5 неща, които да направиш, ако не получиш повишението, към което се стремиш

0  КОМЕНТАР/И

Искаш да бъдеш повишен и си заявил ясно желанието си. Работодателят ти обаче е предложил позицията на друг. Какво да направиш, ако не получиш повишението, към което си се стремил? 

Преди всичко, трябва да имаш предвид, че отказът да бъдеш повишен не винаги е следствие от липсата ти на качества или умения за справяне с работата. Понякога той се дължи на ограничения в бюджета или пък на корпоративната „политика“. С други думи – другият кандидат би работил за по-малко пари или просто е по-близък с мениджмънта.

Виж как да се справиш със ситуация, в която искането ти за повишение бъде отхвърлено, особено ако смяташ, че си го заслужил или пък ако го получи някой по-малко квалифициран от теб.

More...

Какво да направиш, ако не получиш повишението, което си очаквал?

1

Продължи да се държиш професионално

Ако си недоволен от ситуацията и искаш да излееш негативните си емоции, направи го пред приятелите и семейството си.

По време на разговора с мениджмънта, на който ти съобщават новината, бъди учтив и просто кажи в отговор: Благодаря, че обмислихте кандидатурата ми.

Направи всичко възможно да поддържаш професионално поведение на работното си място. Тази ситуация е неудобна за всички и твоята спокойна реакция и уравновесеност ще бъдат високо оценени.

2

Поискай обратна връзка от мениджмънта

Ако не получиш повишението, което си очаквал, опитай се да поговориш с всички участващи във вземането на това решение, за да разбереш мотивите им и да получиш тяхната обратна връзка. Поискай и насоки какво следва да направиш, за да бъдеш обмислен за повишение в бъдеще.

Напълно е възможно просто да получиш напълно безполезни отговори. Често хората се чувстват неудобно да споделят критиките си. Ако обратната връзка, която получаваш, е неясна, опитай се да зададеш конкретни въпроси, като например: Има ли конкретно умение, върху което бих могъл да работя?

Има обаче вероятност и да получиш полезна обратна връзка. Може би ти липсва основно умение, което все още можеш да придобиеш. Или може би работата ти в конкретна област се нуждае от подобрение.

По-добре да знаеш какво следва да подобриш, ако се стремиш към кариерно развитие, отколкото просто да продължиш по стария начин.

3

Оцени желанието си за повишение

След като си дадеш малко време, за да приемеш чувствата и емоциите, които изпитваш, опитай се да анализираш безпристрастно защо искаш по-високата позиция.

Новата позиция наистина ли е мечтаната от теб работа или просто е добра стъпка в кариерното ти развитие? Или пък е била вариант за получаване на увеличение на заплатата ти?

Опитай се да разгледаш ситуацията и от гледна точка на мениджмънта.

  • По-високата позиция наистина ли е подходяща за теб? 
  • Наистина ли заслужаваш повишението? Как работиш в момента - просто вършиш задълженията си, посочени е длъжностна ти характеристика, или полагаш допълнителни усилия, за да изпъкнеш?
  • Аргументира ли се добре по време на отправянето на искането ти? Посочи ли подходящи примери за постиженията си до момента и защо заслужаваш новата позиция?

Анализът може да ти помогне да премислиш следващите си стъпки:

  • Ако си доволен от работата си, но искаш повече пари, може би е време да намериш нов работодател.
  • Ако пък повишението е предполагало да притежаваш нови, различни умения, които все още нямаш, може би е добра идея да потърсиш удачни начини да ги придобиеш.
4

Не прави сравнения между теб и реално повишения колега

Ако не получиш повишението, което си очаквал, и твой колега заеме по-високата позиция, ще се озовеш в особено трудна ситуация.


Опитай се да не правиш сравнения между твоите умения и неговото работно представяне, и не подтиквай колегите си да го правят.


Това няма да ти помогне да постигнеш целите си.

5

Планирай следващата си стъпка

След като направи анализ на желанието си за повишение и си набави обратна връзка, ако все още смяташ, че си ощетен и наистина си заслужавал да заемеш по-високата позиция, потърси нов работодател, предлагащ ти такава възможност.


В противен случай, ако причините, поради които не си бил повишен, са били обективни, започни усъвършенстването на тези твои качества и умения, които са ти липсвали.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!