Безработен си от дълго време? Виж какво можеш да направиш

0  КОМЕНТАР/И

Ето един неприятен факт: колкото по-дълго си безработен, толкова по-трудно е да намериш работа.

Има редица причини, поради които хората остават без работa за дълги периоди от време - съсредоточават се върху обучението си, налага се да се грижат за близък човек или просто нямат късмет.

Независимо от причините обаче, ако този период продължи повече от 1 година, ще ти е все по-трудно да започнеш нова работа.

Какво можеш да направиш, за да ускориш процеса, ако си безработен от дълго време?

More...

"Продължително безработен"?

Процентът безработица в България за първото тримесечие на 2018 г. е 5.7 % - сравнително нисък процент.

Реално обаче този процент е по-висок. Защо?

Защото не включва хората, които не работят и не са регистрирани като безработни - т.нар. продължително безработни (според Националния статистически институт продължително безработни са хората, които нямат работа за повече от 1 година).

Сред тях са и тези, които са толкова разочаровани от невъзможността да си намерят работа, че просто престават да търсят - т.нар. обезкуражени лица.

Ефекти от продължителната безработица

Дългосрочната липса на работа е труден период. Основните проблеми, с които се сблъскваш, са два:

1. Финансовите проблеми обикновено са най-често срещаните при продължително безработните. Не само се бориш да намериш работа и да поддържаш позитивна нагласа, но и се опитваш да се справиш с всички разходи, които имаш.

2. Съществува и психологически проблем, който може да се появи при продължително безработните - т.нар. Синдром на самозванеца. В най-общи линии, страдащите от този синдром започват да подлагат на съмнение всички техни умения и знания, и да вярват, че няма да се справят с работата, тъй като не са достатъчно добри професионалисти.

И двата проблема могат да бъдат преодоляни, ако следваш съветите ни.

Какво да направиш, ако си продължително безработен

Как да обясниш продължителния период, в който си бил безработен

За съжаление, работодателите приемат празнината в трудовата ти история като проблем с теб самия. Ако обаче сам посочиш това предварително, ще увеличиш шансовете си да получиш покана за интервю.

Ето как да го направиш:

В твоята автобиография

Не е нужно да отделяш специално място в автобиографията си, в което да напишеш: април 2017- юни 2018: безработен. Просто посочи датите, в които си заемал предишните си позиции. Четящият може да сметне и сам, ако желае.

Посочи с няколко думи и защо си бил освободен от предишната си работа. Имало е съкращения и намаляване на персонала? Закрили са позицията, тъй като е имало промени

В твоето мотивационно писмо

Използвай и мотивационното си писмо, за да посочиш отново причината, поради която си безработен. 

2-3 изречения защо си останал без работа и кратко описание как си се възползвал от свободното си време, са достатъчни. Ще имаш възможност да говориш повече по време на предстоящите интервюта.

По време на интервю за работа

Един от най-трудните въпроси на интервюто ти за работа ще е защо си безработен за такъв дълъг период от време. 

В идеалния случай ще си прекарал времето си продуктивно. Подчертай обученията, в които си участвал, и всякакви други дейности, които са поддържали уменията ти актуални. Всичко, което по някакъв начин е допринесло за продължаващото ти професионално развитие, ще направи този период по-малък проблем за бъдещите ти работодатели.

Когато разказваш какво се е случило на последната ти работа, бъди позитивен. Дори и да си си тръгнал ядосан, работодателите не искат да чуват колко си мразил последния си шеф. 

Ако си напуснал по твое желание, обясни защо си го направил без да имаш осигурена работа. Интервюиращите могат и да симпатизират на твоето положение, ако обясниш, че си го направил, за да се съсредоточиш върху обучението си или да се грижиш за болен член на семейството, например.

Най-важното е да бъдеш честен за това, защо си тръгнал. Не лъжи, че си напуснал сам, ако всъщност си бил освободен (повечето работодатели ще се свържат с предишния ти работодател и ще проверят това). 

Следвай стратегия за търсене на работа

Изготви план за търсене на работа

Най-важното нещо, докато търсиш работа, е да останеш организиран. Направи план за действие.

Включи в него ежедневните си задачи - преглеждане на обяви за работа в различни сайтове например. Включи и всички хора, на които трябва да се обадиш, и си отбелязвай с кого си се свързал за работа, какъв е резултата и къде кандидатстваш в момента. 

Таргетирай търсенето си

Избирай позиции, свързани с твоя опит, обучение и образование.

Не кандидатствай по абсолютна всяка обява за работа. Работодателите ще са по-склонни да погледнат сериозно на кандидатурата ти, ако се фокусираш върху това, което наистина знаеш и можеш.

Използвай мрежата си от контакти

Започни с личните си контакти

Networking-ът (използването на мрежата ти от контакти) е особено важен за теб, ако си  продължително безработен.

Целта тук е да осъществиш личен контакт с хората, отговорни за подбора в компаниите. Личният аспект на тези връзки е това, което е от значение. Когато хората, които взимат решения, вече са чували за теб, са по-склонни да не обръщат внимание на периода, в който не си имал работа.

Включи всички ресурси - приятели, предишни работодатели, познати и бивши колеги. Започни, като се свържеш с конкретен човек и го поканиш на кафе, за да си поговорите. Кажи, че търсиш работа, и помоли за помощ.

Това, което е важно да знаеш, е че networking-ът е двупосочна улица. Трябва да си готов да предложиш нещо в замяна. Възможно е да не можеш да предоставиш нищо в момента, но определено трябва да имаш предвид този човек в бъдеще, когато ще имаш възможност да върнеш услугата.

Свържи се с подходящите служители в LinkedIn

Използвай професионалната мрежа LinkedIn (ако нямаш профил, виж инструкциите ни как да създадеш) за проучване на работодатели и за създаване на професионално онлайн присъствие.

Присъедини се към различни професионални групи, в които да намериш нови контакти и потенциално нови възможности за работа.

Бъди в крак с новостите в бранша и усъвършенствай уменията си

Бъди наясно с новостите

Четенето на нови публикации и новини за бранша ще ти помогне да си информиран за новите практики и тенденции в професията ти. Така ще демонстрираш на всички потенциални работодатели, че полагаш усилия да поддържаш актуални знанията си.

Усъвършенствай уменията си

Най-важното, което можеш да направиш, за да увеличиш шансовете си на пазара на труда, ако си продължително безработен, е да актуализираш уменията си.

Завърши поне 1 курс. Вече има достатъчно голям избор от платени и безплатни присъствени или онлайн курсове. 

Подготви документите си за кандидатстване

Актуализирай автобиографията и мотивационното си писмо

Актуализирай и двете, ако е необходимо, за да ги приспособиш към конкретния работодател и позиция.

Подготви се за интервю за работа

Подготви се за интервю за работа

Проучи внимателно работодателя, обявата за работа и изискванията към кандидатите.

Подготви и твои въпроси, които да зададеш в края на интервюто.

Тренирай участието си в интервю за работа

Упражнявай участието си в интервю.

Това означава предварително да упражняваш отговорите си на най-често срещаните въпроси (на глас), както и как да се представиш възможно най-добре.

Виж и съветите ни за поведението ти по време на интервюто.

Обмисли различни професионални пътища

Работи за себе си

Един от начините да се върнеш обратно в играта е да започнеш работа на свободна практика

Така ще избегнеш празнините в трудовата ти история и ще можеш да използваш този опит, за да подсилиш автобиографията си, ако отново започнеш да търсиш работа. 

Промени професионалния си път

Можеш да избереш този момент и като шанс за промяна на кариерата ти.

Много хора не могат да направят такива промени, просто защото са заети с това да се доказват на настоящето си работно място. Като човек, който от известно време е безработен, ти си в уникалната позиция да промениш кариерния си път, ако го искаш.

Обмисли временна работа

Това често е много добър начин за получаване на финансова подкрепа, докато търсиш работа. Ето една ЧР агенция, която предлага такива възможности.

За финал

Ако си безработен от известно време, си изправен пред много бариери за намиране на нова работа. Нужни са ти постоянство, търпение и позитивизъм.

Сигурни сме, че този моментен неуспех ще бъде само една малка глава в професионалното ти развитие. Затова - смело напред и не губи вяра в себе си!

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!