Справяне с агресивен интервюиращ

0  КОМЕНТАР/И

За повечето от нас подготовката за интервю за работа обикновено включва изясняване на изискванията за заемане на позицията и проучване на работодателя. Това обаче, което повечето кандидати пропускат да направят, е да се подготвят как да реагират, ако попаднат на агресивен интервюиращ.

Според нас най-добрите интервюта за работа се провеждат от добронамерени и подготвени интервюиращи. Те умеят да извлекат най-доброто от кандидата, като го предразполагат да се отпусне и му дават време да се приспособи към новата за него обстановка. По този начин си вършат работата добре без да карат кандидата да се чувства некомфортно. 

Би било обаче наивно да мислим, че всички са такива. Много са хората, работещи в тази сфера, които или нямат знанията и опита, или умишлено се държат агресивно, за да „поставят кандидата в стресова ситуация“, както самите те се изразяват. Една голяма част от тях са т.нар. агресивни интервюиращи.

Затова ето какво предлагаме да направиш преди предстоящото ти интервю за работа, за да си подготвен и за този сценарий.

More...

Как да разпознаеш агресивния интервюиращ?

Представяме ти няколко от най-често ползваните техники от всеки агресивен интервюиращ. 

Бързо задаване на въпроси

Таки техника представлява бързо задаване на няколко въпроса един след друг относно опита и уменията ти, както и прекалено лични въпроси. 

Например:

"Ако сега Ви кажа, че ми се струва, че няма да се справите с работата, какво бихте казали"?
"Не сте много уверен в отговорите си. Наистина ли се интересувате от позицията?“
„Какво Ви кара да мислите, че наистина сте квалифициран за тази работа?“

Чрез тази техника агресивния интервюиращ иска да види как реагираш в стресова или в конфликтна ситуация.

Мълчание и пренебрегване

Друга агресивна тактика за интервюиране е мълчанието и пълното пренебрегване на кандидатстващия за работа.

В този случай, когато влезеш в стаята, интервюиращият просто ти казва да седнеш без да те погледне и продължава да си пише нещо в компютъра или телефона за няколко минути в пълна тишина.

Или пък по време на самото интервю, интервюращият започва да прави дълги паузи между въпросите. 

Техниката се ползва, за да се прецени увереността и устойчивостта ти.

Агресивност и враждебност

Агресивният интервюиращ не само задава трудни въпроси, но и ги задава по агресивен начин. 

Понякога враждебността му не е умишлена. Най-вероятно сутринта се е скарал с някой от семейството си, не се чувства добре или просто не се разбира с шефа си. Почти сигурно е и че никога не е бил обучаван как да провежда правилно интервю за работа.

А понякога просто самият интервюиращ е агресивен човек.

Какво да правиш, ако попаднеш на агресивен интервюиращ?

Подготви се добре

Обикновено, когато отиваш на интервю, интервюиращите ще знаят много повече за теб, отколкото ти за тях. Това те поставя в неизгодна позиция. 

Още когато получиш покана за интервю, попитай кой ще присъства и го проучи. Колкото повече знаеш за някого, толкова по-малко вероятно е той да те притесни, ако подходи агресивно.

Трябва и да знаеш наизуст какво си посочил в CV-то си. Ако можеш да говориш уверено за всеки детайл от кариерното си развитие и за всички важни моменти от професионалния ти живот, ще отговаряш спокойно и компетентно на всеки агресивен интервюиращ.

И не на последно място, подготви и репетирай предварително отговорите си на често задаваните въпроси на интервю за работа.

Запази спокойствие

На всяка цена трябва да останеш напълно спокоен. Не позволявай да те ядосат или притеснят.

Ако реагираш на агресивния интервюиращ с враждебност, той ще формира отрицателно мнение за теб и ще отхвърли кандидатурата ти, дори и да си най-подходящия за позицията.

Покажи устойчивостта си на стрес още от самото начало на срещата с твърдо ръкостискане, постоянен контакт с очи и топла, но уверена усмивка. Така ще дадеш сигнал на интервюиращия, че можеш да се грижиш за себе си и знаеш какво искаш. 

Не се затваряй в себе си

Когато се сблъскат с враждебност, някои хора се затварят в себе си. Не е добра идея да се конфронтираш дори и с най-агресивния интервюиращ, но затварянето ти също може да ти навреди.

Преди интервюто се опитай да заемеш позата на властта за няколко минути. Тя ще засили усещането ти за увереност и ще ти помогне да се справиш със стресовата ситуация значително по-спокойно.

Отговаряй уверено

Как да звучиш уверено? Започвай всяко изречение силно, произнасяй думите бавно и правилно, и говори достатъчно високо, за да те чуват добре всички присъстващи. 

Ако правиш това по време на цялото интервю, всеки агресивен интервюиращ ще разбере, че тактиката му не е проработила и има вероятност да смекчи тона си.

Справи се с недоразуменията веднага

Да предположим, че току-що си отговорил на въпрос, зададен от агресивен интервюиращ. Реакцията му обаче е повдигане на вежди и явно е объркан от отговора ти. 

Веднага попитай: "Мога ли да Ви разясня отговора си?"

Това ще подкани интервюиращия да обясни неразбирането си и ще ти даде възможност да преформулираш отговора си.

Важно е незабавно да адресираш всяко объркване. В противен случай резултатът от интервюто няма да е добър за теб.

Отговори на негативната реакция

Интервюиращият пита как си се справил с конкретно предизвикателство на предишното си работно място. След като отговориш, интервюиращият казва: "Не съм съгласен с Вашия подход. Това не е начина, по който работим тук."

Преодолей това по следния начин:

Кажи, че разбираш, че всяка компания има различен начин на работа. Предвид това, което вече знаеш за фирмата, преработи отговора си и посочи друг начин, по който би се справил със конкретната ситуация. 

Поддържай добра невербална комуникация

Не забравяй, че по време на интервю за работа присъстващите оценяват както отговорите ти, така и езика на тялото ти. 

Запознай се предварително с това как да се държиш, така че да ги впечатлиш.

Поддържай очен контакт

Когато отговаряш на въпрос, гледай интервюиращия в очите.

Ако присъстват повече от един човек на срещата, постарай се да погледнеш всеки един от тях, докато отговаряш.

Усмихвай се

Важно е периодично да се усмихваш, докато отговаряш на въпросите на интервюиращия. 

Знаем, че най-вероятно е доста трудно да го направиш, ако си попаднал на агресивен интервюиращ, но е важно да си учтив и дружелюбен, независимо от ситуацията.

Контролирай интонацията си

Неувереният и тих глас е знак, че си притеснен и несигурен, затова се старай да говориш с нормално темпо, ясно и уверено. 

Избягвай да повишаваш интонацията си, когато отговаряш на трудни въпроси, за да не изглежда сякаш заемаш защитна позиция.

Задавай въпроси

Ако интервюиращия започне да те бомбардира с въпроси, отговори и след това веднага му задай уточняващ въпрос.

Има два вида въпроси, които можеш да зададеш на агресивния интервюиращ: 

1. Въпроси, чрез които да опознаеш интервюиращия и да го спечелиш на твоя страна.

Например: "От колко време работите тук?"

Така ще имаш възможност да оживиш разговора, насърчавайки го да промени тона си.

2. Въпроси, чрез които да отвлечеш вниманието на интервюиращия.

Например: "Според Вас, какво е най-голямото предизвикателство, с което ще се сблъска фирмата през следващите шест месеца?"

Чрез тях обезоръжаваш за момент интервюиращия, като го поставяш под светлината на прожекторите. Което ще ти позволи да си поемеш глътка въздух.

За финал

Ако се сблъскаш с агресивен интервюиращ по време на интервюто си за работа, имай предвид, че е доста вероятно поведението му да отразява стила на управление на компанията. Затова помисли добре дали ще се чувстваш комфортно в такава среда. 

Ако все пак смяташ, че позицията и компанията са подходящи за теб, то помни, че ключът към получаване на предложение за работа е в добрата подготовка и в това да останеш спокоен по време на интервюто за работа.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!