Виртуален кариерен форум: подготовка и успешно представяне

С нарастването на коронавирусните инфекции по целия свят, много компании насочват стратегията си за подбор към онлайн кариерните форуми, които набират все по-голяма популярност. Което е в плюс за кандидатите за работа, тъй като участието им в такъв виртуален кариерен форум е лесно и в повечето случаи им осигурява моментално провеждане на дистанционно интервю за работа.

Ето няколко съвета как да се подготвиш и представиш успешно на виртуален кариерен форум.

More...

Какво е виртуален кариерен форум?

Виртуалният кариерен форум се провежда онлайн и наподобява уебинар.

Работодателите и търсещите работа се срещат онлайн и комуникират чрез чат стаи, видео връзка и/или имейл, и обменят информация за компаниите-работодатели, кандидатите за работа и за свободните позиции в тях.

Виртуалните кариерни форуми не се ограничават само до наемане на студенти. В тях могат да вземат участие и опитни професионалисти, търсещи нова работа или искащи да сменят бранша или професията си.

Онлайн платформите, на които се провеждат форумите, използват специфичен софтуер, за да възпроизведат многобройни онлайн пространства, в които всяка компания-участник може да провежда интервюта за работа. Там работодателите водят интерактивни панели и дискусии, за да споделят повече за работните позиции при тях и за тяхната фирмена култура и корпоративни ценности

Как протича виртуалния кариерен форум?

Кандидатите за работа обикновено се регистрират, за да се присъединят към виртуалния кариерен форум, запознават се с обявения график на груповите и индивидуални сесии на различните работодатели и посещават избраните от тях, на които могат да задават въпроси или да инициират чат с конкретен работодател.

Групови и индивидуални сесии

По време на груповите сесии работодателите споделят повече за своите организации. Обикновено в края им има възможност за задаване на въпроси.

Индивидуалните сесии са кратки разговори между кандидат за работа и работодател, за обсъждане на опита на търсещия работа, както и на текущите възможности за работа и стаж в компанията. Работодателят се среща виртуално с кандидата, интервюира го и дори може да му предложи работа на момента. Ако има техническа възможност, кандидатът предоставя на работодателя и автобиографията си.

Подготовка за виртуален кариерен форум

Виртуалните кариерни форуми се различават от срещите на живо, така че подготовката е жизненоважна за успеха и за създаване на трайно позитивно впечатление у работодателя.

Ето няколко съвета как да го направиш.

Разбери кои работодатели ще присъстват

При посещение на страницата на даден виртуален кариерен форум ще видиш графика, по който ще протече деня. Там са посочени и участващите работодатели. Това ти позволява предварително да избереш тези, които те интересуват, и да ги проучиш.

Проучи предварително работодателите, които те интересуват

Разгледай уебсайта на избраните от теб работодатели и потърси информация за тях онлайн.

Прекарай известно време преди всяка избрана от теб сесия, за да научиш повече за тях. Така ще можеш успешно да демонстрираш интереса си към започване на работа в техните компании. 

Подготви теми за разговор и въпроси към работодателите

След като вече разполагаш с повече информация, подготви примерни въпроси към избраните от теб работодатели. 

Помисли какво те интересува най-много. Какво искаш да научиш? Какви важни характеристики трябва да притежава потенциален работодател? Какво ще ти помогне да решиш дали даден работодател е подходящ за теб? Включи и въпроси за фирмената култура и какво представлява кариерното и професионално развитие там.

Направи списък с кариерните си приоритети, а след това запиши поне по 1 въпрос срещу всеки един.

Освен това, работодателите, с които ще се срещнеш, искат да научат повече за теб. Затова подготви кратко представяне на твоя опит, обучение и кариерни цели. 

В деня на виртуалния кариерен форум

Облечи се професионално

Дори и по време на виртуален кариерен форум, определено искаш да направиш чудесно впечатление.

Облечи се възможно най-професионално и с дрехи, които те карат да се чувстваш добре. Носенето на любимото ти официално облекло ще ти помогне да направиш отлично първо впечатление и ще повиши увереността ти по време на събитието.

Намери тихо място и неутрален фон

Ограничи до минимум потенциално разсейващите фактори на средата.

Планирай предварително къде ще си позициониран по време на събитието и се увери, че си избрал тихо място с неутрален фон зад теб. Така ще задържиш вниманието на работодателите единствено върху теб.

По време на виртуалния кариерен форум

Бъди точен

Много е важно да се включиш навреме в заявените за участие от теб сесии. Така ще покажеш, че си надежден кандидат и уважаваш времето на работодателите.

И ако искаш да оставиш добро впечатление у тях, остани за цялата сесия, в която си се включил, независимо дали ти е интересна или не. Престоят ти до края на сесията показва, че си отговорен човек, на когото може да се разчита.

Индивидуална сесия: дистанционно видео интервю

Това, което се случва по време на индивидуална сесия на виртуален кариерен форум, е видео интервю за работа. Така че е добре да си подготвен предварително за него.

Виртуалното интервю е предизвикателство и с коронавирус пандемията то добавя още по-голяма сложност към процеса по подбор, както за интервюиращия, така и за кандидатите за работа.

Фокусът на всяко онлайн взаимодействие по време на виртуален кариерен форум е върху целите на всяка страна. Компаниите искат да знаят дали си подходящия за тях човек, а ти искаш да покажеш, че си точно този човек. И това трябва да се случи онлайн за много кратък период от време.

Работодателите търсят хора, които са самостоятелни и минимизират проблемите им, а не ги увеличават. За да изпъкнеш сред станалите участници, задавай подходящи и добре обмислени въпроси за бизнес стратегията, конкуренцията и целите на фирмата.

Не се опитвай да получиш оферта за работа веднага. Целта ти по време на виртуален кариерен форум е да си осигуриш следващо интервю с представител на тази компания. А за да направиш това, следва да си проучил компанията и позицията, която те интересува, да говориш за квалификациите си, от които тя се нуждае, и да задаваш смислени въпроси, които показват, че знаеш какво е важно за работодателя.

Повечето компании все още са скептични към дистанционната работа и не са сигурни, че служителите, работещи от вкъщи, могат да постигат резултати. Твоето CV, представянето ти по време на груповите и индивидуални сесии ще им покажат, че си мотивиран, самостоятелен и отговорен, и ще направиш всичко необходимо, за да отговориш и надхвърлиш очакванията им, без да ти се казва постоянно какво да правиш.

Задавай добре обмислени въпроси

Сесиите по време на виртуален кариерен форум предоставят чудесна възможност да научиш повече за организациите-участници в тях.

Дръж наблизо предварително подготвения си списък с въпроси за всяка сесия. Подготви и лист и химикал близо до себе си, за да можеш да запишеш нововъзникващи въпроси и отговорите, които получаваш от работодателите.

Ето няколко примерни въпроса, които можеш да зададеш на работодателите, участващи във виртуален кариерен форум. Приспособи ги спрямо конкретния работодател и твоите уникални интереси и цели.

 • Как бихте описали организационната култура в компанията?
 • Каква е офис средата? Бихте ли я описали като по-официална или като по-непринудена и приятелска?
 • Каква подкрепа, инициативи и/или обучение са на разположение на служителите - програми за наставничество, лидерски програми, и др.?
 • Има ли възможности за професионално развитие? Как изглежда професионалното развитие в компанията? Бихте ли дали реален пример?
 • Какво прави компанията по-различна от нейните конкуренти?
 • Какви свободни позиции имате в момента?
 • Какви умения и опит са необходими за заемане на позиция Х?
 • Как изглежда успешният служител, работещ на тази позиция?
 • Как бихте описали този екип? А мениджърът му?
 • Какви са възможностите за развитие на тази позиция?
 • Насърчават ли мениджърите иновациите и творчеството? Как го правят?
 • Как мениджърите в компанията измерват успеха на служителите?
 • Какво най-много Ви харесва на Вас лично в работата Ви за този работодател?

В деня след виртуалния кариерен форум

Контакт с работодателите

Работодателите често очакват кандидатите за работа, с които са говорили по време на виртуален кариерен форум, да предприемат действия след него.

Потвърди интереса си към дадена свободна позиция писмено. Изпрати имейл до работодателя с кандидатурата си работа, като посочиш с кого си разговарял, и потвърди интереса си към точно тази компания.

Свържи се с представителите на фирмата, присъствали на форума, и в LinkedIn и им изпрати благодарствено съобщение за проведения разговор. В него кажи и че си кандидатствал официално, като си изпратил кандидатурата си по имейл.

За финал

По време на виртуален кариерен форум кандидатите за работа следва да покажат, че са способни да работят самостоятелно и знаят как да отчитат постиженията си, върху какво да работят и къде се нуждаят от допълнителна подкрепа. Докажи точно това на интервюиращия те по време на форума.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!