Бизнес нетуъркинг при търсене на нова работа

0  КОМЕНТАР/И

Един от най-мощните инструменти, които търсещите нова работа могат да използват, за да я открият, е т.нар. бизнес нетуъркинг (professional networking).

Бизнес нетуъркингът представлява процес по създаване на отлични взаимоотношения с други професионалисти, и използването им за бизнес цели. 

В днешно време всеки от нас има доста контакти във Facebook и LinkedIn. Може би и затова търсещите работа разчитат предимно на онлайн комуникацията. Бизнес нетуъркингът обаче работи предимно при осъществяване на лични контакти.

Разбери от статията ни какво представлява бизнес нетуъркинга, както и какви са точните стъпки, които трябва да следваш, когато целта ти е намиране на нова работа. 

More...

Използване на бизнес нетуъркинг при търсене на нова работа

Използването на мрежата ти от професионални контакти е един от най-добрите начин за намиране на нова, подходяща за теб работа.

В този случай обаче, не е достатъчно просто да изпратиш съобщение в LinkedIn или да отправиш молба да бъдеш препоръчан за работа.

За да бъде даден човек напълно мотивиран да те препоръча, той трябва да се чувства комфортно да го направи. Това означава, че трябва да те познава и да има формирано мнение за теб като професионалист. И то не само от твоята автобиография и от профила ти в LinkedIn.

Крайната цел на бизнес нетуъркинга е прекият, личен контакт. След това ще бъде много по-лесно да постигнеш целите си, ако си срещал лично човекът, на когото разчиташ да ти помогне.

Съвет

При бизнес нетуъркинга става въпрос за качество, а не за количество.


Няма смисъл да полагаш усилия да се срещаш с възможно най-много хора. Потърси и се свържи само с тези, които наистина могат да помогнат.

Прочети тази наша статия как да го направиш.

Виж и как да създадеш LinkedIn профил.

Стартиране на бизнес нетуъркинг процес

Подготви информацията за контакт с теб

Подготви информацията за контакт с теб, както и линк към профила ти в LinkedIn, в телефона си, за да можеш да я споделиш бързо с професионалиста, с когото разговаряш.

Ако работиш в момента, носи в теб твои визитки, които да споделиш с хората, с които се срещаш. 

По този начин ще им бъде по-лесно да се свържат с теб впоследствие.

Разпечатай няколко копия на CV-то си

Ако посещаваш кариерен форум или ти предстои поредната среща с твой професионален контакт, носи в теб копия на автобиографията си, за да улесниш обмислянето на кандидатурата ти за работа и последващия контакт с теб.

Създай бизнес нетуъркинг матрица

бизнес нетуъркинг матрица

Избери компании, които те интересуват, и потърси хора, които работят за всяка от компаниите, или които познават някого там.

След това създай бизнес нетуъркинг матрица.

В нея запиши човекът, когото познаваш, и компанията, в която работят. Отбележи и доколко добре познаваш контакта си, както и чрез кой канал си се свързал с него. Използвай името му при кандидатстване там (след като, разбира се, си получил неговото разрешение).

Всички наши абонати ще получат достъп до бланка на Бизнес нетуъркинг матрица.

Ако все още не си го направил/а, абонирай се за бюлетина ни и изтегли файла от страниците с ресурси, достъпни само за абонатите ни от имейлите ни.

Как да се срещнеш лично с непознати професионалисти?

След като приключиш с подготовката за бизнес нетуъркинг, предстои реалната работа: организиране на среща с подходящия професионалист с цел проучване на възможностите за работа и как той може да ти помогне да я намериш.

Но как да организираш такава среща, ако никога досега не си говорил с него?

Виж какво трябва да направиш.

Говори с приятелите си

Независимо дали си просто интроверт или пък никога не си правил това, започни процеса с хората, които вече познаваш лично. Те могат да изиграят важна роля в твоя бизнес нетуъркинг.

Покани приятел на кафе или на обяд, и се поинтересувай от неговия кариерен път до момента. Фокусирането на разговора върху професионалното му развитие ще ти разкрие нови перспективи и ще ти даде нови идеи, дори и да се познавате от дълго време.

Попитай го дали може да те свърже с някой работещ в твоята област или с човек, работещ в някоя от компаниите, които те интересуват. Така ще ти е доста по-лесно да организираш среща с непознат за теб човек.

Организирай бизнес нетуъркинг среща

Най-добрият подход, стига да е възможен, е да организираш среща лице в лице с контакта си. Ще се изненадаш колко лесно е понякога, особено ако подчертаеш, че търсиш професионален съвет и помощ.

Първият ви разговор следва да е по-общ и опознавателен. Не моли все още за препоръчването ти за свободна позиция. Поискай това чак след като дадеш възможност на събеседника ти да те опознае като професионалист.

Ако е възможно, организирай тази среща на работното място на твоя контакт. По този начин ще можеш да се запознаеш и с други професионалисти, мениджъри или дори с ЧР-ите, докато си там.

Покани контакта си на кафе или обяд

Ако срещата в офиса му не е опция, покани събеседника си на кафе или на обяд на удобно за него място и в удобно за него време.

Опитай се да организираш такава среща и с непознатите си контакти в LinkedIn. Изпрати им съобщение в мрежата с молба за съвет по време кратка лична среща. Дори и да не успеят да се видят с теб, могат да те пренасочат към човек, който наистина може да ти помогне.

И не забравяй, ако ти си поканил някого на кафе или на обяд, винаги предлагай да платиш сметката.

Посети бизнес нетуъркинг събитие

Нетуъркинг събитията могат да бъдат различни: 

  • разговори по време на почивките по време на професионални конференции
  • браншови събития
  • работни срещи
  • обучения или семинари
  • кариерни форуми, и др.

И тъй като твоята цел е намиране на нова работа, бизнес нетуъркинг събитията, които ще са ти най-полезни, са тези, на които присъстват представители на бранша, в който работиш - работодатели и специалисти по подбор на персонал.

Целта ти по време на бизнес нетуъркинг събитие, е създаването на полезни нови контакти, които след това ще продължиш да развиваш в лични срещи с избраните от теб професионалисти.

Присъедини се към професионални групи

Можеш и да се присъединиш към някоя от многобройните професионални групи в:

  • LinkedIn (Feed > Groups > Search)
  • Facebook (Начало > Групи > категория Бизнес)
  • Meetup (избери най-близкия до теб град, в който има подходящи групи)

Стани доброволец

Ако можеш да отделиш по няколко часа месечно от времето си, посвети го на кауза, в която вярваш, като станеш доброволец в някоя от организациите, които също я подкрепят.

Доброволчеството ще ти помогне да развиеш нетуъркинг мрежата си, комуникирайки с хора, които споделят твоята страст, както и твоите лични и работни ценности.

Можеш да станеш доброволец и в някоя от професионалните асоциации, и така да обогатиш професионалната си нетуъркинг мрежа. 

За какво да говориш по време на бизнес нетуъркинг среща?

Насочи разговора към събеседника ти

Не говори само за себе си и за работата, която търсиш.

Насочи вниманието си към събеседника си и открий какво е общото между вас – деца, домашни любимци, спорт, сериали, професионални събития, които сте посещавали…

Ако не знаеш какво точно работи събеседника ти, попитай го. Ако пък си наясно с работата му, поинтересувай се от конкретните му работни задължения. Така лесно можеш да насочиш разговора към професионална тематика.

Задавай въпроси

Не е лесно да поддържаш разговор с непознат, особено по време на бизнес нетуъркинг разговор.

Задавай въпроси, базирани на твоите цели, и слушай внимателно отговорите, които получаваш. 

Въпроси в началото на разговора

Чудесен начин да „разчупиш леда“ с непознат, е да го насърчиш да разкаже негова лична, позитивна история.

Избягвай негативни преживявания. Постарай се да предизвикваш приятни спомени или позитивни емоции, свързани с негови бъдещи амбициозни цели.

Професионални въпроси

Те ти предоставят възможност да научиш повече за професионалния живот на другия, за неговите таланти и дори за предизвикателствата, с които се сблъскват в момента.

Задавай въпроси за работните задължения на събеседника ти, за предизвикателствата, пред които е изправен в момента, за тенденциите в бранша, за кариерния му път, за настоящия му работодател, и т.н. 

Слушай внимателно

Изчисти съзнанието си и се съсредоточи върху слушането.

Проявявай истински интерес, емпатия и любопитство към това, което чуваш, и не преследвай единствено личния си интерес.

Бъди готов да говориш за себе си

В даден момент разговорът ще се насочи към теб.

Тогава ще е подходящото време да говориш за собствените ти професионални умения, както и в каква посока искаш да продължиш да се развиваш.

Подготви предварително няколко изречения, описващи работната ти история и уменията ти, и ги запамети, за да ги споделиш без проблем, когато настъпи момента.

Приключване на нетуъркинг среща

Предложи помощта и подкрепата си

Бизнес нетуъркингът работи и в двете посоки.

Преди да приключиш срещата, не забравяй да предложиш каквато и да е помощ, която би могъл да предоставиш в бъдеще.

Хората са много по-склонни да помогнат на някой, който им е помогнал на тях или просто е проявил готовност за това. 

Благодари за срещата

Ръкувай се с него, погледни го в очите, усмихни се и кажи: 

„Беше ми изключително приятно да се запознаем, Иван. Сега трябва да тръгвам, но имаш ли нещо против да обменим контактите си, за да поддържаме връзка в бъдеще?“

Учтиво приключване на разговор по време на бизнес нетуъркинг събитие

Може да се чувстваш неудобно да приключиш разговор по време на нетуъркинг събитие, особено ако другия човек иска да продължи да говори.

Ето какво можеш да направиш, за да оставиш добро впечатление.

Благодари на събеседника си за отделеното време и кажи, че ще се радваш да се срещнете отново. След това кажи:

„Моля да ме извините, искам да се видя за кратко и с Петър Георгиев, мой бивш колега, преди да си тръгне."

Какво да направиш след бизнес нетуъркинг среща?

След срещата, изпрати проследяващ имейл до човека, с когото си разговарял, благодари му още веднъж а отделеното време и за приятния разговор.

Ако си поел някакви ангажименти, изпълни ги.

Остани активен и продължи да развиваш новите си взаимоотношения, като планираш нова среща с професионалния си контакт.

За финал

Изграждането на професионални взаимоотношения с хора, които смяташ за знаещи, можещи и надеждни, могат да ти помогнат да стигнеш там, където искаш да отидеш.

Тези отношения обаче не са еднопосочна улица. По време на бизнес нетуъркинг процеса ще срещнеш и хора, които могат да се възползват от твоята подкрепа.

Едновременно предоставяйки подкрепа и получавайки помощ, с времето ще успееш да изградиш отлично работеща професионална мрежа от контакти.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!