценни за тях, ако имат на разположение служител, който да ги осмисли и представи по подходящ начин.

Прилагането на това умение гарантира, че бизнесът наистина ще разбере какво искат потребителите и как да ги привлече и задържи.

Затова тези специалисти са много търсени от работодатели по целия свят.

Онлайн курсове за усвояване на дигитални умения

онлайн курсове

С лесния и бърз достъп онлайн, придобиването на умения днес е по-лесно от когато и да било.

Ето няколко сайта, предлагащи курсове за придобиване на дигитални умения:


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!