Ако ви откажат по-високо заплащане, поискайте това

Инфлацията, дължаща се на поредица глобални кризи, повишава разходите ни. Затова и вече вероятно обмисляте как да увеличите доходите си. А едно от явните решения е просто да поискате по-високо заплащане от настоящия си работодател.

More...

Oтражение на инфлацията върху личния и професионалния ви живот

Със скока на цените, заплатата ви вече няма същата покупателна сила, както допреди няколко месеца. Явно е, че почти всяко домакинство ще харчи повече на месец, за да потребява същите стоки и услуги като миналата година, например.

Освен това, пазарът на труда вероятно ще се промени.

От настоящата ситуация, в която кандидатите за работа диктуват условията, ще се насочим към по-неблагоприятната – в която силата да избират и решават почти всичко отива при работодателите.

А тези процеси обикновено вървят ръка за ръка със намаляване на бизнеса и приходите за фирмите, и със съкращения на персонал. Това е и моментът, в който фирмите започват да намаляват заплатите и придобивките за служителите си.

Така че е съвсем разбираемо да се чудите следното:

Знаете, че искането ви за по-високо заплащане е разумно и обосновано. Но дали си струва усилието, след като е почти сигурно, че ще получите отказ? И какво да направите, ако отговорът на работодателя ви наистина е „Не“?

Работодателят ви разчита на това, че няма да си тръгнете по време на икономическа криза

Висшият мениджмънт на компанията, в която работите, също е в трудна ситуация.

Те разбират, че разходите ви растат. Вероятно ви и ценят и смятат, че вършите чудесна работа. И не биха искали да ви загубят.

Въпреки това, страхът им от това, че ще напуснете, вече не е толкова силен, както миналата година по време на явлението Великото напускане. Пазарът на труда все още работи в полза на търсещите нова работа, но всичко това може много скоро да се промени.

Ръководството смята също, че ако ви дадат по-високо заплащане, много скоро ще трябва да го направят за всички. И затова ще ви кажат, че няма такива допълнителни средства, особено в момент, в който не само вашите, но и техните разходи също растат.

Това, което няма да ви кажат, е че се надяват пазарът на труда много скоро да се обърне в тяхна полза. Затова и преценяват, че шансовете да напуснете са много малки, дори и да сте си намерили нова работа. Защото просто ще трябва да започнете всичко отначало – с нов изпитателен срок. И тъй като ще бъдете последните наети, то е почти сигурно и че ще сте първите освободени, ако икономическата криза се задълбочи. Разчитат на здравия ви разум да не предприемате излишни рискове.

Знаят, че това са просто предположения, но ще рискуват по-скоро с вашето напускане, отколкото с увеличение на заплатите на всички служители. Защото с първото е вероятно да се справят по-лесно, отколкото с второто.

какво да поискате

Какво да поискате, ако не получите исканото по-високо заплащане?

Ако не получите желаното от вас по-високо заплащане, веднага поискайте едно или няколко неща, които поне биха подобрили работния ви живот. Без увеличение, но и без намаляване на заплатата ви.

Обмислете предварително от какво бихте имали най-голяма полза. Имайте предвид, че при отказ от увеличение на месечното ви възнаграждение, следва да отделите време и за допълнителна работа. Така че времето е може би най-ценния ресурс, който можете да искате.

Ето няколко добри идеи за различни допълнителни придобивки, които биха имали положителен ефект върху професионалния (и личния) ви живот веднага:

  • Намалена работна седмица или намалено работно време
  • Дистанционна работа или поне вариант за хибридна опция
  • Повече дни платен годишен отпуск
  • Преместване в по-удобен за вас като местоположение офис
  • Еднократна премия или увеличение на годишен/тримесечен/месечен бонус, ако получавате редовно такъв и е част от договорката с работодателя ви

Решете кои са най-критичните за вас фактори, след което настоявайте за тях.

А ако не получите и нито една от исканите от вас допълнителни придобивки, приемете, че компанията ви приема за даденост. Или са убедени, че няма да си тръгнете, или не държат на вас като служител и професионалист.

В този случай решението е лесно. Започнете дискретно търсене на нова работа и нов, по-добър работодател. Защото вече няма да става въпрос само за пари.


Чудите се откъде да започнете? Доверете се на нашите професионални кариерни услуги. Получете нужната подкрепа и полезни насоки в процеса по търсене на ново, по-добро работно място.

изготвяне на кандидатура

Наръчник "Изготвяне на кандидатура за работа"

Инструкции и бланки за създаване на кандидатура.

кандидатура за работа

Изготвяне на кандидатура за работа

Изготвяне на персонализирани CV и мотивационно писмо.

цялостна подкрепа

Професионална кариерна подкрепа

Професионална подкрепа до намиране на нова работа.


Прочетете още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!