Вземане на решение за напускане по време на криза: 10 въпроса, които ще ти помогнат

Понякога се затрудняваме да вземем решение за напускане на работата си. И затова си има причина. Напускането е свързано с поемане на риск. 

Въпреки това, в момента много хора си мислят за напускане на настоящата си работа. Различни проучвания показват, че между 30 и 50% от анкетираните планират да потърсят ново работно място в близко бъдеще. И всичко това се случва в период, в който съществува явлението „Великото напускане“.

Може би и ти обмисляш напускане на работата си, но не си сигурен дали това е правилният ход в момента?

Отговори на следващите 10 въпроса, за да решиш дали засега да останеш там, където си, или да потърсиш нещо ново.

More...

Първо пандемията, а сега и изключително нестабилната глобална ситуация ни накара да преосмислим приоритетите си.

Някои напускат работата си, защото осъзнават, че пазара на труда вече се диктува от работещите. Други са разочаровани от това как техните компании се отнасят към служителите си през този труден момент. Има и служители в истински бърнаут, предизвикан от невъзможността да балансират правилно работата и личния си живот. А има и хора, които са използвали последните 2 години за преосмисляне на кариерата си и са решили да поемат по изцяло различен път.

Вземане на решение за напускане по време на криза: 10 въпроса

1

Има ли промяна в ценностите ти?

За много хора пандемията предизвика преосмисляне на това, което е важно за тях. Никой не е същият човек, който беше преди пандемията. Ценностите ни се промениха. Прецени какво е важно за теб сега, вместо да разчиташ на стари стереотипи и неприложими мисловни модели.

Отговори си на въпроса: Какви са настоящите ти ценности?

Така ще видиш на какво наистина държиш и в каква среда би искал да работиш.

След това обмисли текущата си работна ситуация, за да прецениш дали е подходяща за новото ти Аз. И ако отговорът е „Не“, започни да търсиш нова работа.

2

Какви са настоящите ти дългосрочни цели?

Много е вероятно пандемията и всички кризи да са променили дългосрочните ти цели и да са изместили фокуса ти.

Първо реши кои са настоящите ти дългосрочни цели. Мислиш ли за кариерна промяна, започване на собствен бизнес или работа на свободна практикаИли искаш да продължиш да работиш в своята област, но имаш нужда от ново предизвикателство и/ или по-висока позиция?

След това погледни текущата ти работна ситуация. Води ли те там, където искаш да отидеш?

Ако отговорът е „Не“, време е да вземеш решение за напускане. Направи първата крачка към нещо ново, което ще ти помогне да се придвижиш в правилната посока.

3

С какво не си склонен вече да правиш компромис?

Ако настоящата икономическа и световна криза те кара да гледаш на живота си по различен начин, тогава може би си осъзнал, че определени условия на работа вече не са добри за теб. Дори и преди няколко години да са били приемливи.

Независимо дали става дума за извънреден труд, некомпетентен шеф или за повишение, което продължава да се отлага във времето - ако има нещо на работното място, което вече не те удовлетворява и се улавяш, че  периодично си казваш „Не мога повече“, то е време да актуализираш автобиографията си.

4

Искаше ли да напуснеш преди 2020-та?

Много е вероятно и да си бил готов да вземеш решение за напускане още преди март 2020-та. И точно тогава се е появила пандемията и е замразила плановете ти. Оставил си идеята за промяна на заден план за сметка на финансовата си сигурност и стабилност.

Сега, когато вече свикнахме с новото нормално, може би е време да преразгледаш стария си план за промяна. Освен ако нещата на работното ти място не са се променили драстично и вече не желаеш да напускаш.

5

Какви промени направи компанията ти по време на настоящите кризи?

Преструктурираха екипа ти и вече имаш повече работа? Иззеха любимата част от работата ти? Промениха стратегията на фирмата ти по начин, който засяга ежедневната ти работа негативно?

Погледни как е структурирана работата ти в момента и се запитай: По-доволен ли си, отколкото беше преди? Тези промени подобряват ли работата ти? Одобряваш ли тези промени или си неудовлетворен или разочарован от работодателя си?

След като определиш как се чувстваш, направи проучване във фирмата ти. Постоянни ли ще са тези промени?

Ако си недоволен от текущата ситуация, но шефовете ти са напълно ОК с нея, може да е време за вземане на решение за напускане.

6

Как се държаха мениджърите ти през последните 2 години?

Една криза обикновено прави ценностите на компанията видими и кристално ясни.  

Припомни си как се е държал мениджмънта в последните 2 години. Проявяваха ли разбиране и емпатия към служителите? Подкрепяха ли ги чрез предоставяне на възможност за гъвкаво работно време и по-малко работни задължения? 

Поведението им ще ти помогне да решиш дали това е място, където искаш да продължаваш да работиш.

7

Харесва ли ти да работиш от вкъщи?

Ако в последните няколко години си работил от вкъщи, това вероятно е променило начина, по който в момента гледаш на работата си.

Някои хора вече предпочитат да работят само дистанционно и не могат да си представят да се върнат в офис. За други работата от вкъщи е изключително неприятно преживяване. Те са и тези, които нямат търпение всичко да се върне постарому.

Ако работодателят ти настоява всички да се върнат на пълен работен ден в офиса, но ти не желаеш вече да работиш по този начин, вземи решение за напускане и започни да търсиш нови възможности. От друга страна, ако ти липсват колегите и не можеш да се самомотивираш да свършиш работата си от кухненската маса вкъщи, тогава връщането в офиса ще реши тези проблеми.

Установи коя работна среда предпочиташ – отдалечена, в офис или хибрид между двете. След това разбери какви са плановете на работодателя ти. Ако има несъответствие между твоите желания и неговото решение, стартирай търсене на нова работа.

8

Налагането на дистанционната работа увеличи ли възможностите ти за започване на нова работа?

Винаги си искал да работиш дистанционно от която и да е точка на света? В момента изключително много компании (не само български) работят изцяло дистанционно. Така че е напълно възможно да осъществиш мечтата си.

Работодатели, които някога предлагаха работа само на хора, живеещи в конкретния град, в който се намират и те, са все по-отворени към идеята да наемат хора, работещи отдалечено от различни градове и държави. И затова и в момента има много повече обяви за дистанционни работни места, отколкото преди.

Възползвай се от ситуацията, за да постигнеш кариерните си цели.

9

Имаш ли план?

Идеалният вариант е да напуснеш, когато вече си си намерил нова работа. Напускането без резервен план винаги е последното нещо, което недоволния служител следва да направи.

Така че, преди да подадеш предизвестието си, направи си план.

Първо се запитай какво искаш от новата работа: повече пари, по-малко работни часове, реална възможност за кариерно израстване, натрупване на полезен (нов за теб) опит?

След това започни да търсиш активно позиции и работодатели, които могат да ти осигурят това – свържи се с професионалната си мрежа, допълни CV-то си, подготви текст на мотивационно писмо и се подготви за предстоящите интервюта за работа.

Ако работиш в сектор, в който има голямо търсене на професионалисти с твоя профил, то вероятно работодателите сами ще те открият в LinkedIn. Това би улеснило много търсенето на следващото ти работно място. Въпреки това, не напускай преди да си получил и приел оферта за работа.

При всички случаи, наличието на солиден план за намиране на новата ти работа е стъпка, която трябва да предприемеш, веднага след като вземеш решение за напускане.

10

Какво ще направи работодателят ти, за да те задържи (и струва ли си да оставаш)?

Ако професионалните ти умения са търсени в момента, то сега е идеалният момент да договориш по-добри условия в настоящата ти компания.

Какво, според теб, биха ти предложили, за да останеш? Повишение, постоянна дистанционна работа или повече дни платен отпуск? Това би ли те удовлетворило? Би ли решило проблемите ти?

Може никога повече да не си в толкова изгодна позиция да поискаш (и да получиш) това, което искаш. Ако смяташ, че има смисъл да останеш, започни такива разговори. Ако пък не получиш това, което искаш, то започни търсене на нова работа с чиста съвест.

Във време на постоянни промени и несигурност, имаме уникалния шанс сами да пренаредим живота си и да го приведем в съответствие с нашите ценности. Много хора в момента се оказват на работни места, които вече не им носят нищо полезно и ги демотивират. Вземи решение за напускане. Това е шанс, който не се случва често.


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!