50 идеи за започване на втора работа

0  КОМЕНТАР/И

Ако имаш постоянна работа и търсиш вариант да изкараш допълнителни средства, може би е време да обмислиш дали да не започнеш втора работа.

Освен, че е добър вариант за повишаване на месечния доход, тя може да бъде и чудесен начин да практикуваш това, което обичаш да правиш и да изградиш важни професионални умения, необходими за кариерното ти развитие.

По-долу ще намериш няколко съвета как да намериш втора работа в България, както и каталог с 50 идеи за втора работа.

More...

Предварителен анализ

Още преди да започнеш да търсиш втора работа, претегли плюсовете и минусите на започването ѝ внимателно.

Ето как да го направиш:

Прецени ситуацията на настоящото ти работно място

Ако имаш натоварена, стресираща основна работа, може да не е добра идея да започваш втора работа и да добавяш още стрес към живота си. В този случай, обмисли дали просто да не смениш работата си с друга, по-високо платена, вместо да се претоварваш, работейки на две места. 

Направи анализ на времето си

Увери се, че имаш достатъчно време и възможности, за да балансираш две работни места.

Как прекарваш времето си в момента?

Изброй всичко, с което запълваш работното и личното си време в момента. Включи в списъка работните ти часове, времето, прекарано в готвене, чистене и домакинска работа, времето, което отделяш за спорт и свободното ти време.

От коя дейност можеш да се откажеш?

Реши дали можеш да си позволиш да се откажеш от нещо от изброеното, както и какви са евентуалните рискове, ако го направиш. Ако да работиш няколко допълнителни часа на ден няма да помогне значително на финансовата ти ситуация, но пък за сметка на това рискуваш да загубиш основната си работа, по-добре се откажи.

Прецени внимателно финансовата страна

Реален доход след всички удръжки

Поинтересувай се и пресметни колко ще получаваш реално, започвайки втора работа.

Данъците и осигуровките ти за първата ти постоянна работа, които дължиш на държавата, са до голяма степен невидими за теб. Те се удържат автоматично от работодателя ти и ти просто получаваш остатъка (т.нар. нетно възнаграждение).

Някои от работните места, на които ще попаднеш, търсейки втора работа, ще са на трудов договор на непълно работно време и вторият ти работодател ще прави същото.

Други работни места обаче предполагат ти сам да внасяш тези удръжки. Това ще се наложи да правиш, ако работиш на граждански договор, на свободна практика или ако решиш да започнеш свой собствен бизнес. 

Струва ли си?

Прецени дали парите, които ще получиш накрая, си струват усилието, или можеш да постигнеш желания от теб резултат просто като намалиш сегашните си разходи.

Какво друго ще получиш, освен допълнителни доходи?

Дори и да не забогатееш, намирайки си втора работа, има и други основателни причини да решиш да работиш допълнително.

Нископлатената втора работа може да си струва времето и енергията ти, ако:

  • Ще придобиеш умения и опит, които ще те направят по-конкурентен на пазара на труда.
  • Ще създадеш нови контакти, които могат да доведат до получаване на по-добри професионални възможности.
  • Ще имаш възможност да изпробваш нова позиция и работни задължения, преди да решиш да направиш пълна кариерна промяна.
  • Настоящата ти работа не ти предоставя възможност да се занимаваш с хобито си, а не можеш да се издържаш само с него в момента.

Как да намериш втора работа?

как да намериш втора работа

Ако след предварителния анализ решиш, че искаш и си струва да работиш и втора работа, ето няколко съвета как да започнеш търсенето си.

Работи нещо различно от основната ти работа

Вместо да работиш подобна на основната си работа, опитай се да намериш нещо ново и различно. Това ще ти помогне да да развиеш нови професионални умения, докато постигаш основната си цел - изкарване на допълнителни средства.

Съобрази се с интересите си

Намери нещо, което пасва на интересите ти. Ако работиш нещо забавно или интересно за теб, то няма да възприемаш втората си работа като тежест.

Разбира се, намирането на забавна втора работа не винаги е възможно. Ако не успееш, просто потърси нещо, което е коренно различно от постоянната ти работа. Така поне ще внесеш разнообразие в живота си и ще предотвратиш изпадането в голям стрес.

Ако пък не си сигурен каква работа искаш да започнеш, направи списък на интересите си и потърси такива възможности. Можеш и да се свържеш директно с компания, чиито продукти харесваш или използваш редовно.

Вземи предвид уменията, които искаш да подобриш или развиеш

Ако притежаваш професионално умение, което искаш да усъвършенстваш, но основната ти работа не ти предоставя такива възможности, опитай се да намериш втора работа, на която ще можеш да го направиш.

Това важи и за ситуации, в които искаш да промениш кариерното си развитие.

Потърси втора работа в кариерните платформи

Онлайн платформи като bg.jooble.org или jobs.bg публикуват десетки нови обяви за работа всеки ден.

Тези сайтове ти позволяват да сортираш свободните позиции по различни критерии.

Използвай следните критерии,  за да откриеш подходящите за втора работа свободни позиции: непълно работно време, сезонна работа, временна работа и дистанционна работа.

Посети лично заведения и магазини

Ако имаш възможност, посети лично заведенията и магазините, в които би искал да работиш почасово.

Потърси мениджъра/ управителя на обекта и попитай дали има свободни работни места на непълно работно време или пък възможност за почасова заетост.

Тъй като много от тези обекти имат висок процент на текучество на персонал, много от тях и вероятно търсят нови служители постоянно.

Намери подходящи онлайн проекти

Ако имаш конкретен талант (например умение за писане на статии, уеб или графичен дизайн, фотография и т.н.), то работата на свободна практика може да е идеалното решение за теб.

Направи си портфолио и започни да търсиш активно подходящите за талантите ти нови проекти. 

Не крий, че имаш и друга работа

Честността е най-добрата политика.

Уведоми потенциалния си втори работодател, че имаш и друга работа, за да е наясно с по-ограничените ти възможности за промени в графика ти. Ако не го направиш, рискуваш да се озовеш в безкрайна спирала на  работа и сън. А това е рецепта единствено за бърнаут.

Видове втора работа

видове допълнителна работа

Има доста и различни работни места, които могат да се превърнат в чудесна втора работа за теб.

В идеалния случай, твоята втора работа ще е почасова с гъвкав, променлив работен график, зависещ единствено от теб. Начините обаче за изкарване на допълнителни доходи са много и разнообразни.

По-долу ще намериш 4 основни категории, съдържащи по няколко примерни дейности, подходящи за втора работа.

1. Втора работа от вкъщи

Телемаркетинг специалист

Има компании, които наемат телефонни агенти, работещи от вкъщи. Ще работиш със специален софтуер, инсталиран на компютъра ти, докато приемаш или правиш телефонни обаждания от/към клиенти.

Онлайн уроци

Ако имаш афинитет към математиката или литературата, или пък си експерт по творческо писане, то можеш да обучаваш други хора да развият същите умения.

Обученията са добър начин за генериране на втори доход. Освен това можеш да го направиш доста бързо, възползвайки се от предимствата на платформи за обучение като Udemy и Skillshare. Те ще ти намерят ученици и ще обработват всички плащания. От теб се изисква единствено да създадеш обученията си.

Личен уеб сайт/ блог или видео канал (влог)

Първоначално сайта или канала ти в YouTube няма да е много доходоносен, но с течение на времето той може да се превърне в чудесен пасивен доход. Бъди търпелив.

Открий нещо, което наистина те вълнува и за което имаш желание да пишеш и говориш, и започни да създаваш полезно и/или забавно съдържание. 

2. Почасова втора работа

Шофьор

Таксиметров шофьор

Като шофьор на такси можеш да имаш свой собствен работен график. Освен това можещ да използваш тази гъвкавост, за да печелиш повече пари, като работиш само в най-натовареното време, като празнични дни например. 

Доставки по домовете

Независимо дали става въпрос за доставка на храна или за куриерски пратки, текучеството на тези позиции е доста високо, така че ако имаш валидна шофьорска книжка, вероятно ще получиш предложение за такава работа в рамките само на няколко дни.

Сервитьор/ барман

Работата като сервитьор или барман е класически пример за втора работа. Работиш на гъвкав график, обикновено вечер и през почивните дни - точно, когато си свободен.

Опитай се да намериш заведение, което е скъпо и популярно. Бакшишите, които ще изкарваш, зависят от размера на сметката и от броя на обслужените от теб клиенти. 

Продавач/ка или касиер

Можеш да избереш да работиш като продавач в магазин за дрехи или като касиер в хранителен магазин. Работата там често е на непълно работно време и графикът ти може да бъде гъвкав.

Детегледач/ка

Ако обичаш да си около деца, една от добрите възможности за втора работа е работата като детегледач/ка.

Сайтове като bg-mamma.com или родителските групи във Facebook са добър начин за намиране на семейства, които се нуждаят от помощ. 

Грижа за възрастни и болни

Можеш също да обмислиш дали да не предоставяш услуги, свързани с грижи за възрастни или болни, които се нуждаят от помощ.

Има недостиг на хора, които предоставят такива услуги, а семействата, нуждаещи се от тях са много.

Частен учител

Ако си експерт по някоя от учебните дисциплини в училищата и университетите и обичаш да комуникираш с хора, работата като частен учител е подходящата за теб.

Можеш да помогнеш на учениците си да овладеят съответната материя след училище и през почивните дни.

Рекламирай собствените си знания и умения в социалните мрежи или на собствения ти сайт или блог, и започни да набираш клиенти.

Фитнес инструктор/ треньор

Работейки като фитнес инструктор или като личен треньор, ще можеш да помогнеш на клиентите си да подобрят физическото си здраве и външния си вид.

Можеш да кандидатстваш за работа като инструктор в някоя от фитнес залите в твоя град или да работиш сам като личен треньор, ползвайки базата на удобен за теб фитнес център.

Чистач/ка

Много почистващи компании имат нужда от персонал. Работните часове обикновено са рано сутрин, което ще ти помогне да ги съчетаеш с постоянната си работа.

Обмисли и възможността да почистваш 1-2 пъти седмично входа, в който живееш. Това също е добра възможност за изкарване на допълнителен доход без да напускаш блока, в който живееш.

3. Работа на свободна практика

Писане на статии и публикации за социални мрежи

Ако имаш таланта да пишеш увлекателно, създаването на оригинални статии и публикации на свободна практика може да стане твой сериозен втори доход. Освен това можеш да го правиш от вкъщи в свободното си време.

Графичен дизайнер

Ако си графичен дизайнер или просто имаш такива умения, обмисли дали да не започнеш да работиш на свободна практика. Малки компании и клиенти, които нямат вътрешни графични дизайнери, често търсят такива временно и за конкретен проект.

Преводач

Ако пък владееш отлично чужд език, то можеш да се възползваш от това като станеш преводач.

Можеш да превеждаш статии, инструкции, книги, субтитри на филми, юридически документи и др. Освен това, можеш да правиш всичко това от дома си, което е чудесно предимство.

Сватбен фотограф/ видео оператор

Тъй като сватбите обикновено се правят през уикенда, работата ти като сватбен фотограф или видео оператор вероятно ще си пасне чудесно с работния ти график. След всеки работен ден пък ще имаш време да редактираш снимките, да се срещаш с потенциални клиенти и да се подготвяш за следващия си проект.

4. Собствен бизнес

Друг вариант за увеличаване на месечния ти доход е да започнеш собствен бизнес. Това обаче определено отнема много време (а често и много пари), така че може да не е идеалното решение за всеки.

Въпреки това, ако силно се вълнуваш от твоя идея или проект, поеми по този път, докато първоначално все още имаш постоянна работа. 

Каталог: 50 идеи за втора работа

каталог: 48 идеи за втора работа

Кликни, за да отвориш каталога:

Каталог с идеи за втора работа

За финал

Втората работа е временна за повечето хора. По-голямата част от тях имат нужда от нея, за да постигнат конкретни свои финансови цели (като например изплащане на кредит).

Въпреки това, тя трябва да е в синхрон с останалата част от живота ти, и с житейските и  кариерните ти цели.

Надяваме се съветите в настоящата статия да ти помогнат да вземеш правилните решения, и да успееш да увеличиш месечните си доходи.

Успех!


Искаш да обсъдиш с професионалист търсенето ти на работа?

For Job Hunters предлага кариерни продукти и услуги, които ще ти предоставят полезна обратна връзка и ще отговарят на всички твои кариерни въпроси.

кариерна консултация

Дистанционна кариерна консултация

Получи съвет, свързан с кариерно предизвикателство.

кандидатура за работа

Изготвяне на кандидатура за работа

Изготвяне на персонализирани CV и мотивационно писмо.

цялостна подкрепа

Професионална кариерна подкрепа

Професионална подкрепа до намиране на нова работа.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!