Да се върнеш ли на старата работа и при предишния си работодател?

0  КОМЕНТАР/И

Процесът по започване на нова работа често включва месеци обмисляне, правене на безкрайни списъци с плюсове и минуси, питане на всичките ни приятели какво мислят…  Освен това си има и сериозна работа, като изготвяне на персонализирана за всяка свободна позиция автобиография, кандидатстване и участие в множество интервюта! Така че, когато още в първите дни тази нова работа не се окаже това, което сме се надявали, е нормално да сме разочаровани и дори малко ядосани на себе си. И логично ни се иска да се върнем обратно на старата работа.

В проучване на Muse от началото на 2022 г. от 2500 участници 72% казват, че са изпитали това чувство, а 48% биха се опитали да си върнат старата работа, ако го усетят. Доклад на Lever пък установява, че 52% от служителите биха обмислили да се върнат при предишен работодател.

Трябва ли обаче да се върнеш в предишната си компания?

Този избор е също толкова тежък, колкото и първоначалното ти решение за напускане. Виж 6-те основни стъпки, които да ти помогнат да решиш дали да се върнеш към познатото или да се потопиш изцяло в неизвестното.

More...

Но преди това:

Не се обвинявай

Имаме склонност да се обвиняваме, когато някое наше решение не води до резултата, на който сме се надявали. „Само да бях избрал другата опция“, си мислим в такива случаи. Не можем обаче да предвидим бъдещето!

Няма как да си знаел предварително, че новият ти шеф ще бъде болезнено контролиращ. Или че големият проект, по който са ти обещали да работиш, всъщност няма да го има изобщо. Или пък, че компанията внезапно ще реши да работи по хибриден модел и ще трябва да си в офиса (на другия край на града) поне 4 дни в седмицата.

Резултатът, че не харесваш новата си работа, е следствие от фактори, които са извън твоя контрол. И ако си взел решение, което е изглеждало правилно в тогавашния момент, използвайки информацията, която си имал тогава, то значи няма за какво да се обвиняваш сега. Освободи се от чувството за вина и продължи напред!

6 стъпки за вземане на решение: връщане на старата работа

6 стъпки за вземане на решение: Да се върнеш ли обратно на старата работа и при предишния си работодател?

1. Дай истински шанс на новата работа и на новата компания

Може би в новата фирма правят нещата по различен начин, но това не винаги е лошо нещо. Дай си време да свикнеш.

Времето за адаптация, което следва да си дадеш, варира в зависимост от ситуацията. Но освен ако работата ти не се е оказала пълната противоположност на очакваното от теб или си в ситуация, която се отразява негативно на психичното ти здраве, дай шанс на новата си работа от поне 2-3 месеца.

И наистина се постарай! Понякога ситуациите са такива, каквито сами си ги направим. Ако положиш усилия да успееш в работата си, тя може да се превърне в работа, от която си доволен. Дори и да не е точно това, което си очаквал.

2. Погледни в бъдещето

Помисли как би искал да изглежда кариерата ти в бъдеще, какви са кариерните ти цели. Какъв вид работа искаш да вършиш, каква титла искаш да имаш, за каква компания искаш да работиш, и какви пари би искал да изкарваш? Или пък може би искаш в бъдеще сам да си си шеф, като започнеш собствен бизнес или станеш фрийлансър?

След като напишеш всичко това, погледни безстрастно на старата си работа. Тя ще ти помогне ли да постигнеш целите си? Ако отговорът ти е „Не“, връщането назад обратно на старата работа може би не е правилният избор.

3. Припомни си миналото

Когато сменяме работата си, обикновено мислим за това, от което не сме доволни на текущото си работно място. В секундата обаче, когато я оставим след себе си, започваме да забравяме детайлите. И сме склонни да романтизираме стара ситуация, когато новата не работи.

Направи списък на всички неща, които не са ти харесвали в предишната работа. Може би си пътувал твърде дълго до работното си място? Или ръководителят ти те е микроменажирал? Или пък мисията на компанията е противоречала на твоите ценности?

Имало е причини да напуснеш тази работа. Припомни си какви са били те и виж дали все още се изкушаваш да се върнеш.

4. Променило ли се е нещо в старата ти компания?

Какво се е променило на старата ти работа или в предишната ти фирма, след като напусна? Може би колегата, който не харесваше, вече не работи там? Или пък бивш колега вече заема по-висока позиция и смяташ, че би могъл да договориш връщането си при добри условия? 

Има ли достатъчно голяма промяна към добро, така че старата ти работа да е съществено различна сега? Ако е така, връщането назад може и наистина да е добра опция за теб.

5. Прегледай всичките си варианти

Хората обичаме познатото! Така че сега, когато виждаш, че новата работа не е за теб, ще бъде много изкушаващо да потърсиш отново това, с което си свикнал. Знаеш, че можеш да вършиш старата си работа отлично, вече имаш приятели там и това е удобният и лесен избор.

Но какво ще стане, ако това ти решение не проработи?

Благодарение на глобалната пандемия и явлението Великото напускане, вече се наблюдават явни несъответствия в това което искат работещите и това, което им предлагат работодателите.

Преди да се върнеш обратно на старата работа, обмисли всичките си опции. Какви други възможности имаш, освен да останеш на новата си работа или да се върнеш на старата? Има ли други работни места, за които можеш да кандидатстваш?

Погледни още веднъж списъка си с бъдещите си кариерни цели. Коя от всички възможни следващи стъпки те приближава най-близо и най-бързо до целта ти?

6. Прецени какви са истинските причини да искаш да се върнеш назад

Ако клониш към това да се върнеш на старата си работа, опитай се да разбереш защо. Дали защото мисълта за търсене (отново!) на работа те изтощава, преди дори да си започнал? Мразиш интервюта? Страхуваш се, че може да сбъркаш?

Опитай се да идентифицираш истинските причини, поради които предпочиташ този избор. След това реши дали тези причини ти харесват или не. И ако решиш да се върнеш, увери се, че го правиш заради правилните причини.

Вземи окончателно решение

Някои се връщат обратно на старата работа и са доволни от избора си. Но при повечето от нас не се получава точно така.

Много хора се връщат към познатата работа, наслаждават се на чувството на облекчение за месец-два и след това осъзнават, че факторите, които са ги накарали да напуснат преди време, не са се променили. И все още са там, за да ги демотивират.

Например, колеги, с които не се разбираш, или липсата на признание, което толкова те дразнеше преди. Нещата не са се променили. Така че, ако преди си бил нещастен на работното си място, много вероятно е отново да си нещастен там.

Ако обмисляш да се върнеш към старата си работа или компания, дай си време и помисли внимателно. Премини през стъпките за вземане на решение в тази статия, задай си трудните въпроси и отвори ума си за всички потенциални възможности. Не само за познатите ти.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!