Деструктивни работни навици и как да се справиш с тях

0  КОМЕНТАР/И

По пътя си към успеха, хората, за съжаление, са склонни сами да се саботират по безброй начини, като например изпитвайки съмнения във възможностите си, чрез неприемане на грешките си или чрез постоянно отлагане на работата си. Справянето с тези деструктивни работни навици е важна част от професионалното ни израстване. 

Ето няколко такива навика, както и съвсем простички начини за справяне с тях.

More...

Деструктивни работни навици и справяне с тях

1. Синдром на самозванеца

„Не заслужавам успеха, който имам. Аз съм измамник, самозванец, а не професионалист, който знае какво прави."

Това мислене се нарича синдром на самозванеца (imposter syndrome) и често се среща у хора, постигнали някакъв професионален успех. Ако не бъде преодоляно, то може да окаже катастрофално влияние върху начина, по който функционират - и като професионалисти, и като личности.


Прочети повече за синдрома в тази наша статия.

Решението:

За да предотвратиш появата на този синдром у себе си, периодично си припомняй трудностите, които си преодолял до момента.

Ако си стигнал дотук чрез собствените си усилия и умения, то успеха ти е напълно заслужен. Поздрави се за него!

2. Претоварване

Професионалистите често попадат в капана на претоварването с работа.

В един или друг момент от развитието си, решаваме, че трябва да работим не само упорито, но и постоянно, забравяйки, че почивката и възстановяването ни са важни за продуктивността ни.

Решението:

Това състояние може лесно да се избегне, като планираш регулярни почивки по време на работния си ден. И след това наистина започнеш да ги спазваш – дори и да не ти се иска в момента.

3. Непризнаване на грешки

Хората имат собствено мнение и позиция по всеки въпрос и не желаят да признаят, когато не са прави. Вместо това, те започват яростно да защитават първоначалното си мнение.
Никой не е перфектен и няма проблем понякога да грешим. Истинското професионално развитие е следствие от научените уроци и как се придвижваме напред при тези обстоятелства.

Решението:

Признай пред себе си и пред околните грешките си и се освободи веднага от негативното им въздействие.

4. Отлагане

Толкова е лесно да си позволиш да отлагаш работата си до последната минута, казвайки си, че все още имаш достатъчно време.

За съжаление, изчакването ти оставя прекалено малко проверка и поправяне на грешки, както и за ефективно свършване на задачата ти.

Решението:

Можеш да се справиш с този деструктивен навик като разбиеш задачата на малки части и си зададеш крайни срокове за постигането им. И, разбира се, започнеш да ги спазваш.

5. Прехвърляне на вината

Често хората обвиняват другите, когато срещнат неуспех. Тази съвсем нормална реакция ни позволява да преодолеем лесно негативните емоции, които изпитваме. Прехвърлянето на вината върху другите обаче може да се превърне в голяма пречка за личното и професионалното ти израстване.

Решението:

Да поемеш вината за собствените си грешки не означава, че само ти си отговорен за неуспеха. Това действие обаче ще те освободи от негативизма и ще те направи по-продуктивен. То ще ти позволи да приемеш твоята роля в ситуацията и да израснеш професионално и лично.

6. Намиране на извинения

Обикновено винаги съществува поне един фактор, който можем обвиним за неочаквания от нас негативен резултат. Въпреки това, избягвай да го правиш, тъй като така сам ще си поставиш бариера пред намиране на ползотворно решение.

Решението:

Като поемеш личната си отговорност за даден неуспех, ще можеш да идентифицираш произхода на дадения проблем и да предотвратиш повторното му възникване. В противен случай ще продължаваш да си намираш извинения за всички възникващи в бъдеще проблеми без да ги решаваш.

7. Вземане на емоционални решения

Вземането на емоционални решения също е сред често срещаните деструктивни работни навици.

Най-бързият и ефективен начин за вземане на правилно решение е чрез използването на данни. Много от нас обаче мислят прекалено емоционално, като така сами ограничаваме професионалните си възможности.

Решението:

При вземане на решение, постарай се да си набавиш всички данни и факти, и чак след това прецени какво е най-разумно да направиш. А не какво би те накарало да се чувстваш добре.

8. Предоверяване

Заетите хора „делегират част от мисленето си“ на други експерти. Те се доверяват безрезервно на препоръките им, без да упражнят критично мислене и самостоятелно да вземат крайното решение.

Решението:

Да, мнението на експертите е важно и следва да го имаш предвид, но винаги проверявай техните заключения, особено ако успеха ти зависи от това.

9. Липса на визия за бъдещето

Някои професионалисти мислят само за настоящето. Техните планове обикновено са предимно краткосрочни. Отличният професионалист обаче трябва да има и визия за бъдещето си.

Решението:

Разбира се, важно е да живееш тук и сега, но настоящето ти трябва да се решава въз основа на визията ти за бъдещето. Иначе никога няма да постигнеш това, към което се стремиш.

10. Липса на доверие

Вероятно си станал професионалиста, който си в момента, като сам си се справял със всички възложени ти работни задачи и си се обучавал как да правиш нещата, които не си можел.
Затова е и лесно да попаднеш в капана на мисленето: „Ако искам нещо да се направи качествено, трябва да го направя сам“. Единственото, което ще ти донесе този деструктивен навик, е бърнаут

Решението:

Не забравяй, че около теб има и други добри професионалисти. Довери им се да се справят добре с работата. А след това провери резултатите им, преди да преминеш към следващата си задача.

11. Липса на рутина

Без ежедневна рутина може да се окаже, че си оставил без да искаш важна задача за края на седмицата и се налага да се справиш с нея бързо. Което е силно стресиращо и обикновено води до допускане на грешки.

Решението:

За да избегнеш това, създай си удачната за теб ежедневна рутина. Приоритизирай задачите си и ежедневно планирай работата си за следващия ден.

12. Липса на план

Фразата „Всичко ще се нареди от само себе си“ и пожелателното мислене ще ти свършат работа, само ако играеш настолна игра. Никога обаче не трябва да разчиташ на късмета и случайността, ако искаш да си успешен професионалист.

Решението:

Планирай това, което искаш да постигнеш, и проследявай етапите по пътя си. Ревизирай, променяй и подобрявай плана си, за да намалиш вероятността от неуспех.

13. Липса на фокус

На всеки работещ му се е случвало да изпитва трудности да се съсредоточи, особено ако постоянно получава имейли, налага се да прекъсва работата си, за да участва в срещи, или бива прекъсван от другите.

Решението:

За да се справиш с този проблем, създай си дневен календар със задачите си, и започни да го следваш. Ограничи социалните мрежи, когато работиш по важна задача, и делегирай времеемките дейности, които могат да бъдат свършени от друг.

14. Загуба на интерес

Друг проблем, с който вероятно вече си сблъсквал, е внезапната загуба на интерес към идеята или работата ти в момента. Това води до трудности при завършването на проекта ти.

Решението:

Когато това се случи, спри за момент и анализирай ситуацията. Запитай се защо се чувстваш по този начин и какво можеш да промениш в процеса на работа, така че да я завършиш успешно и в срок.

Понякога решението се крие в малка промяна на начина ти на работа, така че да си създадеш усещане за нещо ново и вълнуващо.

15. Перфекционизъм

Ако си попаднал в капана на перфекционизма, запитай се следното:

С какво ще бъдеш запомнен като професионалист? С имейла, на който си отделил 20 минути от времето си, или с резултатите от работата ти?
Често нашият инстинкт е да дадем всичко от себе си в работния процес и да се опитаме да сме перфектни във всичко, което правим. Това обаче води до разпиляване на енергията ни, и в резултат – до неефективност. 

Решението:

Опитай се да намалиш нивото на усилията, които влагаш в ежедневните си, рутинни дейности, за да си освободиш време за по-важните неща.


Посочените в тази статия деструктивни работни навици са само част от спънките, които можеш да срещнеш по пътя си към професионалния си успех. Те обаче са най-разрушителните, тъй като повечето от проблемите, стоящи в основата им, са причинени от нас самите. За да бъдат преодоляни успешно, се нуждаем от критично мислене и силно желание за промяна.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!