Видове мотивационни писма

Мотивационно писмо следва да съдържа информация за това кой си и какви са квалификациите ти за заемане на обявената свободна позиция. То не трябва да повтаря казаното в автобиографията ти, а да представя допълнителна информация за теб. Съществуват обаче различни начини за създаването му. Затова в настоящата статия ти представяме основните видове мотивационни писма и кога да ги ползваш.

More...

Защо изобщо ти е необходимо мотивационно писмо?

При изготвяне на автобиография следва да се съобразиш с дължината ѝ и да ползваш възможно най-много ключови думи от обявата за работа.

За разлика от нея, в мотивационното писмо имаш възможност да кажеш с повече думи защо смяташ, че си най-подходящия кандидат. То е и мястото, в което следва да обясниш защо имаш прекъсване в трудовия си стаж или защо искаш да промениш кариерното и професионалното си развитие

Освен това, за разлика от твоето CV, този документ ти предоставя по-голяма възможност да демонстрираш индивидуалността и уникалността си. А това е чудесен начин да се отличиш веднага сред останалите кандидати за работа.

Повече за това как да създадеш мотивационно писмо можеш да прочетеш в тази наша статия.

Видове мотивационни писма

3 типа мотивационни писма

Когато търсиш нова работа, е важно да избереш подходящото за целите ти мотивационно писмо.

Затова и съществуват различни видове мотивационни писма.

В настоящата статия ще разгледаме само основните 3 вида, които е доста вероятно да се наложи да ползваш, търсейки си нова работа. 

1. Традиционно мотивационно писмо

Най-разпространеното сред всички видове мотивационни писма е традиционното. То е този шаблонен текст, който срещаш навсякъде.

Използвай го при кандидатстване за позиции в по-традиционните бизнес сектори - финанси, право, администрация, и др. 

Традиционно мотивационно писмо за позиция Счетоводител

2. Въздействащо мотивационно писмо

Най-ефективното сред всички видове мотивационни писма, е т.нар. въздействащо мотивационно писмо.

То обикновено се ползва при кандидатстване за позиции, на които се очаква да се постигат конкретни цели или резултати – продажби, обслужване на клиенти, маркетинг, продуктов мениджмънт, и др.

Въздействащо мотивационно писмо за позиция Имейл маркетинг мениджър

3. Мотивационно писмо при кариерна промяна

Третото и последно от всички видове мотивационни писма е мотивационното писмо при кариерна или професионална промяна

В него следва да подчертаеш релевантните умения, които притежаваш, и да посочиш връзката между досегашния ти работен опит и задълженията на новата позиция, за която кандидатстваш.

Мотивационно писмо при кариерна промяна за позиция Мениджър Ключови клиенти

За финал

Съществуват различни видове мотивационни писма. Основните обаче са 3 - традиционно, въздействащо и при кариерна промяна. 

Мотивационното писмо следва да се променя за всяка различна позиция, за която кандидатстваш, и да е насочено към конкретните работни места, които те интересуват. Това означава, че преди да го напишеш, трябва да проучиш обстойно компанията - потенциален работодател.

Въоръжен с тези знания, ще можеш ефективно да демонстрираш как твоите умения и професионален опит ще са полезни за конкретната компания, ако бъдеш нает.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>