Варианти за действие, ако искаш да напуснеш, но все още нямаш нова работа

0  КОМЕНТАР/И

Причините да искаш да напуснеш веднага настоящето си работно място може да са няколко: компанията ти преминава през организационна промяна, има лош мениджмънт, придобита е от друга по-голяма, или е просто неприятно място за работа.

Независимо от причината обаче, усещането, че си в капан, от който няма измъкване, важи за всички, които не искат да работят повече за настоящия си работодател, но не могат да открият нова работа продължително време.

Знаем, че правиш всичко по силите си: кандидатстваш по всички подходящи позиции, изготвяш автобиография и мотивационно писмо за всяка различна обява за работа, и имаш профил в LinkedIn. Дори вече си бил на няколко интервюта за работа.

Но до този момент, вече дълги месеци наред, резултат няма.

Затова и все още се налага всеки ден да ставаш и да отиваш да работиш на място, което искрено не харесваш, и да се срещаш всеки ден с хора, с които не би искал да комуникираш никога повече.

В такава ситуация може би мислиш, че нямаш никакъв друг избор, освен да стоиш там и да търпиш, докато не се появи по-добра възможност.

Има обаче няколко възможни действия, които можеш да предприемеш, ако искаш да напуснеш, да се измъкнеш от оковите на неприятното за теб работно място и да продължиш да живееш живота си пълноценно.

More...

Тъй като искаме да имаш правилната нагласа в тази ситуация, нека първо развенчаем няколко мита за търсенето на работа.

3 мита за търсенето на нова работа

Мит #1

Кадърните и можещи професионалисти не се налага да търсят работа. Работата ги намира сама.

За малка част от работещите това е вярно. Но не защото са по-добри професионалисти от теб.

Доколко търсен е даден служител зависи почти изцяло от това, доколко е дефицитна професията му на пазара на труда в страната, в която живее. Тук просто действа познатият ни икономически закон за търсенето и предлагането. 

В настоящия момент, например, с развитието на ИТ бизнеса в страната ни, някои ИТ специалисти са доста търсени, просто защото не са достатъчно на брой, за да задоволят нуждите на пазара.

Да обобщим: Дали ще ти предлагат невероятни позиции и условия на труд зависи от това доколко рядка и едновременно с това търсена е професията ти в момента. Нищо повече.

Мит #2

Ако търсиш работа от няколко месеца и все още никой не те е поканил на интервю, значи не ставаш за нищо.

Дали ще бъдеш поканен на интервю, зависи донякъде от това дали си подбрал правилните обяви, по които да кандидатстваш, дали отсреща специалистите по подбор изобщо са погледнали кандидатурата ти, и не на последно място – зависи от шанса точно в този момент някой работодател да има нужда точно от такъв професионалист като теб. 

Повечето изброени причини са просто условия на средата, върху които трудно можеш да влияеш.

Разбира се, би могъл да се научиш да анализираш още по-добре обявите за работа, за да прецениш дали са подходящи за теб и така да кандидатстваш само по тези, за които е силно вероятно да получиш покана за интервю. Но факторът късмет ще е този, който ще  определи дали ще има изобщо какво да анализираш в момента. 

Да обобщим: Ако няма свободни и подходящи за теб позиции в този момент, то проблемът не е в твоите знания и професионални умения.

Мит #3

Ако търсиш работа от месеци, ходиш на интервюта, но не получаваш предложения за работа, значи имаш прекалено големи изисквания и проблемът е в теб.

Нека поговорим за момент за фирмата, в която работиш в момента. Сигурни сме, че започвайки работа там в началото си си мислел какво добро работно място е и какви големи възможности за развитие имаш. Реалността обаче се е оказала съвсем друга, нали?

Обикновено, водени от силното ни желание за намиране на нова работа, сами убеждаваме себе си, че работодателите, търсещи нови служители в момента, са изключително подходящи за нас. И затова избираме да вярваме безрезервно на непознати за нас хора и на казаното от тях в един едночасов разговор.

А след това, когато тези същите непознати не ни изберат, се разочароваме. И тъй като вече сме се самоубедили, че този работодател е бил идеалния избор за нас (т.е. той не може да сгреши), изводът ни е, че проблемът е в нас самите. 

Да обобщим: Дали ще получиш предложение за работа зависи от това как си се представил на интервюто за работа и от това дали ти, като човек с ценностите и вярванията, които имаш, си подходящия служител за този конкретен работодател.

В повечето случаи това, че не си бил избран, всъщност е по-добрият вариант и за теб. Просто няма как да го знаеш със сигурност без да си бил техен служител. 


Неуспехът ти до момента в намирането на нова работа се дължи предимно на няколко фактора:

  • Има ли достатъчно професионалисти като теб на пазара на труда в момента
  • Доколко си опитен в това да търсиш нова работа
  • Голяма доза късмет да попаднеш на точното място в точното време

Както виждаш, можеш да промениш единствено един от факторите. Търсенето на работа е умение, и като всяко умение то се усъвършенства единствено с опита. Така че е напълно разбираемо да правиш грешки или да си неуверен в началото. 

Ако искаш да напуснеш, можеш да ускориш усъвършенстването си, като се научиш да анализираш правилно обявите за работа, изготвяш подходящи за всяка различна свободна позиция автобиография и мотивационно писмо, и се подготвяш за всяко интервю за работа, което ти предстои. 

След това просто трябва да оставиш опитът да те учи. Някъде в този процес ще установиш, че си подобрил и уменията си за устна и писмена комуникация, анализ, аргументиране и убеждаване, презентиране, и създаване на взаимоотношения и контакти. Което си е чудесен бонус 🙂 

4 варианта за действие, ако искаш да напуснеш, но все още нямаш друга работа

Неприятната ситуация, в която се намираш в момента, се състои от 2 основни процеса:

  • Търсене на нова работа
  • Бързо напускане на настоящата ти работа

Желателно е и, разбира се, изходът за теб да е възможно най-благоприятен – бързо намиране на страхотна нова работа с прекрасни условия на труд.

Нека да видим какво можеш да направиш, ако искаш да напуснеш, но все още не успяваш да намериш нова работа.

1. Промяна на стратегията ти за търсене на работа

Ако искаш да напуснеш, но все още нямаш нова работа, един от вариантите да повлияеш положително върху този процес е да промениш каналите за търсене.

Освен кандидатстването ти по публикувани обяви за работа, можеш и да:

  • започнеш да използваш ефективно LinkedIn
  • изпращаш CV и мотивационни писма на избрани от теб компании без да имат обявена свободна позиция
  • използваш мрежата си от контакти, т.нар. networking (LinkedIn, конференции и обучения, клиенти и партньори)

Плюсове: Увеличаваш шансовете си да те забележат като професионалист и да получиш по-бързо предложение за работа от подходящ за теб работодател.

Минуси: Изисква усилие и време от твоя страна в началото, както и умения за анализ и обективна преценка.

2. Смяна на професията ти

Втората промяна, която следва да обмислиш, ако искаш да напуснеш, но все още нямаш нова работа, е промяна на професията ти.

Може би е сега е подходящия момент да пробваш нещо ново и да се позиционираш като кандидат в коренно различен бранш или професионална сфера?

За да направиш това, анализирай възможностите и желанията си, сравни полученото с реалността, и прецени какви са шансовете ти за успех. Виж как да направиш всичко това в тази наша статия.

След това използвай тази стратегия за убеждаване на бъдещите ти работодатели.

Плюсове: Ще работиш това, което наистина те вълнува и ти харесва.

Минуси: Ще се наложи да започнеш отначало и заплата ти вероятно ще е ниска. Освен това ще е по-трудно да получиш покана за интервю, тъй като имаш друга квалификация и умения. 

3. Направи така, че да те съкратят

Ако искаш да напуснеш, въпреки че все още нямаш нова работа, опитай се да направиш така, че да те съкратят. Има начини да накараш настоящия ти работодател да пожелае да се раздели с теб и така да ти осигури няколко месеца време за намиране на нова, подходяща позиция, съчетани със сигурното обезщетение от Бюрото по труда. 

Виж как можеш да предизвикаш собственото си съкращение тук.

Плюсове: Елиминираш източника на стрес. Получаваш сигурен доход за няколко месеца, без да си принуден да виждаш сегашния си работодател. Имаш време да намериш подходящата за теб работа.

Минуси: Процесът отнема време. Ще имаш прекъсване на трудовия ти стаж и ще трябва да обясниш на бъдещите ти работодатели защо си бил съкратен. 

4. Напускане по твое желание

Ако искаш да напуснеш, но все още нямаш нова работа, и си изчерпал всички други варианти, остава само един - да подадеш молба за напускане по твое желание. Понякога това е и най-достойният изход от ситуацията, в която ежедневно се намираш. Той обаче е и най-рисковият за теб. 

Но дори и да напуснеш по твое желание, съществуват варианти за изкарване на доходи (за това ще поговорим след малко). 

Плюсове: Елиминираш източника на стрес веднага.

Минуси: Няма да имаш сигурен доход. Ще имаш прекъсване на трудовия ти стаж и ще трябва да обясняваш на бъдещите ти работодатели защо си напуснал без да имаш подсигурена нова работа (тълкува се като склонност към прибързаност и нетърпимост към правила).

Възможности за доход, ако избереш да напуснеш, но все още нямаш друга работа

Ако избереш да напуснеш по твое желание преди да си намерил нова работа, ще се нуждаеш от източник на средства. Проучи двата варианта по-долу и помисли дали да не ги пробваш, докато търсиш нов, подходящ за теб работодател.

Работа на свободна практика

В края на краищата, ако имаш подходящи умения, които можеш да продаваш, работейки по различни проекти, защо да се ограничаваш с договори и работно време от понеделник до петък, от 9 до 5?

Разгледай всички възможности за работа на свободна практика, както и къде да намираш нови проекти, в тази наша статия.

Плюсове: Ще разполагаш с времето си. Ще имаш свободата да избираш за кого да работиш.

Минуси: Финансова нестабилност.

Временна заетост

Някои ЧР агенции, като Адеко България, предлагат почасова, временна заетост по различни проекти. Предимно става въпрос за неквалифициран труд, но.. защо пък не. Ще имаш средства за прехрана и достатъчно време за търсене на подходящото предизвикателство.

Свържи с тях и помоли да те имат предвид за следващите няколко месеца.

Плюсове: Ще имаш време да търсиш подходящата за теб работа. Ще влезеш в базата им с данни и ще увеличиш шансовете си да намериш нова работа по-бързо.

Минуси: Доходите ти ще са ниски.

За финал

Лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати. ~ Айнщайн

Единственият човек, който може да елиминира стреса, който изпитваш, си ти. Затова се налага да промениш нещо в подхода ти при търсене на нова работа. 

Обмисли внимателно вариантите за действие в тази статия. Колкото и малко да са те, все пак имаш някакъв избор. Може би никой от тях не е идеалния, но ти предлага временен изход от капана, в който си попаднал. 

Избери този с най-поносимите за теб минуси и действай веднага.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!