Видео интервю за работа

0  КОМЕНТАР/И

И работодателите, и ЧР агенциите интервюират кандидатите за работа чрез различни методи, един от които е и широко разпространеното видео интервю за работа.

Чрез него те имат възможност да проведат разговор лице в лице с кандидатстващия за работа и да преценят дали е подходящ за свободната позиция.

Според това проучване от 2012 г., 63% от специалистите по подбор в САЩ са използвали видео интервю по време на процеса по подбор. Тази тенденция вече набира скорост и у нас. И причината за това е, че технологиите ускоряват времето за наемане и значително повишават ефективността му.

Ясно е, че удобството и ефективността на видео интервюто са предимство за работодателите. Как стои въпроса за кандидатите за работа обаче?

За тези от тях, които имат по-малък опит с метода видео интервю, преживяването може да е стресиращо. Затова сме подготвили няколко съвета как да го преминеш успешно.

More...

Разлики между традиционно и видео интервю 

Въпреки, че вероятно ще проведеш насроченото видео интервю от дома си, трябва да го третираш като официална среща с потенциален работодател и да подходиш към него професионално.

Външен вид

Постарай се да изглеждаш представително. Облечи костюм и сложи подходящи обувки (дори и те да не се виждат на екрана на интервюиращия).

Поведение

Точно както и по време на традиционното интервю лице в лице, бъди учтив, позитивен и демонстрирай отлични умения за изслушване. 

Диалог

Опитай се да не прекъсваш интервюиращия. Оставяй го да завършва изреченията си и не споделяй мислите си по средата на неговия монолог.

Вместо това, по време на твоето видео интервю изчакай интервюиращия да приключи да говори, направи пауза от 3-4 секунди, за да обмислиш отговора си, и чак след това отговори.

Подготовка на отговори

Постави пред себе си разпечатано копие на изпратената до този работодател твоя автобиография, за да можеш бързо да отговаряш на всички въпроси, които интервюиращият ти задава.

В тази връзка, подготви си предварително и твоите отговори на най-често задаваните въпроси по време на интервю за работа.

Проверка на техниката преди интервюто

видео интервю - скайп

Обикновено техническите проблеми винаги възникват тогава, когато най-малко ги очакваш.

Работодателите са наясно, че те са извън твоя контрол, но ако не могат да проведат предварително уговореното с теб интервю, е много вероятно просто да преминат към следващия кандидат за работа и ти да отпаднеш.

Вместо да оставяш случайността да определя бъдещето ти, направи нещо много просто - тествай техниката 2 дни преди интервюто си и още веднъж няколко часа преди него.

Изпробвай камерата и микрофона, и се увери, че оборудването ти работи безпроблемно. Обади се на приятел и проведи кратък разговор с него, за да направиш реален тест.

Регулирай и височината на екрана на компютъра, за да намериш най-подходящия за теб и представящ те в отлична светлина ъгъл на монитора.

Избор на място за провеждане на видео интервю

видео интервю - обстановка

Професионалният външен вид и подходящите маниери са изключително важни по време на интервю за работа.

При видео интервюто обаче трябва да решиш и къде ще го проведеш.

Фон

Избери място в дома си с едноцветен фон, пред който да застанеш.

Можеш да използваш и завесите на прозорците или дори голямо едноцветно платно, окачено зад теб, ако нямаш възможност да застанеш пред стена.

Осветление

Източникът на осветление също е от съществено значение при избора на местоположението ти.

Избери ярко осветено място, за да може лицето ти да се вижда ясно. Най-добре би било обаче, ако можеш да осигуриш естествена светлина. Светлината следва да свети в посока към теб, а не зад теб.

И още един съвет: никога не провеждай видео интервю на настоящето си работно място!

Тишина и липса на прекъсвания

шумове

Един от сигурните начини да провалиш твоето видео интервю е наличието на постоянни разсейващи шумове.

Тичащи деца, лаещо куче, звънене на вратата - тези фактори могат да понижат шанса ти за успех, просто защото те разсейват или просто пречат на интервюиращия да те чува добре.

Увери се, че си насрочил интервюто си в момент, в който няма да има прекъсвания. Уговори ден и час, в който децата ще са на детска градина или на училище, кучето ще е изведено на разходка, а звънецът на вратата ти ще е изключен.

Фокусирай се единствено върху интервюиращия

чат

Може би си мислиш, че след като си пред компютъра си и интервюиращия вижда само част от теб, няма да има проблем да си чатиш с някой приятел по време на твоето видео интервю.

Имай предвид обаче, че вероятно микрофонът ти предава звуците, които пристигащите съобщения издават.

Всички ползваме социални мрежи и телефон, и не е трудно да различим звука на пристигналото ново съобщение във Facebook или пък звука от току-що получен SMS. 

И ако интервюиращият чува тези звуци по време на разговора ви, е много вероятно да направи извод, че след като си чатиш по време на интервюто, то позицията просто не те интересува.

Плюс това, допълнителният разговор ще отвлече вниманието ти и фокусът ти ще се измества. Ако правиш няколко неща едновременно, ще забавиш отговорите си, които даваш на бъдещия си работодател, и дори може да отговориш необмислено и да сбъркаш.

Ползване на камера по време на видео интервю

камера

Големият въпрос по време на всяко видео интервю за работа е: Къде да гледаш? 

Не се поддавай на изкушението да гледаш интервюиращия в очите, докато разговаряш с него. Всички сме възпитани да правим това, но ситуацията с видео интервютата е различна.

Трябва да гледаш директно в камерата. Тя е мястото, където твоят интервюиращ също гледа, така че следва да направиш същото, за да се получи ефекта, който търсиш - да изглежда, че се гледате в очите.

Освен това камерата не трябва да те снима в цял ръст. На екрана на интервюиращия следва да се вижда само горната половина на тялото ти - от гърдите нагоре.

Постарай се и камерата да е на нивото на очите си, за да избегнеш накланянето и получаването на странни изкривявания на лицето ти. 

За финал

Може би мисълта за предстоящото ти видео интервю те притеснява? Ключът, както и с всяко друго интервю, е в подготовката.

Трябва да направиш само 3 неща предварително – да подготвиш обстановката, да тестваш техниката и да си отлично подготвен с добре обмислени отговори на често задаваните въпроси по време на интервю за работа.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!